Fărădelegea lui Călin – Re>o D i=0


Ei. Numai ei!
Concluzie (mergea ocluzie și ecluzare) firească după o zi a naibii de afurisită. Unde-i lege, e tocmeală. Astuparea căilor acționare pentru cei dintr-o găoace a unei cloști maidaneze. Sunt și dintr-astea. Destule. Ele și altele s-ar uita chiorâș la perpetua cârâială a cocoșilor justițiari. Încă neterminată. În afara ei, avem un nou experiment frazeologic. Abia acum potrivit normalului. Al. 3, Art. 69, pune două propoziții laolaltă și nu le distribuie în două paragrafe (separate, altfel cum?), numerotate diferit. Și exprimarea este alta: ,,Procurorul soluționează abținerea sau recuzarea în cel mult 48 de ore, prin ordonanță care nu este supusă niciunei căi de atac.” Două chestiuni importante. Pentru această situație, față de persoanele ce ,,… efectuează urmărirea penală…”, cel îndreptățit să soluționeze, procurorul supraveghetor (oare?) câștigă, comparativ cu Art. 68 și vizații lui, încă o zi. Nu găsesc logica. Judecătorului și ,,clicii” subordonate li se dau verdicte în jumătate de timp. O a doua problemă ce iscă semne de întrebare are rădăcini în Al. 2. Un fel de a intra gratuit în gura lupului. Adică, tu, cel ce știi că insul cuprins în procesul de urmărire îți va afecta bunul mers penal, i te înfățișezi, îi vâri sub nas recuzarea și te aștepți ca el, în cele 24 de ore date ca răgaz pentru predarea cererii procurorului, să nu întreprindă nimic neortodox. O a treia nelămurire vine la finele alineatului, deși poate fi crucială prezența ,,intrusului”, lucrurile merg nestingherite înainte, urmărirea penală continuă fără întrerupere. Chiar dacă Al. 4 are posibilitatea îndreptării și poate stabili ce acte sau măsuri, dintre cele dispuse anterior admiterii incongruenței cu statutul de participant activ, se mențin.
Or fi fost motive pentru care la aceeași speță, curat nejudecătorească (făptașii și victimele să juri că și-au încetat existența procesuală), s-a hotărât ca recuzarea sau abținerea procurorului să fie date-n grija următorului, superior ierarhic. Or fi fost motive și pentru declararea neconstituționalității acestui Al. 1 din Art. 70. La modul cum arată, e aproape de neintuit adevărata valoare a ,,inadmisibilității” și ,,sancțiunea” sub care este pusă. După mine, era limpede că se poate și invers, premisa incompatibilității are șanse egale să fie refuzată. Să mai adaugi după, în Al. 2, că ,,… se constată de judecătorul sau de completul în fața căruia s-a formulat…” pare inutil, s-a pronunțat asupra conținutului rezoluției, lucrurile merg înainte, după cum și Art. 69 spune că nimic nu poate opri urmărirea penală. Celelalte patru alineate, 3-6, repetă, lipsa căilor de atac și valabilitatea actelor…. Se distinge doar Al. 5, picat parcă din cer, cu o prevenție adusă fără… prevenire și cu o serie de opreliști lipsă: ,,Procurorul recuzat poate participa la soluționarea cererii privitoare la măsura preventivă și poate efectua acte sau dispune de orice măsuri care justifică urgența.” Ușurel, taică! Stop joc! Aut from the game! Interzis. Altul! De fapt, gândind și nu muncind, îți dai seama că întreg articolul devine nul în accepțiunea neconstituționalității, titulatura ,,procuror ierarhic superior” fiind respinsă, alineatele toate rămân fără subiect.
Iarăși. Acum ca scuză în baza ideii de strămutare a judecății de la o ,,ogradă” la alta, de la un tribunal la altul, de la o judecătorie circumscripțională la altă instanță cu grad identic, de la una militară la…. Temeiul îl știam : ,,… suspiciune rezonabilă că imparțialitatea… este afectată datorită împrejurărilor cauzei, calității părților ori atunci când există pericol de tulburarea ordinii publice…” Denotă că n-avem…. Că țara ni-i sat fără câini. Că prea avem…. Concetățeni aleși pe sprânceană, pentru care nici măcar justiția n-a găsit un ac de cojocul lor. Ea, puterea a mai mare în stat, cea căreia oricine i se înclină spășit la necaz și rele comise. Câtu-i el de președinte. Câtu-i el de drag. Nea….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share