Brigada diverse – (N)i m(u)scă, (n)i țe(ț)e


23, 28 mai 2020
Iau de bun tot ce spun ziariștii. Politicienii. Oamenii de știință…. Am exclus pe cineva?
Bill nu este nici unul, nici altul. Își dă și el cu părerea. Și poate fi auzit. Atât a reușit să facă din toate copiile windows pe care le-a vândut. Dar să nu uite că fără să împartă ceea ce mintea i-a stat să coacă pe banii tuturor ar fi rămas singurul deștept în gloata proastă a omenirii. Și fără românii cu sistem de operare multiplicat pe aceeași licență ar fi bătut pasul pe loc și azi am fi uzat de 3.1.
Ne spune limba latină. Lucru de citit. Româna propune poveste fabuloasă, fantastică, mitică. Ardelenii încearcă – mere – versiunea de mijloc. Nici prea-prea, dar aproape de foarte. Nu sunt neștiutor cu totul, însă de anumite trupe n-am auzit. Metamorf nu-mi aduce aminte de nimic. Nu-i nici Asterisc, nici Sens, nici Gong, nici Spectrum, nici măcar RS975 sau Laser. P-ăia mari mi-e și teamă să-i trezesc din Panteonul anilor 70-80. Să nu mă fulgere!
Uitam învățul dezvățat. Mă mulțumesc doar cu un ghișeuț, undeva într-un colț de hiper, mega sau mall de toate zilele, pentru colectarea sticlelor de orice nație. Automate…. Dar plătite. Cum e în… Berlin…. Duci petul, iei eurocenții.
Cum se întâmpla pe vremuri. Când și bețivul ordinar putea deveni capitalist peste noapte (tot peste noapte să dea și ilicitu-n libertatea lui). Bea omul, dar și când vindea sticlele.
………………………………………………………………………………….
Din neștiință și pură ignorare. Că 1 Iunie include datu-n mintea copiilor. Și prunc, și părinte. Eliberați din lanțul muncitoresc. Singur, de altfel, n-ar reuși să ducă bombonica la gură. Dar știa… cineva bine de ce. Bunica-i demodată.
Problema-i alta. Cine le pune cruce – există parcă un microb cu semnul divin la purtător – va avea, indiferent care tehnici vor scoate lumea din foame și-i vor da formă spirituală – aer curat de teapa fundului de materie -, parte de ea. Mai….
Rămăsesem undeva la o mâță-n cofrag de vioară. A! Ca să-ți stea capul mai presus de-al soacrei…. E la liber. Se circulă.
Îmi plac politicienii ce duc mâna la inimă și privesc spre cer. Orbuț o face cu talent. Ca și cum: ,,Vin, Doamne!” Doar el crede inversul.
Lumea mascată. Da’ mortu-i mort. Indiferent de distanțe. Comunitatea gării, a cartierului, are ceva vechime, roiesc și conviețuiesc aceleași persoane de când mă știu umbla prin zonă. A dispărut nea Nae cu micii, Andrei sau cum îl chema pe ăla cu tirul, a dispărut magazinul de lumânări și orare, automagazinul mamei, căciulații și îmbroboditele clasice, s-a transformat sediul autogării în bodegă, nea ăla cu pungă de-o luă după… a crăpat, Cerviș, vreo 10 cerșetori de la Faraonul până la Mircea, însă restul n-au schimbat aerul de șină și anvelopă de rată. De boschet urinat de-a dreapta și stânga peronului. De sticlă aruncată în zona verde din fața complexului. De coajă de sămânță scuipată pe și-mprejurul celor una, două, trei, patru, aproximativ cinci băncuțe recreative. De dialect jumi-juma. Fiindcă nu se vorbește româna, idiomul unic îmbină o semi țigănească adaptată între două intrări și conviețuiri la pârnaie. Nu i-a schimbat populația cu nimic exodul pasager către destinațiile europene de vis de înavuțire. Trebuie să ținem seama totuși de noii sosiți. Birjarii moderni, epigonii lui Carabelea, de dau bice-n pedală ca el odinioară Marghioalei. Fără să schimbe peisajul verbal. Fără să conteze. Nici măcar în fața alor lor, de-o tagmă.
Și gara pustie. Trenuri cu țârâita. Clienți din părți. Cald. Frig. Crapă ele pietrele, darămite….

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share