Fărădelegea lui Călin – UȚie


Contrapondere. Dar să vedeți….
Bila aia cu craci, ea microscopică, ei la fel. La cât de clamată dimpreună cu suratele, la atât de multă împiedicare cuvenită. Asemănarea cu legea și măsurile de prevenție sunt evidente. Mersul lor este identic. Legea indiferentă și nu întrutotul grijulie faptic, virusul un intrus tratat cu ,,îngăduială”. Pe hârtie…. Suspiciune cu ,,rezon” sau fără, soarta se pecetluiește și se sigilează din două motive: frica fugii făptașului și nădejdea nașterii nelegiuirii. Cât durează și cum sunt aplicate? Cât ,,… nu poate fi dispusă, confirmată, prelungită sau menținută…” – negativism pozitiv. Cum s-a comportat năpârca – ,,… proporțional cu gravitația acuzației…” Fără termene, aici la Art. 202, însă cu o ofertă de nerefuzat: reținere, control judiciar pe cauțiune, arest domiciliar sau preventiv.
Tot așa-i și cu virusul, facem, dregem așa, în general. Particularizăm numai la nevoie și foarte târziu, după o serie de prelegeri cu caracter interuptiv, menit să facă din urgență o inutilitate…. Înșiruirea în final de Art. 202 are ca unic scop împărțirea responsabilității depunerii la păstrare în trei alineate. Două câte două, cronologic, împărțind cele cinci (am scris patru, controlu, judiciar având două fațete) acțiuni după puterea executorului: organ de cercetare sau procuror, judecători de drepturi sau libertăți și de cameră preliminară, instanță de judecată. 1 (parțial) cu 2 și 2 cu 3. În urma hotărârii acestora rămân ordonanțe și încheieri motivate. Bune de trimis urechilor inculpatului. Dacă este de față.
Comportament mișelesc de microb. Se strecoară din mână-n mână, de la un nas la altul, subtil. Cum să-i dai de știre că n-are ce căuta fără permisiune și că înfățișarea pentru o confruntare bărbătească devine necesară?… Numai răgazul de 48 de ore îl poate scăpa (pe omul-suspect) de aplicarea reținerii în varii forme, obținut prin contestație. Plus câteva zile. 5. Cu toate acestea, nu-l absolvă de executare imediată, contestarea în sine nu suspendă hotărârea luată, decât în cazul aprobării ei. Încât 7 zile de presupusă libertate ajung să fie transformate într-o săptămână de detenție. Complicațiile își fac loc imediat după Al. 4 (Art. 204). Cu sfială zero, Codul de Procedură Penală interpune contestației inculpatului pe-a procurorului, moment de năucire pentru cititor. De aici înainte amestecul unora cu alții împiedică identificarea în clar a măsurilor. Ba i se dă dreptate procurorului, ba câștig de cauză inculpatului. Buimăceală ce a trezit unora suspiciuni asupra unei formulări în finalul Al. 5, inși plecați cu jalba-n… mapă la ÎCCJ să li se explice dacă pot manipula după vrere sintagma ,,înainte de procedura penală a arestării preventive dispuse anterior încheierii atacate”. Ei, nu! Nu-i recomandare, cum crezuseră, decizia 25/2008 o declară imperativă. N-am primit vizual în primă ,,instanță” nicio informație menită să-mi confere două alternative la titlu din rețeta de succes a celui mai puțin uzitat de legiuitor. La a doua am constatat că aveam încă unul. Suntem la debutul introducerii situației dispariției inculpatului, inserată pentru a justifica lipsa ,,motivată” a acestuia când se soluționează contestația. Alături, în alt alineat, apare ca variație mărirea cauțiunii. Măcar de-ar fi fost fixată cumva.
Microorganismul a făcut ravagii anterior. A strecurat fără să vrea în Art. 204 ceea ce 205 obținuse de drept: contestația formulată de procuror. Vă confirm: nu s-a strecurat nicio greșeală, am recitit, intrusul se află unde nu-i este locul. Alte remarci nu mai fac, paragrafele sunt aproape identice, căile mijloacele și soluțiile de același rang.
S-a strecurat totuși o șmecherie care absolvă de vină amalgamul: numele fiecărui articol, incluzând și pe 206. Se pune pe seama instanței unde s-a dispus măsura preventivă: cameră de drepturi și libertăți, preliminară, respectiv instanța de judecată. Mixul include deopotrivă în Al. 1 inculpat și procuror. Să conteste….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share