Fărădelegea lui Călin – str, Enr, tr


Pică guvernul. De mâine altul schimbă organigrama.
Cam astfel devin legile impracticabile. Numele puterii centrale, al fiecărui domeniu administrativ de atracție, precum fetele după măritiș, își declină o identitate în favoarea noii. Poate nu ministerul cu oarecare tradiție pe linia paternă franceză, de la ăl mai frumos Filip, până la rivuluția galilor moderni comunarzi și după încă vreo două sutare de ani, cu întrerupere, cel Public, ales pentru a încorpora în Art. 55, Al. 2, procurorii și parchetele, ci al Administrației și Internelor, cumulate, despărțite, alipite altora după nevoi, deposedate de nume…. Poveste lungă cu a fost… Vornicia din Lăuntru. Ok. Pe cea cu stand up și down, cu zona de pardoseala parchetată pentru ăștia de ,,… funcționează pe lângă instanțele judecătorești…” presupun că o știți. Adică…. Pân-aci, băieți! De restul, treburi serioase, ne ocupăm noi! Voi, la munca de jos. Cu ,,organele de cercetare penală ale poliției judiciare” (lit. b) și ,,organele de cercetare penală speciale” Un dram de inversiune și era perfectă lit. c). După Al. 2, articolului i-ar fi stat mai bine c-un final. Atribuțiile de la Al. 3, ale procurorilor, precum și ale celorlalte două componente subordonate (Al. 6 specifică rolul hegemonic de conducere și supraveghere), încolonate la alineatele următoare, puteau trece în jurisdicția Art. 56 și 57, alături de competențele fiecăreia. Nu spun însă că ar fi confundabile, chiar dacă ce decretează Al. 6, Art. 55, este aproape identic cu Al. 1, Art. 56. M-ar fi bucurat, în cea mai pură trăire, să fi fost aceleași cuvinte, dar cu alt sens, aș fi stat marginal să aplaud antanaclaza. Da’ hai să vedem și ce le poate (permite) capul (!). Al. 3 trasează următoarele direcții: ,,supraveghează sau efectuează urmărirea penală”, ,,sesizează judecătorul de drepturi și libertăți și instanța penală” (memento – în ce privință?), exercită acțiunile penale și civile, în cazul ultimei doar dacă sunt prevăzute în lege, ,,încheie acordul de recunoaștere a vinovăției…”, ,,formulează și exercită (mi-ar fi convenit susținere ca termen) contestațiile și căile de atac… împotriva hotărârilor judecătorești.” (addendum la memento – aici se poate viza acțiunea concret, la cea din urmă de ce nu?) și ,,… orice alte…” Al. 4, sub pretextul sarcinilor de serviciu, sortează din cadrul MAI lucrătorii specializați, ,,… anume desemnați în condițiile legii speciale…”, avizați de procurorul general arondat ÎCCJ sau un înlocuitor ,,…desemnat în acest sens.” pentru cercetarea penală a poliției judiciare. Trierea robotitorilor din cadrul organelor de cercetare specială e mai drastică, cel cu avizul pozitiv, procurorul general, nu-și mai deleagă alt reprezentant (Al. 5).
De unde și până unde poate procurorul acționa – acea competență…-, ne spune Art. 56. Dacă sunt la el în ogradă cauzele, poate efectua ,,… orice act de urmărire penală…” Care-s infracțiunile? Cele depuse-n primă instanță la ÎCCJ sau Curtea de apel; ale Art. 188-191, 279, 289-294 din Codul Penal; ale cu belea, mortăciune, și intenție depășită; de rangul urmării penale aparținând direcțiilor de criminalitate organizată, terorism și anticorupție. Treburile militare la procuror militar. El la ,,… secțiile militare ale parchetelor…” Continuarea acestui alineat, 5, de aceeași… sorginte cu primul, 1, era la mintea cocoșului: bineînțeles că ,,… efectuează urmărirea penală… față de toți participanții la săvârșirea infracțiunilor comise de militari…”, cum la fel de logic este ca urmăririle… ,,… să fie efectuate cu respectarea dispozițiilor legale.”
Altfel competența (atribuțiilor) organelor de cercetare penală s-ar duce de râpă. A poliției judiciare, care nu-i legal, legat de infracțiuni, a procurorului sau organelor de cercetare penală speciale. Despre a acesteia aflu un lucru nou, nespus la Art. 56, adus în discuție la acesta, 57, Al. 2: că special corespunde lui militar. Cu lărgire de arie până la infracțiunile săvârșite în marina civilă. Uită, totuși, de aeronave.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share