Fărădelegea lui Călin – St14t


Generale, generale! Păcat de uniforma ta.
O noua rundă. Să spună, nu incomodează. De le știam, ni le reamintim. Și da, cunoșteam că demersul plângerii sau denunțul se aduc în vederile organelor de urmărire penală prin… ,,… acte încheiate…” de altele din branșă sau prin proprie voință. Nu era însă evidentă situația că fără ,,deplângerea” persoanei cu vătămătură nu pot debuta acțiunea penală instituțiile (s-o creadă mutu). Sunt sigur că și militarii sunt oameni, mai cred de aceea că locul lor se putea transla de la Art. 288 în altă parte. Se înțelege clar că depășește sensul ,,Reglementări generale” al capitolului II, particularizând la Al. 3 rolul sesizării, mijlocind-o numai prin comandantul infractorilor înfierați de la articolul 413 la 417 din Codul Penal.
De când așteptam. Prima definiție de drept. ,,Plângerea este încunoștințarea…” Cu o lipsă, a atributului ,,penal”. Bun și al doilea alineat. Cuprinsul: nume…, făptuitor și probe dacă sunt. Toate cele 10 sunt în regulă. Al doilea bai rămâne așa cum l-am mai formulat cândva, să se renunțe la ,,plângere orală”, vorbele ajung tot pe-o hârtie ce trebuie semnată. Și-apoi să urmeze restul de uzanțe. (Art. 289)
Pentru denunț nu s-a mai consumat cerneală electronică multă, concisă, definiția aducerii la cunoștință a unei infracțiuni are continuare în expunerea cifrelor aferente modalității de punere în practică de la plângere. (Art. 290)
Suntem deștepți până la prostie (, mă!). Aici nu suntem la cinema, nu avem în față un script după ficțiune. Păi, director, secretar de stat, ministru sau alte persoane mai mult ori mai puțin de marcă din instituții de stat, făcând sesizare către organele de urmărire penală, luând la cunoștință o faptă ,,demnă” de acțiune penală se cheamă că denunță fapta, implicit și făptuitorul cunoscut sau nu, altfel se declanșează mișcările din oficiu poimarți, este pe picior de egalitate cu plângerea. Fără nu se mișcă un pai. Știam, de altfel, are Codul Penal destule situații descrise, că se impune păstrarea corpurilor delicte, conservarea urmelor infracțiunii și mijloacelor de probă. (Art. 291)
Am luat iarăși plasă când vine vorba de sistemul auto al organelor judiciare. Una este urnirea din oficiu și alta sesizarea din oficiu. Oricum, nu înțeleg de ce sunt amintite cele trei articole, 289-291, când inițiatorii sesizării infracțiunilor erau oricum alții, excluzând posibilitatea ca statul să fie inițiatorul tuturor operațiunilor. (Art. 292)
Au luat și ei. Să recitească în dreptul flagrantului și să rectifice infracțiunea aferentă. ,,… imediat după săvârșire.” nu se poate echivala cu ,,… înainte ca efectele ei să se fi consumat.” Prinzi momentul dării în cap, a trecerii de la o mână la alta a unor obiecte denumite ilicite…, în secunda doi ești plecat deja către sursa infracțiunii. Anticipezi, știi cum decurg, altfel n-ai avea motiv de urmărire și nimic nu te-ar îndreptăți să cataloghezi ce-a urmat de ceea ce s-a ,,comis în acea clipă” (tot din dex). Al. 2 are nevoie de cel puțin 2 elemente ca să se alăture flagrantului: ochi ager și voce puternică. Să fii martor, să întinzi mâna către presupusa infracțiune și să strigi: ,,Hoțul, puneți mâna pe el!” Dacă s-ar configura Δt a lui ,,imediat” în limite rezonabile, preț de câteva secunde și s-ar înscrie în operațiunile urmăririi, ,,după săvârșire”, întreprinse de organele de ,,… ordine publică și de siguranță națională…” (de ce ,,și”, sunt musai doar acțiuni de importanță capitală?) o ante urmărire și o înregistrare audio-video, m-aș declara de acord ca spațiul temporal să depășească infracțiunea în sine. De nu, evidența, izbitorul, văditul nu se pot constitui în săritor în ochi. Și nici surprinderea oricui ,,… aproape de locul infracțiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte…” Să nu fim, zic, atât de îngăduitori cu timpul și cu semnele. Pot fi înșelătoare. (Art. 293)

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share