Propoziții pretențioase – Algine


Interșanjabile. Mâinile albe ale profesoarelor mele de pian.
Între două tonuri, decizie stabilită la nivel auditiv-colectiv, am ales un al treilea. Între un tenor cu râuri – literale – afurisite și un bas de coloratură – secundul lui Rică, l’ent simplu, negricios și pedantesc în gama aroganței, cu fiorituri andante – am ales detașarea.
Între ceaiul de ceapă și siropul de bere alegi apa de la chiuvetă. Oricare ar fi închipuirea despre țevile oxidate. Și când setea îți arde papilele gustative, bei și din…. Fuserăm destoinici, alegri, ne spetisem să plantăm copăceii pe acea colină repede ca să coborâm la masă. Suplimentul de la 10 dublat și ,,servit” drept prânz: două conserve de pate de ficat, o jumătate de baton de salam, ,,învelit” într-o peliculă mucilaginoasă precum algina, două sferturi de franzelă și…. Poftă… bună! Răbdare. Desprinzi capacul conservei prin frecare de stâncile de la baza dealului, smulgi cu dinții pielea mezelului, prepui cele două ingrediente pe coltucul despicat la mijloc și înfuleci. Marmida cu apă te-ajută să îngurgitezi straturile mozaicale rezidente pe esofag…. Sus, la treabă! Ca să nu fim nevoiți a ne gândi la batalionul disciplinar promis după fiecare ordin împlinit strâmb, să nu alegăm în fața Cobrei, a doua zi de dimineață, cine știe ce scuză.
La acea dată eram fiul adoptat al Bateriei a 2-a, vitreg. Fapt ce a determinat rămânerea mea în Florești. Scăpasem de omul naibii după incidentul cu tragerea de noapte – cel roșu și cel spân, dar și negrul îl au pe dracu-n ei -, locotenentul major și fusesem alocat unei grupe de combatanți adevărați, nu în birou sau în comandamentele de cercetare pe front, în spatele planșetei caroiate, fixând ținta inamică pe un traseu dictat de tehnicienii prinderilor în vizorul radar, ci pe câmp, cocoțat pe unul dintre scaunele trăgătorilor ori în spate, furnizând obuzele. Mi se reproșase nesupunerea – ,,Te aliași cu colonelul…” -, lipsa de la activitățile unde-mi desăvârșisem măiestria caligrafică ca ucenic, cele uzuale, de planton și cele de responsabilizare, la magazie. Am scris etichete, am trecut la opisurile de pe dulapurile cu armament – păi, soldatul doarme cu arma la cap sau la picioare – situate pe culoarul dintre paturi și peretele opus geamurilor, am…. După ce dovedisem, împreună cu alți doi răcani, la trei zile de la încorporare, că putem înșira cifre și litere mai mari de zece centimetri.
Noroc de zile frumoase, de primăvară, de un refugiu peste drum de măgura noastră, de firicelul de apă ce se scurgea nestingherit cine știe de unde, de toporași și ciupercile ițite dintre…. Și aprilie, și trecutele septembrie și octombrie, călduroase, generoase cu soarele, atenuaseră chinul produs de situația ingrată a militarului în termen, redus la un nimic executant.
Ce mirosuri! Ca de libertate, de…. Concertul nostru unic, dat în fața camarazilor, cu note ratate, completate de publicul zgomotos…. Ia stai, frate! Gândurile-s la îndrumătoarele mele din clasa a 8-a, tinere…, la incompletele albume cu miniaturi din Cernovodeanu – nu lipsite de foi, ci de finalizarea lor măcar în ceasul din urmă al trimestrului 3 -, la alezia inexplicabilă ce mă cuprindea la fiecare oră – mă înroșeam, transpiram, buricele carpienelor se-necau în sudoare de parc-ar fi luat contact nu cu sideful claviaturii, ci cu algele marine și nu mai vedeam o notă pe portativ (și mă mir azi că elevele mele violoniste se pierd la citirea exercițiilor muzicale) -, în loc să stea la cernut amintiri corect. Formației ostășești nu-i putea lipsi crema. Alături de noi participase un bucătar, ardelean, fiindcă armată fără de mâncare și preparatori nu se poate, taragotist, un adevărat Fărcaș. Demn de toată stima. Învârtea degetele și sufla în muștiuc cum nu reușisem eu performanța în cei patru ani de cântat la clarinet în liceu.
Surprinzător, evenimentul a avut ca organizator și responsabil pe negru-mi locotenent de baterie. Se aliază el dumnezeu cu…, darămite eu, de moment, cu….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share