Propoziții pretențioase – Alunit


Orice beție aduce a doua zi o stare groaznică. Vertij, stare vomitivă, dar mai ales rușine.
Majurul ducea lipsă. Uitase că făcuse nudism până în sat fâțâindu-se copilărește pe cei doi baloți (scz., baloturi) de paie, banchete pentru mamele noastre la dus. Reușise să alunge parțial alcoolul din sânge și ne căuta nouă motive matinale. Se trezise milităria în el și-ncepuse să comande. Fără efect. Nepăsarea plutea în aer. Companionii de c-o seară înainte trecuseră de noapte ca linul prin apă, generația lor fusese înțărcată cu vin și țuică, iar antrenamentul paralel cu instrucția și munca începută de prin primăvară le întărise imunitatea la alcool cu grade mici și cantități sub doi, trei litri. Și când bătură câțiva aluziv către comportamentu-i infantil renunță să pară ceea ce nu putea fi: zbir.
Cât despre mine…. Nu mă puteam dezminți de modul în care primeam băutura. Un gust niciodată atât de plăcut. Ameții imediat și de data aceea. Două beri și un rom: o zi următoare plină de nesiguranță orientativă, o noapte încărcată de surprize – din două una se preta la datul la rațe -, amarul rămas pe papilele gustative.
Mi-a părut rău c-am fost atât de brusc extras locului. Micile bucurii se risipiseră într-o clipită. Rememoram doar apusurile de soare petrecute la poarta poștașului, prietenia fiicei lui, aproape de promisiunea unei iubiri nesfârșite, și amiciția fratelui, ajunsă până acolo unde mi-a devenit partener de electronică.
A rămas un amalgam de senzații din pasiunile mele, multe începute, altele numai în închipuire. Stația de la școala nr. 1, chitara electrică, perdeluțele și mușcatele de la intrarea în casa pionierului, lumina neonului, atelierul de electrotehnică, câteva reviste de specialitate, miros de sacâz și fludor, sârmulițe, beculețe. Cu voia unui coleg de clasă liceală prins în mrejele montajului electronic și pasiunea fratelui încă în stare de coacere, am încropit ceea ce s-a numit mai întâi fuzz cu tranzistor pnp, iar mai apoi cu npn. O combinație de amator cu roade pe măsura unui profesionist, cele două cablaje înseriate funcționau așa cum doream. Locașul din corpul chitarei, un gol de 7×7 cm, adânc de 2 cm a primit unul, alimentat cu baterie de 4,5 V, ascuns privirilor cu un capac de plastic prins la mini holșuruburi. Celălalt la vedere. Chiar dacă amintirea a prins ceva praf și imaginile sunt destul de șterse, le pot reface, am instantaneul doveditor.
De unde era să intuiesc că în băiatul aducătorului de scrisori de la Coroana se înfiripase curiozitatea de a afla ce se întâmplă atunci când conexezi rezistențe, condensatoare și…? Atât. Am constatat că la tranzistori (cu ori și oare și la condensator) nu știa destul cât să inițieze măcar un circuit ca unul dintre cele asamblate de mine. Ori ceva mult mai simplu. Învățasem de acasă și ce avea nevoie partea cea mai importantă dintr-un amplificator, parcă BFD-uri le chema pe cele ce alcătuiau ,,finalul”, fără de care, două bucăți, la ieșire semnal audio era zero. Nici cea mai mică fâsâială.
Fusese o ocaziune. Dintre cele ce dau capului de lucru în momente neașteptate. Vecina noastră se mărita. Să vă închipuiți orice altceva. Nu alunie și oacheșă ca pirandele din dosul clădirii noastre (măi, nene, să descoperi râmnicean din seminția sămânțăreselor de la poarta grădinii publice și grădina de vară a cinemaului, te duce cu gândul la raziile miliției… aha, aici îi trimit, nu la pușcărie, la muncă!), nu spumă de lapte și păr negru-corb ca sora de clasa a 9-a a prietenului electrotehnist, nu gospodină de 35-40 de ani, femeie zdravănă. O hârcă la vreo 70 de ani, pasmogită, căreia nu-i dădeai șanse de supraviețuire nici până în ziua nunții, darămite după consumarea ei.
,,Am un pickup stricat.” ,,E ca al meu. Pot să-l repar. Ai aparat de lipit?” Avea. Am sacrificat un efect dintre ale mele ca să prepar un amplificator, un aparat de radio al lui, din care am luat ceva piese și difuzorul. Ca să-i fac tăntiței un cadou de nuntă: două cântece de la Iris. La întrecere cu cântărețul de geambășisme.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share