Fărădelegea lui Călin – Na


Mă, nene, mă, frate! Cum putea o mână de carne, hai, cu Leana, două, să urnească ditamai hardughia de țară și s-o-mpingă la mal, salvator?
Agasează. E mort și ce-a făcut s-a dus pe apa sâmbetei. Ce-am făcut, dintre cei care-și mai amintesc să fi pus un umăr, fără voință proprie, dar cu îngăduința lui ,,nu-i încotro”. A dezgropa încă fantoma celui ,,drept și bun”…. Art. 119 și următoarele patru sunt alocate acelorași martori, adevărații, posibilii și utilii cauzei. Debutat cu prezentările, urmat de chestionări ale relațiilor directe sau indirecte cu părțile, cu privire la eventualele pagube pricinuite de suspect…. La umbra – în lumina părea deja banal – coperișului Codului… acest asistent la faptă devine vătămat, conform… n-ar mai putea sta sub asaltul anchetatorilor și avocaților. Al. 2, spre final, pare desprins din ,,versurile” – numai fasonul ăsta nu-l au – actualelor ,,turcești”, mai îngăduitoare cu relațiile antonimice, om fiind, trebuie să aibă și fârtați, și pizmătari, față de lege, aceasta, ce acceptă o singură opțiune o dată. Cred că se putea găsi în schimbul vrăjmașului, dușmanul alineatului, o altă soluție. Cât despre Al. 3…. Să nu ai parte de întrebarea firească înaintea unui dialog atât de important, doar fiindcă ,,… s-a dispus o măsură de protecție a datelor de identitate.”…
Mi-aduce aminte de-un fapt întâmplat în buza toamnei. Angajamentul luat cu un an în urmă, cu frecvență ciclică, m-a adus în fața unui grup de tineri – în lateral – numai buni de mixat – sau pe-aproape, știința lor cuprindea vasta operă de… o piesă, răstălmăcită în trei variante, aproximativ identice -, dar mascați. Cum te cheamă, cu ce cânți, ce pretenții ai? Mister și anonimat. Până la un moment dat. Enervat, solistul, încercând să presteze ,,fenomenal”, lovit de bariera unei respirații greoaie și lipsa expunerii podoabei capilare ca în concertele mari, și-a extras cagula oarbă și…. Da, așa, să știu cui dau înalte, joase, efect….
Cu niciun ban din lume n-aș sta la cheremul organelor judiciare. Nici să-i cheltui pe drumuri, nici să am parte de recuperarea lor. Din cele patru litere ale Al. 2, Art. 120, una-i bună, trei băgătoare la belele: obligativitatea de prezentare – de nu, martorul este adus cu mandat; cea de comunicare în 5 zile a schimbării de adresă (a se vedea că are un răgaz surplus, comparabil cu al victimei) – altfel suportă sancțiunile Art. 283…, însă n-am ajuns pe plaiurile mijlocului Codului…; obligația unei mărturii juste (dac-o avea insul percepții deformate…) – te paște pușcăria, nefericitule! Mincinosule!
Domnule, așa se începe! Nu dai în cap înainte de vreme. Art. 121 avea loc înaintea precedentului. Are totuși o disfuncție, cutuma întrebuințării jurământului, aplicată pe necredincioși, păgâni, sataniști și străini de o altă confesiune religioasă, devine parțial inutilă. Fraza unu își găsește o oarecare legătură cu subiectul judecății, adevărul și toate înmagazinările în memorie despre faptă și împrejurări. A doua, propoziție, cu ,,Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, exclamativă…. Există însă un amendament în interiorul aceluiași alineat, 3, care permite permutarea indicativului divin după credința martorului. Problema rămâne la ceilalți. Veneratorul de scaraoț(s)chi îl primește pe Satan în ,,dreapta”-i? Deh, se poate emite și o astfel de pretenție. Cu toate acestea, articolul a prevăzut orice. Se poate opta pentru jurământ religios sau declarație solemnă, să țină crucea-n dreapta (motivul indicației anterioare) ori biblia sau să rămână cu fraza onestității desăvârșite.
Felul în care se recurge la seria de dezvăluiri este simplă. Se lasă martorul să declare tot ceea ce știe, după i se pun întrebări, numai separat și nu în prezența altor martori. Cât privește chestionările, se uzează doar dacă sunt de imperios necesare informațiile despre opțiunile politice, religioase, circumstanțele personale și aparținând familiei. Eu cred că da, mai ales pentru cazul verificării credibilității. (Art. 122)
Art. 123 reamintește, scurt, cum se procedează la luarea și consemnarea declarațiilor. Nu insist, semnalez totuși un fapt: martorul poate solicita expres înregistrarea….
Ultimul din secțiune, Art. 124, trebuie refăcut. Chiar dacă deja a fost luat la bani mărunți și i s-au amputat Al. 6 și 7, lăsate în conținut cu specificația ,,abrogat”. Al. 2 este ambiguu. Trimite la Al. 1, unde martor este minorul sub 14 ani și se pronunță în defavoarea persoanelor ,,…arătate…” ca suport pentru puștani, dar fără să specifice în clar, dacă acestea sunt părți în proces (de data curentă se înșiră parte cu parte procesualii). Cine stă apoi de veghe copilandrului? O rudă sau un reprezentant de autoritate tutelară, după cum stabilește organul judiciar. Tot el optează pentru asistența unui psiholog, de ,,… se consideră necesar…” Da sau nu-ul pentru omul cu știința capului este complet deplasat. Oricât de bine pregătiți angajații înfăptuirii de dreptate, evitarea producerii ,,… oricărui efect negativ asupra stării psihice…” a minorului este de domeniul specialistului. Deci, doar da psihologului. Ei…, de-ar ști bebelache valoarea supremă a adevărului, i s-ar putea cere, ca-n Al. 5. Mai mult, ar putea fi pasibil de pedeapsă, însă cum poți condamna pe cineva căruia nu îi ești dator cu textul Al. 120, Al. 2, lit. d)?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share