Cenaclul Alexandru Sihleanu – 1 Februarie 2020


DRAGOSTEA, LIANTUL DINTRE CREDINȚĂ ȘI ARTĂ, ESTE INGREDIENTUL CARE MENȚINE VIAȚA

Sâmbătă, 01 februarie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană, interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și… Floare de colț (Ducu Bertzi), și Așa-mi vine câteodată (Ducu Bertzi) aplauze pentru prezența și mai ales prestația trubadurului Manea Agheană, care a însuflețit atmosfera. Să-l țină Dumnezeu sănătos, pentru a ne bucura de prezența lui!
A urmat momentul in memoriam Matincă Costea.
„Parc-aș mai sta un pic…/ E prea devreme/ Și-așa pământu-i plin de morți/ Și geme// Încă n-am terminat/ Ce-am început de mult,/ Nu știu, ori timpul n-a ținut cu mine,/ Ori eu degeaba m-am zbătut.// Aș vrea să vă salut, pe toți, prieteni,/ Mi-ați fost alături la bine și rău!/ Vă las acum… nu știu unde-o s-ajung,/ Oricum în față mi-a apărut un hău.// Vă las cu bine-n lumea asta tristă,/ Vă mulțumesc c-ați fost cu mine!/ Nu vreau să mă bociți… fără batistă!/ În viață mult noroc și s-auzim de bine!” (Manea Agheană)
„(Trei epigrame in memoriam Matică Costea) 1. Atmosfera e sublimă!/ Dumnealui este de vină./ Ascultăm cu bucurie/ Încă o… matincărie. 2. Chiar de-ar fi să nu se bage,/ Dar în mreje ne atrage,/ Ne prescrie… iar o cină,/ Doză de matincilină. 3. La Cenaclu simt un dor/ De-al maestrului umor./ Costea privind dintr-o stea:/ „Știu că nu mă veți uita!” (Nicolae Constantinescu)
„(In memoriam Matincă Costea) Pe ecran doar pițipoance,/ Cu gurița silicon./ Se vede că vor carboanțe,/ Că au doar un neuron.” (Ecaterina Chifu)
In memoriam Matincă Costea invitatul special Manea Agheană și chitara sa a interpretat melodia Foaie verde spic de pâine (George Nicolescu).
A continuat lectorul de serviciu Georgeta Iuga cu un grupaj de poezii și aforisme. Dna Georgeta Iuga dovedește o sensibilitate și un spirit de observație specifice momentelor din turnul de fildeș. Ex: „(ALI) – Amurgul vioriu,/ Cu limba catapultă/ De vorbe măiestrite,/ Ca bolta peste mări,/ Aruncător de flăcări,/ În criza cea adultă,/ Cu imagini arămite,/ Tu vrei să faci furori,/ O, biet Ali de Alger,/ Singurătate multă,/ Sub roba îmbrăcăminte,/ Momeală, tu disperi!/ Ce viață, don Juan,/ Iubirea-magistrat/ Te-a alintat odată,/ Acum, te-a condamnat! (PARCURS) – Noi trecem ca o caravană,/ Din răsărit pân’ la apus,/ Începem viața cu o mamă/ Și tainele-s de nepătruns./ Un munte de răbdare-i mama/ Și dragoste nemărginită,/ Dumnezeire-i ne dăm seama,/ Luptând pe viața împlinită./ Uită de ea, dar nu de noi/ Și vamă dă din greu iubirii:/ Încălzește ger, usucă ploi/ Și cer senin îi dă privirii!/ Soldat rănit în lupta vieții,/ Oferă tot, nu vrea nimic!/ Se mulțumește, când băieții/ Exemplul ei urmează un pic! (ÎNTRE LIMITE) Călători prin univers,/ Plini de întrebări, ca un oracol,/ Iubind noi vieții îi dăm sens/ Și dispărem ca un miracol./ Între noaptea din trecut/ Și aceea care vine,/ Atâtea taine au prefăcut/ Semn de întrebare în lumină!