Propoziții pretențioase – Agerea


Dau eu să mă iau de afurisita de bătrânețe, știți cum, feroce, da’ mă-nmoi imediat. Ce ne-am face fără ea, blânda….
Două chipuri remarcabile la tinerețe, două poznașe personaje interpretate la ceva vreme unele de altele, o franțuză și-un dac din sămânță de tragedian și-un strop de arlechin: soeur Clotilde și Ionică. Două motive pentru care cred că viața este nedreaptă, la fel cum cred că s-ar fi ales praful de omenire fără dramul de calm de după 50 de ani și-un pic.
M-am sfădit cu Gelu, prima oară, pe considerentul financiar al cuantumului lucrării penultime. Suma nițeluș cam măricică, adică de-a binelea, după spusele-i. Argumentele mele suficiente. Aveam și de unde. Construcția – pentru necesități agrare, însă construcție. Pică futilitatea abordării de jos, din poziția unuia care n-a mai ținut un ciocan în mână de la…. Și a chibiților ce l-au asmuțit pe la colț de birou, cum că…. Da-i poveste veche, când unul din afară se tocmește cu șeful unuia de-al casei și-n auzeniile lui de angajat se crede nedreptățit, imputându-i întâiului diferența. Angajatorului credulitatea, slăbiciunea și mâna largă. Îi vedeam cum se agitau după, cum înțepau din vorbe, neștiind cu ce se mănâncă operațiunile speciale. Destule. Aducerea crestei la nivelul celei existente. Prinderea scheletului lemnos de placa de beton (numai beton nu se mai putea numi în unele locuri, era atât de măcinat…). Prelungirea poalei. Fixarea grinzilor-pilon de 20 pe 20 în suporți metalici, prinși în șuruburi îngropate în beton…. Te iei cu mâinile de cap. De înaintat un preț, ca-n nomenclatoarele de la stat, pentru orice cui bătut, deplasare sus-jos pe scară, pe orizontală… imposibil. De-aia agreez metoda zilei de lucru. Uneori. Preconizez după prima câte urmează până la final. Înmulțesc cu numărul de inși prezenți, apoi cu suma medie per persoană a uneia când punem tablă. Totalul. Cei care mai aiaptă precum taurul cu coarnele-nainte, bat în retragere. Dovadă că nu ne agățăm de valoarea contractelor în funcție de numărul chițibușurilor. De durată da, cu limită totuși. Intenția de falimentare a clientului stă departe de noi. Să trăiască și el după ,,apocalips”, sfârșitul… lucrării, și nici noi să nu fi rămas cu impresia că am fost trași pe sfoară.
Chiar n-a fost simplu. După ticluirea osaturii lemnoase, dintr-o zgârcenie de moment a beneficiarului și fiindcă multe scânduri ar fi zăcut ascunse inutil sub acoperământul de tablă, am improvizat acea ,,tragere de material”, furând câte una din doi în doi, spre completarea porțiunii nou încropite, fără să știrbim din rezistență, minusul completându-l nervurile, grosimea și lungimea foilor, tăiate dintr-o singură bucată. Ce-am descoperit după? Un mic dezastru. Înainte-mergătorilor nu le-a păsat de geometria liniilor perfecte, triunghiurile dreptunghice aveau ipotenuzele concave, 80 de grinzi curbate, necesitând o atentă îndreptare și aliniere. Și ahtiez așa ceva. O ,,bucurie”… amară. Adaosuri cu nemiluita, chiar și de 20 de centimetri. Prelungirea acoperișului cu jumătate de metru, prinderea grinzilor de placa de ciment, scoatere de cârlige….
Un 6500 câștigat cu sudoare.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share