Propoziții pretențioase – Agriși


În litera ei mă culc, în litera ei mă trezesc.
Și călătoresc cu același spirit ce veghează neîncetat. Să-mi aducă aminte când va să greșesc. Cumpănesc puțin înaintea unei decizii și dau buzna imediat apoi. Între 10:34 și 13:06 m-am hotărât repede, avantajele se găseau la sosire: un timp suplimentar în beneficiul fiicei mele. O marjă pentru o posibilă alternativă. Pornesc, deci, năvalnic spre gară, în același ritm tineresc, autoimpus încă din vremurile liceului, cât să cânte pașii partitura unor maxim zece minute. Și alte partituri. Tonale. Un Radio-mi susura năbădăios în memoria afectivă pe fond de rotativă…. Rostul meu pe esplanada capitalei. Gânduri electro-mecanice. Potrivite meseriilor mele primordiale, cele ,,patalamate”. Suiș. Escaladă. Așa pare orice-mbarcare-n vagoane. Dintotdeauna. Probabil să se simtă râmniceanul ridicat la cer când își părăsește urbea, să se minuneze de…. Iar oaspetele, la sosire, să se simtă-n era mezozoică și la plecare să-și facă zeci de cruci că a scăpat din paleozoic.
Fixat pe locul lui 3×17. Norocul matematicianului, prins mereu între numere prime. Liniștit, în priveliștea unei debordante creșteri, afișată leopardic, aurificat, ca agrișa-n ten…. Până la Buzău. De-acolo, obrazul ,,gros”, piciorul ,,ușor” și ,,zgarda” și-au pierdut din strălucire, atenția fiindu-mi captată de…. Ei, cum…? Chiar așa? Abia ce-mi propusesem să duc la finalizare ,,Fărădelegea…”, întârziasem deja trei zile. Nu era cadrul cel mai nimerit, dar fusesem în situații și mai puțin propice, imposibile redactării oricărui subiect…. Lângă mine se așezase o domnișorică, din ale studenției valuri, pusă pe un studiu…. Voluminos tomul. Roșu vișiniu luat secundic la ochi. Cel stâng. Cu celălalt chiteam în CPP chițibușuri. Unele la îndemână, altele pitite. Derulări înainte, înapoi pentru sensul de răstălmăcit. Căutat și tavanul ondulat de idei. Găsit doar șuruburi, găuri. Prins, iarăși, în coperta incomplet intitulată: ,,Dr… …nal”. Parcă…. Hait! Dreptul penal!
Că-n tren se pot multe. Dar și-n depanare. Să ai bafta prostului. Roata…. Centrifuga încăpățânată. Hâr, hâr și nimic! Verificare la ,,sânge”. La cuvă. În cauciucul de etanșeizare a ușii hublou. Mmm, parcă lucea de la distanță ceva. Ca agrafa. Fără ochelari…. Doar o monedă de 10 de bani. La gura vanei de evacuare, după o mică deversare, o mâzgă de culoarea agudei, încă nedată-n pârg. Însă nicio defecțiune. Vizibilă. Un nou raid pe internet. Cine, cum și poate și de ce. Iar perseverența aduce rezolvare. Lipsa apei. Aidoma aparatelor electrice. Verifici ștecherul și cablul de alimentare. O deșurubare poate reduce numărul defecțiunilor sau le poate reseta pe toate. Caz de drept….
Mă știți, declarând pe proprie și unică răspundere, misogin. Am descoperit totuși că însușirea asta principială ascunde nu disprețul, ci o grijă față de dânsele. O dorință de statornicire în feminitate.
Numai nouă, bărbaților, ne stă bine în rolul revoluționarilor, noi ahtiem, oricând se ivește ocazia, după poziția celui mai cel. Întoarcerea a fost…. Cu bilet de la naș, cu…. Supra control. Așteptat…. Fiindcă exact în debutu-i se porni furia unei cetățence. Mița Năicului. Revoltată de pozițiunea rectă pe culoar și putința dânsei, câștigată, de a vorbi ca la carte. Legal. Ete na! Închei ziua-n numele ei!
Zic: București lângă Ploiești. Aerul îmbibat de petrol. Infuzie cu sămânță de manifestație stradală. Zice (altcineva): ori e frustrată, ori e urâtă. De-a dânsei gen. De-ale poporului concluzii. Fixez impersonal persoana. Înaltă. Ghete. Ciorapi colanți. Fuste ca de balerină, dar trecute peste genunchi. Negre. (Vreo lebădă…) Bluză cu mâneci mulată pe corp. (Unul cu anvergură la bust, contrastant cu brațele reduse-n circumferință.) Pălărie. Fără șanse de încuviințat cea de-a doua caracterizare. Rămân, deci, la prima.
A coborât la…. Râmnic. Aha! Asta-i din ăi urcați la-nceput în tren.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share