/ Atât de efemeri, ca fluturi,/ Între un răsărit și apus,/ Nu este timp, ca să te bucuri,/ Că zbori spre ultimul parcurs./ Reintri-n circuit naturii,/ Nu știi ce regn vei deveni,/ Ce Terra Nova a măsurii,/ Din Univers tu vei primi. AFORISME/CUGETĂRI – Degeaba primești mai târziu ceea ce ți-ai dorit înainte! Nu mai are aceeași valoare. – Gândește atât de mult când vrei să faci un rău, până ajungi de nu-l mai faci! – Nu sta pe gânduri, nu amâna, când vrei să faci un bine! – Nu te bucura, când produci altuia o suferință. Fapta ta te-a sinucis în inima celuilalt! – Omul bun se bucură de succesul altuia și se întristează de necazul celuilalt! – Cumva Everestu-i lângă Marriane și bucuria după necaz răsare! (Extremele se ajung.) – Înainte să jignești, trebuie să te gândești, că oricâte scuze ai cere, greaua vorbă-n gând nu piere! – Când te învingi pe tine, cel mai mare dușman nu mai are valoare ! – Când te porți așa urât, nu te aștepta la salut! – Nu te încredința prietenilor, că te lasă în cădere fără plasa de siguranță! – Toporul te trădează și când nu are coadă. Îți oprește urcușul cu tăișul … – Iubirea e ca focul: dacă te apropii prea mult te arzi, dacă stai prea departe răcești. – Singura iubire dezinteresată este iubirea de mamă. – Nu conștientizăm nașterea și moartea, iar unii nici căsătoria. – Sunt și lumini în întuneric. Ele fac așa-zisul clar-obscur. – Gelozia este o iubire deraiată. – Mai degrabă devine prietenul dușman, decât dușmanul prieten. – Suntem soldați ai vieții. Unii cad înainte de a se naște, alții mai târziu, după naștere, iar alții devin veterani. – Cât valorează omul? Atât cu cât îl poți cumpăra. – Există și oameni ce nu pot fi cumpărați. Valorează mai mult decât greutatea lor în aur”.
A intervenit invitatul special Manea Agheană și chitara sa cu melodiile Din prea mult sau prea puțin (Vasile Șeicaru), În grădina bucuriilor (Demis Roussos) și Nunta de flori (Ștefan Hrușcă)
„Ce a putut să facă lectorul de astăzi, sunt mulțumit. Am ascultat și poezie, și aforisme, și îi recomand să meargă până la capăt, adică să le publice. De ce? Scriitorul este efemer: trăiește un număr de ani, dar cărțile vor dăinui. Oamenii vor vorbi despre cărțile și autorii acestora. Lectorului îi urez succes în viață, în muncă și în literatură. Dna Iuga dovedește o tinerețe în ceea ce creează și asta mă face să cred că literatura D-sale va dura. Aș mai avea ceva de adăugat, dacă îmi permiteți. Mâine, 2 februarie, românii știu că e Ziua Ursului care în popor are denumirea „Stratenia”. Se crede că în această zi este cumpăna între anotimpul rece și cald. Strămoșii credeau în schimbarea vremii în funcție de comportarea ursului. Dacă el ieșea din vizuină și își vedea umbra, se speria și intra iar în bârlog, prevestind prelungirea iernii cu 6 săptămâni. Dacă în ziua de 2 februarie cerul este înnorat ursul nu-și vede umbra. Prin urmare, fiara părăsește bârlogul anticipând primăvara. La 2 februarie 1365, descălecatul lui Dragoș, fiul lui Gyula din Maramureș. Legenda povestește că el este întemeietorul Moldovei, dar de fapt acesta are meritul de a organiza satele din Moldova, datorită iscusinței sale. Pentru acestă faptă, regele Ludovic I al Ungariei îi dăruiește 5 sate din Maramureș. Adevărul istoric, însă, spune că la 15 septembrie 1343 voievodul de Maramureș Bogdan este declarat „necredincios învederat al regatului Ungariei”. Bogdan îl atacă pe Dragoș și îl alungă de pe moșiile Giulești și Nyreș. Dragoș fuge în Moldova. La 2 februarie 1889 se naște la Râmnicu Sărat savantul Traian Săvulescu, decedat la 29 martie 1963, doctor în biologie, președintele Academiei Române și fondatorul Școlii românești de