Fărădelegea lui Călin – T/C


Și dacă suspiciunea pică?
Nevinovat. Caz de închidere de gură a participanților, spectatori cu reprezentare și drept de execuție totale. Înșiruirea celor ce caută și primesc după merit dreptate are premisele incorectitudinii. Art. 29 așează actorii secundari în prim plan: organele judiciare și avocatul. Regizorul, mașiniștii și sufleurul. Părțile și subiecții procesuali principali ocupă un ultim loc pe podium și unul în afară. Femeia de serviciu, machiorii și cabinierii pe ultima treaptă: alți subiecți procesuali.
Jos pălăria și tot respectul pentru meseriași, dar, să nu se uite că slujesc, nu invers, servesc dreptei conduite și normalității, compensării și exemplului de bine maxim. În fine, dacă ei le gestionează, să zicem ca ei. Art. 30 itemizează în cinci litere factorii colectori și de decizie judiciară: organele de cercetare penală, procurorul, judecătorul de drepturi și libertăți, cel de curte preliminară și instanțele judecătorești. Nu știu cum vi se pare, mie…. Îmi cade greu la stomah toată această armată, căreia i s-a dispus câte o frântură de operațiune și, după cum bine se cunosc practicile, abia dacă știu care le sunt atribuțiile. Despre tergiversări și rele practici…. Fie la ei.
Caracteristicile de la Art. 31 încuviințează afirmația primă, avocatul este un soi sufleur, o voce secundară în corul plângerilor…, ,,… asistă sau reprezintă părțile sau subiecții procesuali…”
Art. 32 elucidează nedumerirea ce mă cuprinde ori de câte ori încerc să pun cap la cap anumite părți din textul Codului de Procedură Penală. Pe de o parte vorbește la general despre părți, ca ,,… subiecți procesuali care exercită sau asupra cărora se exercită o acțiune judiciară.”, iar la Al.2 le numește pe cele din procesul penal: inculpat, parte civilă și parte vătămată. Cu ce nu mă declar de acord. Cu amestecul instituției prejudiciului în declararea vinovăției. Argumentele sunt indubitabile. Existența alternativei instanței civile conduce automat la separarea inșilor și cauzelor implicate.
Dezaprobarea merge și către acordarea importanței deosebite suspectului, cu sintagma ,,subiect procesual principal”. Da, partea vătămată poate căpăta însușirea, însă și ea trebuie să dovedească calitatea. De fapt, deranjul cel mai mare este produs de atașarea atributului ,,procesual”, deloc adecvat situației celor doi, expresia necesară avea nevoie de cuvintele ,,acțiune penală preliminară”. Fiindcă de la suspect la inculpat e cale de câteva poște, drumul lung și obositor, care ins acuzabil deține un atu incontestabil: până la pronunțare este nevinovat. Al. 2 – ,,Subiecții procesuali principali au aceleași drepturi și obligații ca și părțile, cu excepția celor pe care legea le acordă numai acestora.” -: să-mi acordați girul pentru a mă posta și aici împotrivă privitor la obligații, nu văd de ce o astfel de impunere, o consider chiar abuzivă.
Procedez idem, dar în scop explicativ. Citez din vechiul Cod…, per 1968: ,, Inculpatul – Art. 23 Persoana împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală este parte în procesul penal şi se numește inculpat; Alte părţi în procesul penal – Art. 24 (1) Persoana care a suferit prin fapta penală o vătămare fizică, morală sau materială, dacă participă în procesul penal, se numește parte vătămată. (2) Persoana vătămată care exercită acțiunea civilă în cadrul procesului penal se numește parte civilă. (3) Persoana chemată în procesul penal să răspundă, potrivit legii civile, pentru pagubele provocate de fapta învinuitului sau inculpatului, se numește parte responsabilă civilmente.” Motivat de Art. 34, iluzoriu, ca precedentele, cu o ofertă generoasă în detalii: ,,În afara participanților prevăzuți la art. 33, sunt subiecți procesuali: martorul, expertul, interpretul, agentul procedural, organele speciale de constatare, precum și orice alte persoane sau organe prevăzute de lege având anumite drepturi, obligații sau atribuții în procedurile judiciare penale.” Cât și de ,,grija” legiuitorului de-a conferi primordialitate celor implicați direct, victimă și făptaș: Art. 77 este întâiul….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share