Fărădelegea lui Călin – D.E.


N-ați văzut la americani? Cheamă zece pentru un nebun!
Românii unul de căciulă. Numirea și desemnarea îmi amintesc de jocurile politice de mai ieri, prim-miniștri și președinți împrăștiind păreri poporului, false, cum că…. Finalmente, să nu fac cine știe ce altă eroare, ideea a pornit pesemne de la impresia că în articolul trecut n-am stăpânit bine noțiunile și pe undeva am înțeles greșit cine dorește expertiza. O simplă adăugire, atunci, părților m-ar fi liniștit. Acum am certitudini. Cer cu toții. Ierarhia solicitată era și ea îndreptățită, expertul are gradul cel mai mare, el ,,… poate solicita… participarea specialiștilor de la alte instituții…” În Art. 173, calea consecinței poate isca mici fricțiuni între părți și instanță când ambele doresc un om al lor ca expert, în baza unei probleme create de Al. 2, cel în măsură să limiteze numărul ,,adevăraților cunoscători” la cifra 1 per domeniu sau să permită mai mulți, dar din sfere diferite.
Judecătorul judecă. Pe baza celor audiate și discernute. Să spunem că ai la dispoziție un singur specialist, că este neam cu oricare dintre cei implicați în proces. Îi soliciți părerea sau renunți la ea pe motiv de incompatibilitate? Câtu-i ea de lege, uneori te aduce-n stare să blochezi aflarea adevărului și să lași un neisprăvit în libertate. Al. 4 îmi provoacă…. Revin. Ai un singur specialist, lucrurile nu sunt lămurite pentru, să spunem, că procurorul nu a știut în momentul ,,x” ce vrea, fiindcă tăvălugul urmăririi penale și noilor dovezi în proces obligă la încă o părere avizată. Ce faci? Nu-l mai desemnezi a doua oară? A, doar ca excepție, la recomandarea părților sau procurorilor? Păi nu tot unul dintre ei îl pusese în funcție? Trec la doi, dar ai aceeași instituție, unică. Nu vrei să apelezi la al doilea, după ce ai avut parte de serviciile primului, dacă lucrează în același loc? Doar atât întreb: știați că sunt în țară și astfel de unități de excepție? (Art. 174)
Împreună am forma un cuplu cu șanse zero.
Politica mi-e Julietă: oricât de romeoscian aș iubi-o, simt că mă va aduce în pragul disperării și sinuciderii. Încurcătură shakespeariană încărcată de o serie de concluzii: ce este dragostea în cazuri imposibile; de ce să te legi la cap, dacă te dor picioarele; înșelăciunea se pedepsește capital. Pentru majoritatea drama este incitantă, intriga indusă producând efecte de tip învățătură: să nu se mai urască unii și alții; să dăm tinerilor ce li se cuvine de drept – iubire.
Baliverne. Conceptul uniunii dintre doi oameni este fals. Scurta perioadă în care cineva își pierde capacitatea vederilor multilaterale nu poate induce regula. Cu atât mai mult în cazul depășirii duoului. Așa e datul lumii: să nu se înțeleagă niciodată. Acest dualism comparat are și în Codul de… reprezentativitate. Chiar în momentul în care ai crede că un terț poate schimba radical lucrurile sau le poate ameliora până la aplanare, taman atunci constați că nici pe departe zorile împăciuirii nu se întrevăd. Elementul cheie, elementul adițional, elementul stabilizator capătă personalitate: ,,Expertul are dreptul de a refuza efectuarea expertizei…” În credulitatea mea – Numai eu? Să-i auziți pe actualii aleși când, cu fața la alegători, se fac a nu-i zări, când, cu cea mai ilogică expunere de idei, induc starea de bine, declamând reașezarea pe scaunele puterii necesară, în virtutea reorientării poporului. Tot la vorbele mamei: Falș! Până s-o boieri tot românul ca să devină liberal, jumătate vor fi doar de stânga. -, bănuiam acest ultra profesionist de ajutor procesului, nu un perturbator, nu un factor de întârziere. Scuza acestuia? ,,… aceleași motive pentru care martorul poate refuza depunerea mărturiei.” Una-i una și comparația alta. Unu-i implicat fără voie sau cu, expertul reprezintă un instrument, o carte cu învățături și relevanțe. Dintru începutul Art. 175 o asemenea împotrivire…. În următoarele alineate, 2-4, profesionistului i se asigură detalii despre caz, dosarul, părerile organului judiciar și lămuriri din parte subiecților principali. După fapte, răsplata: onorariul. Incluzând și cheltuielile aferente. Pentru cele efectuate de instituțiile medico-legale ori altele, laboratoare…, plata se face conform legilor speciale. În rest, cuantumul, cică, ar trebui stabilit de organul judiciar. De-un pic de economie de piață or fi auzit legislatorii? (Al. 5) ,,Dom’le, am venit cu IR de la Botoșani!”, ,,Nu, tovule, ai venit cu Regio. Atât plătim!” Cum dumnezeu să nu-i vină cu sictir expertului? Cum să nu refuze, dacă în Al. 8 nu numai întârzierea raportului cerut în Al. 7 sau prezentarea în fața instanței și organelor la termenul stabilit, ci și refuzul efectuării expertizei ,,… atrage aplicarea unei amenzi judiciare…”?
Vedeți cum face legea din mâna întinsă una ,,criminală”? Sesizați cum i se impută nemeritat un prejudiciu expertului sau instituției pe care o reprezintă și a fost desemnată să efectueze cele profesionale în beneficiul adevărului, corectitudinii și răsplății? Da, echitabil este să plătești când greșești, dar la refuz să ți se aplice răspundere civilă…. La ce-i bună posibilitatea refuzului?
La nimic. Altcineva ia locul, începe sau continuă raportul de expertiză. Am mai spus, uneori concizia este utilă, alteori dăunătoare. Aci mă iei, la Art. 175, cu rigorile unuia din urmă, 125 – protecția martorilor; deh, refuz expert = refuz martor, deci, protecție martor = protecție expert -, dincolo, aici în fapt, la Art. 176, cu tot tacâmul, dar concis, cu drepturi: că se poate abține, recuza sau motiva că este în ,,imposibilitate obiectivă” (iară expresii fără definire). Și nu-i normal. Locul acestora era acolo unde expertul devine prima opțiune din partea justiției, nu în textul care recalibrează și reface expertiza, la înlocuire. În ultimul alineat, 4, i se impune întâiului să depună imediat toată muncușoara. Altfel, două sute optzeci și treiul îl paște. Da’ l-or mai retribui?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share