fitopatologie. În 4 februarie 1809 se naște Vasile Cârlova la Buzău. Fiu al unor mici boieri, poetul rămâne orfan de mic și este crescut de o soră a mamei aflată la Târgoviște. De aceea este confuzia existentă în istoria literar privind locul nașterii. Dar, cu câteva decenii în urmă s-a făcut rectificarea cuvenită (revista „Origini”, martie 2014, p. 21). Poetul moare la 22 ani (18 septembrie 1831) de o boală infecțioasă. De la el au rămas 5 poezii, publicate de I. H. Rădulescu în „Curierul Românesc.” La 14 februarie 1935 se naște Grigore Vieru. Tot atunci, la 14 februarie sărbătorim o sărbătoare de import: Valentines Day! După 10 zile, pe 24 februarie este sărbătoarea autohtonă Dragobete. La 19 februarie 1878, prin Tratatul de pace de la San Stefano se recunoaște independența României: Dobrogea revine României în schimbul a 3 județe din sudul Basarabiei: Cahul, Ismail, Bolgrad. La 21 februarie 1907 începe răscoala de la Flămânzi, Botoșani. La Râmnicu Sărat alunge la 8 martie și durează 4 zile. În 23 februarie 1866 este detronat Al. I. Cuza. Vă mulțumesc!” (Mihai Doina)
„Dna lector de astăzi, dna Iuga, dovedește încă odată importanța Cenaclului „Alexandru Sihleanu”. Cenaclul este o școală și participanții sunt cei cărora le place literatura. Despre cugetări, îmi plac mult, iar poezia este vioara inimii. Scrie așa cum gândește și cum trăiește, ceea ce dovedește că spiritul este într-o continuă îndrăgostire de frumos. Îi doresc dnei Iuga mult succes și multă sănătate. Viața spirituală te ridică și te ajută să treci peste greutățile vieții.” (Valeria Popa)
„Am asistat la o activitate foarte interesantă astăzi. Dna lector de serviciu, pe cât este de modestă, pe atât este de talentată. Poeziile scrise de dânsa sunt foarte plăcute și merg la suflet. Mi-a plăcut poezia „Dorul” și poezia care redă chipul mamei „Parcurs”. Aforismele redau sensibil defectele oamenilor. Dna lector este o dnă sensibilă, modestă și trebuie să publice în volum. O felicit și îi doresc multă sănătate. Vin cu mare plăcere la ședințele Cenaclului „Alexandru Sihleanu”. Pe dl Agheană îl apreciez în mod deosebit. Lectorul a recitat frumos.” (Ana Sterescu)
„Prin expunerea de astăzi dna Iuga ne-a arătat cât de sensibilă și cât de mult trăiește viața. Consider că este universul dânsei unde își trăiește bucuriile, consider că este un privilegiu, că îi iubește pe cei din jurul ei. Cugetările vin din ceea ce o înconjoară, din observațiile cotidiene.” (Dumitru Bardaș)
„Cel mai mult mi-a plăcut poezia „Parcurs”. Începe cu un aforism și explică existența umană. Fiecare avem un răsărit și un apus, dar existența umană este iluminată de „icoana” mamei. Este deosebită prin frumusețe. Exact sacrificiul vieții. „Ali” este mai mult un pamflet, o portretizare a unui tip superficial. Aș ruga să mai lucreze la expresia „limbă catapultă”. „Între limite” este o poezie, o reflectare a realității, iubirea dă sens vieții. Noi încercăm să pătrundem tainele universului punându-ne întrebări, dar suntem călăuziți de o anumită lumină. Nu avem timp să ne bucurăm cu adevărat de viață. Faptul că punctează niște cugetări asupra vieții este lăudabil. Am observat mult pesimism în aceste cugetări, cam o experiență negativă. Sunt pilde de viață. Felicitări!” (Ecaterina Chifu)
