Brigada diverse – Cor(i)na (C)irus


2 aprilie 2020

Frenezie! 21 de zile sunt cât trei săptămâni. Suficiente pentru un roman de ficțiune.
Ca-n pădure. Cintezele cântă, cotoii își satisfac ultimele mendre cu mâțele sexoase, glasuri de copii umplu văzduhul de râs și, cinste lor, societățile duc greul stării de necesitate. Țipeniei i se alătură câțiva muncitori protejați de… dumnezeu. El, unicul, le-a dat binecuvântarea de-a nu lua și a nu da niciun strop… de boală. Participarea la a doua parte a spectacolului, fără mască, este indispensabilă, fierbințeala asfaltului de depus acolo unde nu mai trece nimeni de o bună bucată de vreme ucide. Orice urmă de fostă civilizație (precară), oricare încercare microbiană impertinentă de-a ne invada habitatul. Iar dacă ei au găsit soluția, sper să ni se administreze tuturor tratamentul: din unii bolnavi să devenim sănătoși tun, din unii c-un nivel de trai de secol 19 să ne transformăm în cei mai moderni.
Și ca să demonstreze că-s trimișii Lui, își scutură scrobitele ținute de muncă în văzduh, o dată ca să vadă vecinii că emană mir și agheazmă și-nc-o tură spre a-și etala super aptitudinilor: să le-nnoade de cablul Tvsat-ului ce traversează ceea ce numim stradă.
Atât le-ar fi trebuit, să declare că au desfășurat trupe și la Râmnic. Și-așa, exagerarea-i uriașă (și-așa este), să spui că ai acționat tu, armată, minciunești. A, participare la misiuni e altceva. Și câte n-au fost de vreo săptămână încoace. 1100 și ceva. Șase oameni la una. Statistic. Dacă numărăm și operațiunile fiecăreia… depășim sutele de mii. Echiparea. Prezentarea la serviciu. Pregătirea misiunii. Transcrierea operațiunilor. Împărțirea pe grupe, brigăzi…. Emiterea ordinului de executare. Formarea grupelor. Împărțirea sarcinilor specifice. Pregătirea echipamentelor și armamentului din dotare. Verificarea lor. Pregătirea mijloacelor de transport. Emiterea și vizarea foilor de deplasare. Alimentarea cu combustibil. Prelucrarea personalului militar pentru misiune. Îmbarcarea. Deplasarea. Fixarea limitelor zonelor de acțiune. Desfășurarea trupelor. Fixarea posturilor. Desemnarea unui responsabil pentru fiecare obiectiv…. ,,Și-acum ce facem, șefu?” ,,Supravegheați traficul.”
Ce mândru stătea el, ce semeț, ce sus se postase, ieșit jumătate prin gura de vizitare a tabului. Ochelari. Armă. Haine militare țiplă. Mâini goale, botniță lipsă. Exemplu de urmat. Se ține bine, adică se abține. Cum i-ar fi muștruluit el pe civili. Dar nu-i stare de război. Măcar să bage spaima-n ei.
Care spaimă? Lucrează toată lumea de zor. Se toarnă betoane, se ridică mururi, se reabilitează licee, se trăiește mai abitir ca-nainte. Și ce muzică populară difuzează Focus-ul!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share