Fărădelegea lui Călin – Z/r Es


Măi, frate, eu mi-am făcut datoria. De-aci vă las pe voi. Sau las’ pe noi!
Un ultim alineat al neterminatului Art. 81, din CPP, 2, ,,exonerează” victima de prezența la operațiunile procesuale, când sesizarea se produce din oficiu, iar la alegere o poate căuta de mărturie. Ce-o fi aceea judecată fără voia păgubitului și știința lui despre ce i s-a întâmplat? Ar dura o veșnicie aflarea adevărului, mai ales când a scăpat cu viața întreagă, când se poate exprima prin viu-i grai sau prin unul care să-l reprezinte….
Am ținut morțiș să aduc în marea-i majoritate articolul 81 alături de un fârtat de drepturi. Este, încă o dată, de evidențiat inconsecventa aliniere a paragrafelor, ce încep și termină în suficient de multe crâmpeie de lege diferit, tratând aceeași tipologie. Față în față – cu ajutorul unui ingredient secret pot neutraliza orice părere împotrivitoare celor ce urmează -, 81 și 83. Să se vadă că acest cod poate concura la premiile anuale ale uniunii scriitoricești oriunde pe mapamond. Unu-urile lor debutează astfel: ,,În cadrul procesului…”; ,,În cursul procesului…” Fenolftaleina înainte: ,,Se constată că o parte din drepturile persoanei vătămate sunt aceleași cu cele ale suspectului sau inculpatului…” (Note. Corelații. Noul Cod de Procedură Penală) Consecința. O rânduială după criteriile auto alese la unele dintre…. Ce pildă primim. Suntem atrași în cursa dreptății totale, fiind serviți cu ceea ce are nevoie orice persoană, indiferent de, așa zice Constituția, sex, naționalitate, confesiune religioasă… multe altele, ,,dreptul de a fi informată cu privire la drepturile sale” – Art. 81, Al. 1, lit. a). În dreptul părții vătămate. La început a fost… nimic, apoi, din seninul altui an, s-a ivit o compensație: ,,dreptul de a fi informat cu privire la drepturile sale”. Tocmai spre final, la lit. g1), Al. 1, Art. 83. În cadrul aceluiași, tot cu semn de adăugare la cap, lit. a1): ,,dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat și încadrarea juridică…” Degeaba eram îngrijorat de înainte vremea modificărilor ajustante? Ba deloc. ,,Chinezului” i se vorbea o limbă neștiută, delicventului presupus i se oferea la interpelarea ,,Da’ pen’ ce-s io închis, șefule?” un ,,mucles sacanaua” arogant, dezarmant. Chiar când, disperat, se crede ceea ce organul nu gândește a fi inculpatul: om. De evidențiat aceste aspecte: lipsa considerației până la rezoluția finală, înaintea acestei forme a codului și ordinea firească a înșiruirii drepturilor. Curățenia literară…. De altfel au pretenții…. Iar normalul impunea o altfel de abordare, un prim alineat cu privire la dreptul general de a fi informat despre ,,toate” cele cuvenite, nu doar ,,următoarele”, fiindcă s-a văzut că scăpaseră câteva de la enumerare, și-or mai fi și altele nebănuite, apoi trecerea lor în revistă sub notația altuia. La obiect: propunere de administrarea probelor, informare cu privire la stadiul urmăririi, consultare de dosar, ascultare, de adresare de întrebări oponenților, de asistare avizată, de apelare la un mediator – vătămat; de a nu da declarații, înștiințat (așa propun, în text formularea este ,,atrăgându-i-se atenția”) că nu va fi afectat în defavoarea-i a contraire, iar dacă le dă, să știe că pot fi cu folos pentru victimă, administrare de probe, însă la lit. d), Art. 83, față de b), Art. 81…, cum și celelalte sunt identice, în amestec și-n decalaj.
O vorbă și despre imixtiuni, în aceeași ordine firească, persoană vătămată-drepturi, inculpat-drepturi. Intercalarea în primul caz a reprezentantului victimei, prin Art. 80. În rest, numai lucruri bune, regulamentare. Art. 84 se-mperechează cu 85, parte civilă și drepturi; Art. 86 cu următorul, 87, parte responsabilă civilmente și ale sale drepturi. Citind cele patru, revin cu întrebarea: ,,De ce atâtea cuvinte repetate degeaba?” Se puteau înscrie drepturile doar la primul dintre cei implicați în proces, iar pentru ceilalți doar o stipulare în felul Art. 85 și 87: ,,În cursul (paranteza-mi aparține – cele două păstrează termenul Art. 83) procesului penal… are drepturile prevăzute la Art. 81.”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share