Fărădelegeaa lui Călin – 000…


Remember-e. Pentru minți scurte, scurte.
Nu demult, nu ca-n povești, ci mult mai de-aproape, pe când se făceau treizeci de zile trei luni, trei luni un an, un an cinci și cinci de ordinul infinitelor. Capitolul nou ne duce pe tărâmul inexistenței și nimicului teoretic, după maniera povestitorului, un Borges al comprimatelor texte, ce ia personaje de nicăieri, le aduce în prim plan și dacă ești norocos să reziști până la final afli hramul ce-l purtară. În vremea nulelor procesuale, cu aceeași dezinvoltură și…. Nerușinare. Aduce în narațiune marele zero în dreptul actelor juridice și așa, din prea mare bunătate, îl expediază în deznodământul Art. 268, iar el, finalul neașteptat, îl poștește către dispozițiile aferente. Fără busolă. Un tip deja cunoscut de perfidie aruncă cele trei alineate când în stânga, când în dreapta dreptății. Ca scuză. Dacă se prevede ,,… un anumit termen…” și nu se respectă, pică orice exercițiu judiciar. Când o măsură procesuală ,,… nu poate fi luată decât pe un anumit termen…”, expirarea lui duce la încetarea măsurii. Practic același lucru. De fapt nu dacă termenele se tergiversează legal la nesfârșit.
Viață fără de moarte. Basm ce nu-l vizează pe om, nici spiritul său. Aplicați eresul ufologilor. Timp fără de timp. Iată o nouă născocire a Codului de Procedură Penală. Ora nu este oră, ziua nu este zi. Prima și ultima nu se calculează. Este procedeu, Al. 2 îl explică: vrei să știi cât ai să stai unde-ai să stai – căci este de stat -?, nu iei în seamă capetele. Nu aceeași aritmetică se aplică termenelor ce se exprimă în luni și ani: ,,… socotite pe luni sau ani expiră, după caz, la sfârșitul zilei corespunzătoare a ultimei luni ori la sfârșitul zilei și lunii corespunzătoare din ultimul an.” Culmea este că ipoteza nu cuprinde ziua ca parte componentă a măsurii restrictive sau a sentinței. Trebuie totuși să se bucure tot condamnatul că dacă i-a început numărătoarea pe 31 și termină într-o lună cu 30 de zile sau în februarie, are norocul de a se libera în ultima zi din lună. Dar să și plângă. Dacă-i sâmbătă, acasă pleacă abia luni. Ehehei! De-ar fi după mintea lui Orban… am avea doar una, duminica, și-ar reduce suferința popritului la răcoare la numai 24 de ore. (Art. 269)
Le secă vâna, inspirația. Art. 270 a primit un costum popular: ,,Acte considerate ca făcute în termen”. Între considerat și efectuat era distanță mare, dar nu contează execuția, ci doar ceea ce cred alții despre. Dintru început se probează aceeași manieră ,,creativă”, Al. 1 schimbă banalul ,,în”, depunând în contul ezotericului timp materialitatea: ,,Actul depus înăuntrul termenului…” Iată și altă formă pentru ,,ca făcut”, abordabilă și licită: încadrabilă în timp. Mai ales că se uzează de cel puțin o jumătate de secol. Și ca s-o scurtăm: termen – interval de timp stabilit…. Sunt curios de ce această lamentare și limbaj nicicum juridice au protimis (nesperată oportunitate pentru sinonimul găsit întâmplător acum un sfert de ceas, însă oră era mai potrivită) doar în zona locului de deținere și unităților militare sau spre oficiul poștal unde hârtiile oficiale primesc viza recomandării. Al. 2 continuă meteahna facerii, accentuând importanța actului și scrierii lui, fără să i se agațe de coadă tipologia, juridic, în fapt făcându-se referire nu la perioada de concepere, ci la depunere, aici greșită, către un ,,… organ juridic care nu are competența…” Totuși, stat fiind, își îngăduie greșeala și celor ce au căzut în ea le acordă circumstanțe atenuante: ,,… se consideră că a fost depus în termen…” Al. 3 ține să precizeze că ,,… actul efectuat…” – în sfârșit, sinonimul corespunzător! – este viabil, valabil – cu același sâcâitor ,,ca făcut” – dacă a fost înregistrat la… termen (înăuntrul… reiterat).
Cinci minute dă-le-ncolo. Orele când încep și se sfârșesc se iau în calcul doar la măsurile privative sau restrictive. (Art. 271)

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share