Brigada diverse – (C)laneta măi(c)uțelor

29 august, 1 septembrie 2020
Vizionez și-ngheț de fiecare dată. Logica se împiedică și moare. Omenirea de asemenea. Pe cât de înspăimântătoare sunt premisele desprinderii de carne, punerea în urne, replicatoare și unde laser, pe atât sunt de neînțelese dorințele câtorva. Să populăm universul. Bun. Unul, altul, pe toate. Și apoi? Din ce postură? A unei conștiințe reci, puțin încălzită de trecerile rapide prin pilele electrice? Aș zice că laptopul meu este ființă. Peste ceva vreme o să mi se impună să-l adopt, să-i dau un nume și, firesc, să stau la taclale, să punem pământul la cale, să ne facem planuri. După, să-mi transfer praful de pe tobă intelectual în dânsul, să mă adopte el pe mine și la urmă să mă dea afară din casă. Ori pur și simplu să considere că n-a rămas din trupul fără minte mai mult de-un animal și să mă trateze ca atare. În cazul cel mai fericit. Am mai spus, roboții nu vor fi mai mult decât o mașină cu multe dotări, plimbăreață de la o planetă la alta, mai primitoare sau ucigătoare, mai cu resurse energetice sau fără.
Să admitem că se poate trăi cu un corp scos la imprimantă, dur, rezistent și cu un consum de subzistență mic, cu un creier replicat. Iată-ne, deci hiper… cum ne-om numi. Iată-mă din neputinciosul om, omnipotentul aparat gata, la prima conștientizare de funcționare, să-mi reîncerc toate anterioarele eșuări. Direct Chopin, cu ambele mâini, la viteza cea mai mare. Apoi Wagner. După, jazz free-ul. Cele mai sofisticate triluri populare. Îmi ies toate perfect. Am omis să vă spun că asta mi-a fost dorința, să mi se înmagazineze toate partiturile pe care le-am descărcat de pe net înainte de marea transformare.
Dar n-am cui mai cânta. Nevastă-mea reproduce la fel de bine compozițiile, nu mai are probleme cu afonia, scrie un roman pe zi, cu o mână și cu cealaltă…. Iar uit să spun că a renunțat de mult la masaje. Siliconul…. Ba încă la ultima confruntare de idei a conchis că din moment ce nu mai are obligații de natură sexuală, ne putem separa definitiv. Se mută în galaxia aferentă zodiei berbecului. (Sper să fi visat.)
Bucuria confirmării teoriei apartenenței extraterestre. Bucuria prostului. A primitivului. Efectul…. Nimicitor. Apocaliptic.
……………..
Guvernul obiectelor universale de schimb are legi specifice și responsabili în fața ei. Adulții. Motivând nu putința de-a cântări băncuțele, ci cantitatea și calitatea trocului. Îndrumarea țâncilor spre chestiunile importante – șapte numără cineva -, nefiind o dramă, dacă asta s-ar putea înțelege din jeluirea-mi, mai degrabă un semn de întrebare: la ce i-ar folosi?
Dimpreună cu sunetele teribiloase, de la intersecția ulicioarei de număr cadastral și drumeagul principal ce taie orașul pe la brânețe, un posibil răspuns. Evaziv. Pe măsura succesului anilor de antreprenoriat formal sau informal, în școală predat sau pe lângă. Să ai autoturism doar ca să faci câteva curse importune, fără iz de câștig, fără urmă de responsabilitate. De se face praf, vorba prototimpurilor mileniului trecut: ,,Îmi ia tata alta.”
Am chibzuit în liceu decele de lei cu lipsă totală de angajări în sfera maturității, cu zero lecții deschise la economie. În sensul ,,Ai un ban, înmulțește-l!” Și dacă se scotocește, apare la ițeală și versiunea ,,Azi la CEC un leu depui, mâine el va face pui.” De Crevedia nicicum. Am tras cu dinții de hârtia roșie care ,,Dă-mi ca să-ți dau.” nu-i putea oferi foarte multe. Calea futilă se încheia cu un rest de un leu: un loz de trei – șanse minime de depășit suma oferită – și unul de șase – cu și mai puține șorți de izbândă, dar norocit atârdisitorul la forțarea norocului, gratificat cu până la bani de-o Mobra. Filiera entuziastului dădea la alba-neagra zoițenilor din gara Buzău cinci lei sau cât era la cinema de-o ecranizare la modă, de restul îngurgitând două mozaicuri și două corăbioare. ,,Înțeleptul”, săracul declarat navetist, volnicit, făcea îndelung socoteli – așa se dezvoltă simțul matematic – și potrivea meniul salamului cu pâine, desertului și o lețcaie în buzunarul pușculiță.

Distribuie:
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share