Fărădelegea lui Călin – Kll


Executa-s-ar!
Ies. N-am încotro. Vorbesc cu tata la telefon într-o limbă ciudată. A instalatorilor. Din ne nevoia părăsirii culcușului protector mă fac luntre ca să-not prin valurile destinului. Ora 11:30. Mare calmă. Nu-s singurul plecat în larg. Bărcuțe mai vechi, mai șubrezite plutesc anevoie, dar țintă către banchizele cu pește. Vapoarele mai să le destabilizeze….
Asta-i piraterie curată! Toți partenerii stradali sunt niște mici vandali – bătrâni de-a dreptul. Le-o fi sosit ora de piețit, însă cum o procedează, mișelește, mă îndreptățește să vin cu o astfel de caracterizare. Fără mască, fără mănuși, foarte aproape unul de altul…. De miercuri încoace, adică doar miercuri și azi, luni, am luat la ochi chioșcul de presă din colțul părculețului, unde pe vremuri…. O atracție neobișnuită, înțeleasă abia acum. Colțul a păstrat magia tonetei ce vindea lozuri în plic. O decizie la fel de înțeleaptă. Oricât îmi plăcea să cred că vreodată voi fi câștigătorul, eșuam lamentabil, fapt ce azi m-a oprit să-mi procur singura publicație de pe urma căreia am învins: Rebus Flacăra.
Fu să fie. Să vină rândul punerii în aplicare. A arestării preventive. Emis. În lipsa inculpatului. O apă de ploaie fără ploaie. (O ordonanță militară – toate patru – pe hârtie.) Să se facă liniște, se comunică țării ceva important. Emisiunea către organul de poliție ,,… de la domiciliul sau reședința inculpatului…” Bă, limbă română, mutași sediul în locuința infractorului! De-i român. Străinilor alt regim. Mandatul Al. 1, Art. 231 îl trimite acelorași ce-s aproape de instanța de judecată. Am lăsat intenționat expresia originală, tocmai pentru a distribui-o corect și celeilalte: ,,… în raza teritorială…” Vai, de neconceput! Solicitarea finală din Al. 3 nu ajută cu nimic. Punctul de vedere juridic despre conținutul unui act oficial cu ,,… erori materiale…” este unic: nulitate. Cu confirmare din partea oricărui avocat, judecător. Aici se dezminte, bun, nebun, mandatul se pune în aplicare fiindcă se poate repera persoana al cărui subiect este. Să vrei să faci două lucruri în același timp nu-i în regulă: să duci la îndeplinire și să ceri îndreptarea greșelilor. Al. 4 impune o vizită preliminară la unul dintre judecătorii din prima linie, în cel mult o zi (24 h). Mă mir și eu, așa, degeaba, de ce? M-am… și-n urmă, la Art. 230, când pe mandat nu era trecută nicio dată de reperare a inculpatului, de adresă spun, fiindcă identitatea nu lipsește. În clipa de față știu: ca să dea libertate poliției. Totală. În baza rezonabilei bănuieli (să se uite legislatorul în dex) se ,,… poate pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără învoirea acesteia…”, ca și-n sediile celor juridice. Bănuială ce rezultă din ,,… indicii temeinice…” De la presupunere ivită din ,,care este neîndoielnic”, departe, alineatule 5! Al. 6 explică posibilele lipsuri ale inculpatului, sănătate, cazuri de forță majoră, stare de necesitate (așa că vă puteți eschiva retroactiv până la finele lui aprilie-mai) și momentul în care va fi prezentat J.d.l. sau completului unde se află dosarul. Aproape să nu înțeleg, s-a emis, e bun și-n vigoare de oricând. De aceea Al. 7 pare neîntemeiat. Doar ca să confirmi că a luat act de act și să pui mandatul în aplicare? Cât despre revocare, înlocuire…, parcă era într-un alt ,,film”, nu?
Să închipuim măcar un episod. Judecătorul, la patru ace, înveșmântat cu roba, cu ciocanu-n mână (acu să găsiți analogia: tinichigiu – judecător… de lege), verdict: arest preventiv. Organ de poliție, prezent, semnatar de mandat, plecat, conform datelor, către inculpat, ciocănit la poartă (nu cadra de polițai, fără ciocan…), răspuns ba, spart ușă, negăsit. Judecător – organ…: ,,Trăiți (-ar)! Infractor lipsă!” ,,Întocmit-ați proces verbal?” ,,Da-l-ați! Luați d-aci altul de urmărire! Vama îi? Și lor un exemplar!” (Art. 232)

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share