„Mulțumesc dlui Agheană pentru deschiderea Ședinței Cenaclului „Alexandru Sihleanu” cu „Imnul” și cântece pe sufletele noastre. Apreciez ceea ce a prezentat dna Iuga și am zis: decât mult și rău, puțin și bun. O felicit pentru ușurința cu care scrie frumoasele poezii. Se spune că omul cultural nu se naște. Se formează pe parcurs. Dna nu a scris romane sau tomuri de poezie, dar ceea ce a scris a atins sensibilitatea omului. Este foarte modestă. Vă mulțumesc!” (Costică Drîstaru)
„Cenaclul pentru mine este foarte atractiv din punct de vedere spiritual, deoarece consider că temele literare, muzicale abordate și intervențiile participanților sunt o bucurie pentru mine. Cred că cenaclul este un centru de creație deoarece intrând în atmosferă poți deveni creator la ceea ce se prezintă. Este o atmosferă antrenantă, este un „fitness” pentru mine, care ne dă multă energie pozitivă. Lectorul de serviciu a prezentat astăzi, pe un teren muzical bine instrumentat de dl Agheană și consider că produsul literar prezentat de lector este un produs natural, nepoluat, care nu face decât să ne dea bucuria vieții. Este o creație fără ingrediente dăunătoare cititorului, pentru care am toată încrederea și așteptăm să-și adune toate cuvintele frumos armonizate și căutate cu multă inspirație într-un volum de poezii. Mulțumesc dnei pentru această zi frumoasă pe care ne-a dăruit-o împreună cu poeziile curate și plăcute.” (Adrian Câmpeanu)
„Ascultând creațiile dnei Iuga și transpunându-mă în lumina poeziei am simțit trăirile și sensibilitatea autoarei și pot spune că acele cugetări au mult adevăr. O felicit și îi dăruiesc câteva versuri. (Sensibilitate și dor) Îmi alin dorul/ Pe parcurs/ Între limite,/ În inima creatoarei/ Trăiri, sensibilitate,/ Transfigurate/ În poezii și cugetări. (Doamnei Georgeta Iuga) Astăzi te ascult cu drag,/ Versurile mă atrag/ Și cu bucurie îți spun:/ Ne prezinți puțin, dar bun! (Tot doamnei Iuga) Poezia sa îmi place,/ Gândurile nu îmi dau pace,/ Că toată lumea stă și ascultă,/ Dar cum e, oare, „limba catapultă”?” (Nicolae Constantinescu)
„Ședința de astăzi a Cenaclului „Alexandru Sihleanu” a fost o îmbinare a frumosului, iubirii și pasiunilor ascunse. Există puțini oameni care pot să descrie în versuri trăirile lor. Dna Iuga este un om foarte sensibil, iubitor de frumos, de oameni, de natură, de familie. A reușit prin versurile prezentate să ne sensibilizeze, să ne facă să o iubim mai mult. Dl Agheană, ca de fiecare dată, ne transmite cele mai frumoase sentimente prin cântece deosebite tematic, în special de dragoste. Sunt mândră că particip la acest cenaclu cu oameni frumoși, sănătoși la minte și la trup, vizionari. Mulțumesc pentru acestă zi frumoasă. Felicitări tuturor! ” (Elena Cambeșteanu)
Ultimul cuvânt l-a avut muzica invitatului special Manea Agheană și chitara sa cu melodiile Rar (Nicu Alifantis), Omul pădurii (Ducu Bertzi) și Trenul vieții (Costel Geambașu). Îi mulțumim pentru repertoriu și interpretarea care creează o atmosferă deosebit de plăcută.
Sâmbătă, 08 februarie, începând cu ora 11:00 ședința Cenaclului literar-artistic va fi închinată unei duble lansări de carte: POEME HAIKU (Picuri de rouă/ Șirul lui Fibonacci/ Roiul de stele), autor Genovel-Florentin Frățilă și DESCÂNTECE DE MELLACTONIE (antologie de poezie), autor Marian Ilie. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share