Fărădelegea lui Călin – Ri


Contorsiune. O aptitudine evidentă a limbii legislative.
Secțiunea întâi a capitolului secund chinuie gramatica și adaugă o constantă cu variabile, inexplicabilă: ,,Competența funcțională, după materie și după calitatea persoanei a instanțelor judecătorești”. Să recunosc frăția-mi de întortochere mi-e ușor, modul literar de înrâurire vocabulescă are sens pentr-un vocabulariu micșor, necesitatea deselor schimbări de poziție sucește mintea cititorului și-i dă de lucru-n laboratorul cerebral. Adică, îmi permit să așez cuvintele unde cred de cuviință spre o alterare inconfundabilă. Dar, nu le permit lor să vină cu inovații lingvistice, sună atât de rău și nu se cuvine îndepărtarea complementului răspunzător la veșnica-ntrebare: a cui? Poate o virgulă, poate mutarea instanțelor…. Constanta…: materie. Ce nu este nici substanță încremenită-n starea proprie de agregare, nici tranzitară, necum îndrumar de școală pentru diverse domenii. Termen fără adecvare, nepotrivit cu totul. Cauză, iată.
Bizareriile se provoacă unele pe altele. Încă din anul… 1968 (aidoma reclamelor virulente ce-și asmut istoriile publicitar). Art. 35, actual, repetă – o aliterație de interzis – obsesiv rădăcina materiei condamnatoare: ,,Judecătoria judecă…” De parcă altceva i-ar sta-n fire. O fi vinovată sărăcia bagajului, un prieten pusese pe la coadă româna exprimare, fixându-i bagajul vocalo-consonant pe la jumătatea celui englez. De-o ipoteză plauzibilă pentru prostia-ne ereditară. Trecem peste subsoluri…. Ideea se conturează în jurul atribuirilor, aproape de exhaustivitate, cu mici excepții, nespecificate expres, instanței prime îi revin toate infracțiunile. Îngrădire condiționată, reevaluată la următorul alineat, 2: ,,Judecătoria soluționează și alte cauze anume prevăzute de lege.”
De la păcică la farmacie. Ca de la judecătorie la tribunal. Al. 1, Art. 36, are-n execuție cam același lucru: ,,… judecă în primă instanță:” Și-o lungă listă de articole din Codul Penal se-nșiră la lit. a). B)-ul înfierează infracțiunile cu intenție depășită, soldate cu moartea. Belicoșenia scrisului nu se putea termina așa, brusc, lit. c) primește calificativul inefabil: ,,infracțiunile cu privire la care…” Vrut-au să se dea academici și picară testul de liniuțe și bastonașe. Lit. c1) adaugă spălarea de bani și evaziunea fiscală dintr-o lege 241/2005, lângă terorismul și anticorupția sorei c). La final literal un d) cu ,,alte infracțiuni date prin lege în competența sa.” Limite acționale prelungite la Al. 2 până la ,,… conflictele ivite între judecătoriile din circumscripția sa…” – și te mai miri de ce se ceartă mațele-n burtă – și contestațiile la deciziile izvorâte din sânul judecătoriei. Și mai și: Al. 3 – ,,… soluționează și alte cauze…”
Despre armată, de rău. Despre generali, deh! Următorul complet de condamnare, ori dezvinovățire, se oprește la belelele ostășești, tribunalul militar judecă și el așa, de poftă, neregulile de la opincă – bocanc -, la tătică – colonel. Cu derogări – excepții de la lege, Al. 1 – și extensii – alte cauze, Al. 2.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share