Cenaclul Alexandru Sihleanu – 17 August 2019


ADIO, PRIETEN DRAG

Sâmbătă, 17 august, membrii Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, l-au condus pe ultimul drum pe cel considerat o filă din istoria orașului, omul cetății, redactorul de la Stația de Radioficare a orașului, cel cununat cu scena și divertismentul, scriitorul, cel care anima în deschidere ședințele Cenaclului „Alexandru Sihleanu”, Matincă Costea. A lăsat un gol, a luat cu el râsul și buna dispoziție. Scriu cu durere aceste rânduri. Ai rămas pentru noi Matincă C-O STEA! Prietene, drum bun! Dumnezeu să te ierte, să te odihnească în pace!
„(Pe cine să dau vina) Pe cine să dau vine/ Că mor bătrânii singuri,/ Cu dor ca-ntotdeauna/ Și multe griji în gânduri.// Pe cine să dau vina/ Când neputința-nvinge/ Și ca întotdeauna/ Lacrima tot curge.// Pe cine să dau vina/ Că anii au trecut/ Și ca întotdeauna/ Mi-e dor de cei de la-nceput.// Când vine ceasul morții,/ Nu ai unde fugi./ E tras zăvorul porții,/ Nu-i timp să te mai rogi.// Pe cine să dau vina/ Că inima îmi plânge/ Și ca întotdeauna/ Tot moartea mă învinge.(Safta Leaută)
„(A încetat din viață domnul Matincă Costea) Miercuri 14 august 2019, a încetat din viață domnul Matincă Costea, născut la Albești, Ialomița, 27 august 1934, îndrumător artistic și remarcabil om de cultură al municipiului Râmnicu Sărat, angajat al Radiodifuziunii Locale, membru al Cenaclului „Alexandru Sihleanu” fervent organizator de manifestări culturale, animator de frunte al culturii râmnicene, actor și scriitor, participant activ la toate activitățile cultural-artistice din cadrul Casei de Cultură „Florica Cristoforeanu” din municipiul Râmnicu Sărat. Autor al cărților: „Nostalgii râmnicene”, „După zece ani”, „Umbra unor vremuri apuse”, „Te-am prins în obiectiv”, „Cu sare și piper”, „Catrene incomode”, „Înțepături utile”, „Destine zbuciumate”. Neobositul îndrumător cultural care ne întâmpina cu salutul „Matincă Costea e prezent, cu zâmbet și amuzament permanent”, dl Matincă Costea lasă în urmă o bogată activitate culturală și literară, cu participări intense la mai toate activitățile din municipiul nostru. Nu te vom uita, domnule coleg Matincă Costea! (Matincă-i pururi viu!) S-a aprins pe nesfârșitul cer/ Și-a pornit din câmpie spre lumea de mister./ Generoasă ea darul apoi l-a revărsat/ Peste străvechea urbe, în Râmnicu Sărat,/ Unde evoluând în modul magistral,/ Geniul său strălucea la Centrul Cultural./ Așa îl știau toți, strălucitor,/ Cu chipul bun și blând, zâmbet cuceritor. Demersul său superb atunci a început,/ Când unii dintre noi în lume au apărut./ Șaizeci și șapte de ani la toți a luminat,/ Tuturor, bucuros din harul său le-a dat./ Pe scenă apărea ca un sublim actor/ Și-l auzeam vorbind la orice difuzor./ Îl așteptau copiii cu ochiii jucăuși,/ Cuprinși de nerăbdare la Teatrul de Păpuși./ Harnic îndeplinea cu tineresc avânt/ Menirea-i dăruită de Domnul pe pământ./ Chiar dacă azi s-a stins, în suflete e viu/ Și-l simt că e prezent, toți fanii care-l știu./ Matincă nu s-a dus,/ Matincă-i pururi viu!” (Mihail Constantinescu)
„(A căzut o stea) Într-o vară fierbinte,/ Soarele a zâmbit./ Spre cer înainte,/ Drum spre infinit, în eternul dor/ De al tău umor./ Nu te vom uita!/ A căzut o stea!” (Nicolae Constantinescu)
Sâmbătă, 24 august, începând cu ora 11:00, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi închinată lansării de carte: O poartă către lume, autoare Ioana Resnicov. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share