Fărădelegea lui Călin – X+


Numai unii pot produce limbii române o altă față.
Nici nu i-a trecut prin gând inovatorului ce soluție la îndemână poate crea pentru un împătimit de jocuri distractive cu litere. Mulțumescu-ți!
Mă recunosc vinovat de câteva excese din prea mult drag de un reviriment literar, sătul de anumite rigori, incitat de o muzicalitate aparte a cuvântului plimbat în minte și dornic să încerc terminații noi rădăcini atât de vechi.
Mărturisesc, prin acest proces la vedere de culpabilizare, că mă țin scai de înțelesurile ce exced simpla vocabulă tratată în particular – nu ocolesc nici pe-aceasta – și efectele afirmațiilor. Inutilitatea anumitor inserări. Insinuările. Și-s derutat când la un alineat prim ca al Art. 177 se dă impresia că au un loc rezervat, principal, când se fixează termenul de expertizare, toate persoanele implicate, părți și subiecți principali, și la final – aici în ipostaza lui ,,precum și” – expertul. Aproape de formularea: ,,Aaaa! Da, poate veni și… ăla.” C-un aer de indiferență pentru rolul lui. Lipsa precum-ului mi-ar fi liniștit spiritul beligerant. Și oferirea prim-planului. Revenind la daunele provocate justeței actului justițiar prin lipsa oricărui dubiu asupra valorii corecte a textului, se ascunde în Al. 2 o posibilă portiță pentru mințile analitice. Uzul unui termen în două ipostaze diferite: ,,obiectul expertizei” și ,,obiectele pe care urmează să le analizeze” expertul. Se putea evita, scop, obiectiv… ar fi marcat diferențele de corpul solid, lichid…, palpabil. Dincolo de sugestiile și impresiile mele, alineatul aduce la cunoștință acelorași participanți întrebări, prilej numai bun ca acestea să fie modificate sau completate de aceștia. Cât despre imparțialitatea răspunsurilor la sfârșitul evaluării faptelor și împrejurărilor, se putea și mai clar de atât, renunțându-se la câteva aprecieri, exactitatea inserată are nevoie să fie principala calitate a regulilor impuse de știința și expertiza profesională.
Art. 178 oferă raportul expertizei. Din cuprins: datele efectuării, întocmirii, cine este organul judiciar, nume de expert, obiective, material de expertizat, metode, programe, echipamente, operații, concluzii, precizări și constatări.
Ce remarc la Art. 179. Tipologia expedierii rapide către audierea martorilor, comparativă, fără indicarea expresă a articolelor aferente. Pentru restul de alineate doar o simplă marcare a posibilității chemării în instanță a expertului sau reprezentantului desemnat de instituțiile în care s-a efectuat expertiza.
Propunerea Art. 180 survine, sigur, în urma unor deficiențe procedurale. Se cere un supliment de expertiză dacă organul judiciar – susțin eu și nu ei – nu a formulat corect obiectivele, nu a prezentat toate datele și obiectele sau expertul nu și-a făcut pe deplin treaba. Se duce astfel pe apa sâmbetei toată statura rectă a profesionistului din articolul precedent. Pentru care, în mod legal, se plătește. Dar nu se spune nimic aici despre sancțiuni.
Apele sâmbetei, nelimpezite, se scurg în linie dreaptă, dar sinuos. S-a ales praful de vigilența organului… și meseria meșterului de ale mai presus de calfa obișnuită. Situație neverosimilă după toate poprelile, să se constate că expertiza este neclară, contradictorie cu obiectivele și conținutul…. (Art. 181)
De numere adăugate…. S-a trecut, cum mă și așteptam, brusc la raportul de constatare, atribuit altui ,,maistru”, specialistul. În două alineate i se trasează ,,… lucrarea”: invariabilele metode, programe…. (Art. 181 cu 1)
Emisiune… tv sau radio? Nedumerirea provine din titulatura încadrabilă la comune, fără majuscule, fără ghilimele sau alte semne distinctive, încât ,,institutul de emisiune” poate părea orice. Mai ales când emisiunea nu se însoțește de ceea ce ar facilita populației etichetarea într-un tip ocupațional. De monedă sau alte valori (nici ele lipsite de echivoc). (Art. 182)

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share