Brigada diverse – Sta(r)ul (n)edrept


Sarcastică și amuzantă matematică. Rece și greu de combătut.
Scade numărul de morți din Italia. Bucurie imensă adoptată prin simpatie. Fenomen gândit simplist și în batjocură. Propun o variantă la fel de precară, dar dublată de bun simț. A se revedea nu populația întregii Italii, să zicem, ci a zonei cea mai afectată de boală. Fără să o numim. Să căutăm a-i da o populație. 100.000. În prima zi mor doi. În a doua patru. În ziua trei încă patru. În ziua patru 10. În ziua cinci 20. În ziua șase 30. În ziua șapte 27. În ziua opt 50. În a noua 80. În… a 30-a 400. În a 31 380. În ziua patruzeci 350. Nu omiteți nici măcar o zi și nu uitați panta descrescătoare a următoarelor 30. Aritmetic vorbind vor fi pierit 24.000. La acest final lucrurile stau așa: o parte pierdută din patru inițiale. La jumătatea crizei resetăm populația și o luăm cu morții de la zero. 88.000. Vii. Și tot așa până la ultimii doi decedați. Ziua 31. Procentul morților 0,431818182. În zece zile procentele adunate dau 4,14772728. Un procent ce scade foarte puțin, la ordinul sutelor, dar în medie de doar 0,414…. Resetând contorul se observă că nu vorbim de o scădere, ci de o creștere evidentă, cu micșorări insignifiante față de numărul populației rămase. Să se mai răsufle ușurat după acest calcul, dacă mai dă mâna.
……………………………………………………………………………………………………………………
Da’ omenoasă lume-n oraș. Iese cu porțioara, respectă statu-n casă, alături de familie, își ține la prețuire bătrânii, îi oferă gimnastica zilnică…. Și europeană. Ține morțiș să fie în pas cu muma-i. Cu eforturi susținute și disperate. Cât privește pandemia ne situăm la coadă, de aceea toate demersurile. Numai 176 de decese? Doar 4414 depistați cu boala deceniului? Și să scadă așa drastic izolații, de la 113.000 la 90.000 în 24 de ore? Asta-i prea de tot!
Unde era microbul mai afurisit? În Italia. Să se întoarcă la origini (nu cele…) floarea emigrației din Lombardia! 150.000! Nimic. Cine se mai îmbolnăvește și face aproape mia pe zi? Spania. Să vină cât de mulți, 50.000! Germania, Franța? Doar 15.000? Anglia, m-auzi? Români din tot occidentul, urniți-vă! Rușine, națiune! După ce-am ratat focarul chinez, nu suntem în stare de unul mai de-aproape, mai fără avioane și transoceanice? Chiar fără de… se rezolvă. SRI-ul nu doarme. Om la datorie, de sacrificiu!
Pfiu! Am scăpat! L-am luat și-l dăm mai departe, din mână în mână, de la bush la gură, de la nas la…. Ne mișcăm însă greu, ni-i poporul comod. Să renunțăm? Ba! Poate-om prinde măcar locul 10.
Puțini dar buni. Șapte la asfalt, șapte la copaci, șapte la beton, șapte la flori, șapte la rețeaua de cablu, șapte negri mititei (la mititei, dolofani), șapte bătrânei, șapte polițiști (într-o mașină), o dată la șapte zile anunțul stării de urgență, unul din șapte trecători cu mască, niciunul din șapte cu mănuși, șapte la bancă, de șapte ori șaptezeci la super (ponderate) marketuri (magazin rural…), șapte la tricou, șapte din ghetou, șapte pâini, șapte….
Șapte bice la bucile goale (na c-am devenit ceea ce n-am dorit!) pentru tot atâtea atacuri de panică pe care mi le-a creat ieșirea cu treabă foarte urgentă în…. Oraș? Râs! De râs! Să inviți tu pacientul sculat din pat și-mbrăcat în fugă, să-i urezi binețea bineților și să nu ai măcar un pui de coronavirus a doua, a treia zi?
Poate c-o mai fi timp…. Cinci săptămâni (fiindcă mă doare-n doiorișaptele lor, îl am pe paișpe-al meu)… și-om mai vedea….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share