Fărădelegea lui Călin – LM


Un anume… spune că apariția oximoronului a fost o adevărată revoluție în literatură. Un atare… cititor n-a stat deoparte și-a luat considerentul la propriu.
Alăturarea – excludem (?)termenul prevăzut la paragraful (meu) 1 – antitetică se pliază ,,perfect” pe aproape orice articol. De la ,,… nu i se poate refuza exercitarea dreptului de a face personal încunoștințarea…” până la ,,… decât pentru motive temeinice…” încape un singur spațiu tipografic. Problema continuată aici, finalul Art. 228, rămâne în picioare: de ce să facă oficiile anunțului custodele arestului preventiv, informarea asupra drepturilor inculpatului de la Al. 2-5, când nu el a cerut măsura și nici n-a hotărât asupra punerii în practică?
La ultima numărare aveam cincisprezece. Au rămas 12. În niciunul aducându-se vorba despre păstrătorul temporar al inculpatului. Și-așteptam un semn că ,,Administrația locului de deținere” este…. Fiind în secolul vitezei, chiar lector legislativ, mă aștept la o explicație imediată. Măcar la o trimitere cât de departe. Sau la un glosar de termeni. Ce n-ar trebui să lipsească din niciun act legiferator. Altfel nu-i decât un curs de nivel masteral.
Titluri lungi cu formule eliptice. ,,Luarea măsurilor de ocrotire în caz de arestare preventivă în cursul urmăririi penale”. Cât era să mai scrie ,,față de un minor…”? Doar atât și nu aș mai fi făcut atac de cord la gândul că făptașul primește tratament special, apărat de cine știe ce primejdie. Nu-i el una? Al. 1, Art. 229, înscrie o primă deslușire a misterului. Inculpatul are în ocrotire un minor. Un pus sub interdicție (?). Un tutelat sau curatelat. Un… moșneag…. Un bolnav. ,,… are nevoie de ajutor…” nu avea loc aici, altfel textului nu i s-ar fi dat importanță și număr de ordine. Totului i se pune la cale o autoritate competentă. De anunțat, de îndată de același J.d.l. ce a dispus arestul preventiv. Sper… să aibă totuși informații despre persoanele vizate. Nu din gura inculpatului, ci din anchetele efectuate.
Poftim de na! Musiu! Art. 230. Mărturie a treburilor de tip ,,izmană pe călător”. Mandatul de arestare preventivă, pus după încheiere la dispoziția avocatului, dar și inculpatului, cuprinde printre altele durata, data la care încetează, fapta, încadrarea juridică și pedeapsa (aici sunt în dezacord total cu previzionarea)… și (Al. 3, lit. i)) ,,indicarea locului unde va fi deținut inculpatul…” Demonstrând astfel că infractorul nu trebuie să aștepte să ajungă până la locul detenției și mai apoi să-și sune rudele pentru locul în care se află ,,cazarmat” temporar. Plus, că judecătorul… o face într-un Al. 2 pe la Art. 228. Al. 2 curent vine c-un adaos… ciudățel. Că pentru fiecare inculpat dintr-o cauză se emite mandat separat. Și ori nu așa se întâmpla? La Al. 3 mandatul nu cumva este individual, nu cumva are doar un nume de inculpat și nu mai multe (exceptând pe-l judelui)? Al. 4…. Minune…. ,,Când mandatul emis a fost emis după ascultarea inculpatului…” Se mai putea și altă dată, înainte? Tot aici o altă stipulare de ,,știință”: ,,… judecătorul… înmânează un exemplar… persoanei arestate…” Conform figurilor de stil literare… la debutul alineatului, dar și-n punctele de suspensie avem ,,mandat”. I-ar fi putut lua locul alt cuvânt? Halimale, dom’le! În culmea nebuniei există chiar și o decizie, 14/2012, ce folosește propoziția ,,… în toate cazurile în care mandatul de arestare a fost emis după ascultarea inculpatului…” Cu sau fără ascultare (a se căuta articolele de la 202 încoace), cu sau fără prezență a inculpatului, cu sau fără semnătura lui mandatul se emite! Bisul Al. 4 produce o altă izmeniadă: transmitere la poliție (organ de) prin fax (lua-l-ar focul că s-a demodat!), poștă electronică sau alt mijloc, dar cu posibilitatea autentificării. Prin Al. 5 – o urmă de contestație și de reușită a ei se putea insera în articol – se întocmește un proces verbal când vătămatul solicită a fi anunțat în orice moment când inculpatul este eliberat în orice mod (?). Ceva efecte, măsuri…? Al. 6 se face sol al depeșei-mandat: poliția predă originalul ,,… administrației locului de deținere”.
Aflăm totuși cine este această…? Am găsit numai un document de 79 de pagini, cu antet ,,Anexa”, fără stipulări de proveniență, intitulat ,,Regulament privind organizarea și funcționarea centrelor de reținere și arestare preventivă, precum și măsurile necesare pentru siguranța acestora”.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share