Brigada diverse – (B)rio (s)or(ă)-(t)i


30 martie 2020
Plictisul scoate idei. Starea de vertij și vomitivă pune cap la cap viața și moartea. Evidente.
N-am excelat la școală. N-am fost primul. Fenomenologia primei poziții ținea de o serie de explicații care nu și-au găsit locul ușor în firea mea naivă, cuminte-curioasă, prea mică pentru o lume atât de mare, complexă până la a face terci creierușii mei aflați în proces lent de dospire. În timp am cules cât s-a putut îngrămădi, ajungând la putere de înțelegere 1%. Puțin….
Vă înșelați crezând că unul și atâtica nu sunt similare. 1% ori deloc. De departe cam atât se vede, nimic. Apropiați-vă de subiect. Crește în ochii voștri. Mergeți aproape. A ajuns la jumătate. Stați față în față. Ați dat nas în nas cu un uriaș.
Neatent, ca orice tele-vizualizator, derulez planșele marelui Pieleanu. Statistică – în vremuri ,,Stejar, extremă urgență!” se ține de pase politice – ce aparent are legătură cu starea națiunii cuprinsă de panică – tot aparent – când bat la ușă ,,microbii”, intră și stau la aceeași masă cu ea. Nu sunt surprins, român fiind, ori rumân ca iobagul, șerb denigrat dincolo de Carpațiul moldo-regățean, văd cu ochiul, nu cu mintea, citesc cifre, nu semne și mă mir. 52, 24, 14…. Numere valide, în ciuda întrebărilor și nivelului respondenților – franțuzit fără es. Bare aferente, în coloristică diversă, dar restrânsă, într-un spectru înclinat spre percepția decenței: albastru, gri, verde. Lungimea….
Atent, târziu, revoltat am discernut. Din puținul-deloc înaintat am extras infimul sociologic din care am gustat ca de mic dejun (îl servesc rar, doar în deplasări în alte localități) pe la 40 de ani (și târziu, și nimic, of! – să nu zic ,,prostule!”) am rememorat în cascadă chestiunea chestionarului, reprezentativitatea, testarea, calibrarea, retestarea, validarea și reprezentarea grafică (cam 0,001% dintre cuvintele tematice). Ce lipsea de m-am făcut borș de supărare? Încadratura coordonatelor Ox+, Oy+. Matematica primară gimnazială vă deslușește imediat. Două perpendiculare concurente în punctul zero.
Fiindcă raportările (comparațiile) se fac în limita lui 10, dacă ne referim la note, și la sută pentru procente. Încât coloanele cele mai mari să nu pară uriașe, să nu producă îngrijorare, să nu ațâțe extrem. Ca pe mine. Oricum, date irelevante. Azi și pe viitor, când acele hârtii electronice vor fi nimic altceva: gunoi spațial.
Arunci bumerangul uitând că l-ai lansat. La revenire te lovește unde te aștepți mai puțin.
Cifre de izolați, infectați…. Dar câți or muri de fapt într-o zi? Se știe. Câteva zeci de abace croiesc de zor povestea lumii: populația totală, creșterea ei (avem 20 de milioane deja), nașteri la zi, morți la zi (la jumătate din câți se nasc), decese din cauze particulare – din cauza calității apei, din cauza consumului de droguri, de Sida, de malarie, din cauza tutunului, din accidente, cu sursă în bolile transmisibile, de foame, sub vârsta de 5 ani, mame la naștere, în urma cancerului -, câți obezi avem, subnutriți, supraponderali, cheltuieli, energie și, să fiți atenți!, câte zile mai are Terra petrol, gaze și cărbune.
Și-o vom lua pe bucăți. Petrol – 43 ani și 64 de zile; gaze – 158 de ani și 14 zile; cărbune – 407 ani și 254 zile; toate la data actuală. Cu date schimbabile în timp real. Și altele.
Un numărător care merge cel mai greu în dreptul… cărților. La 23:38 s-au publicat 658.586. Doar anul acesta.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share