Fărădelegea lui Călin – AR RNN


Păcatele mele! Ale noastre….
V-aș reda din ceea ce mi-a trecut prin minte înainte să apuc manifestarea de sorginte cronicărească. Per total, găsisem în 2012 – an de sfârșeală apocaliptică – mirarea c-aș putea scorni pretenția jurnalistului. Se pare că s-a adeverit. Însă nici pomeneală să invoc o alta: apartenența la tagmă și dreptul la cerneală tipografică. Că s-a-ntâmplat….
Am trecut de mult de senzația de măgulire, rușine în toată regula, în fața cuvintelor prea mari adresate unei particule mult prea neimportante și cu nicio contribuție semnificativă în domeniul în care destui dintre-ai noștri au asudat. Și-și merită ovațiile. Sunt, ca să zic așa, ultimul ce-a deschis gura la râm. Ultimul și-n comunicatul muzeului municipal. Online. Păi, unde altundeva, când mă apucă?
Aici. Cât? Vom vedea. Sperând să nu-ncalc cutumele simțurilor bune. Pretenții? Nici măcar una. Un lucru se face cu crezul de-nceput, după aceea riscă…. Retragerea. Fără de-ntoarcere. Ca-n lege. Art. 22. Oricine, mă rog, parte civilă, poate renunța la doleanțe, în toate procentele, până la terminarea dezbaterilor, scris, oral – o țin pe-a lor cu vorbele zburătoare -, c-un dar mare: adio răzgândire pentru cazul de față altădată.
Iar pentru simplificarea procedurilor, scoaterea oarecum de sub jurisdicția penală a cererilor civile, Art. 23 propune soluția tranzacției sau acordului de mediere în triplă partidă: inculpat, parte civilă și… cea responsabilă civilmente. Era cazul unui și/sau, inculpatul poate uneori, când i se conferă libertate, să-și încheie singur socotelile cu păgubitul. Tot pentru reducerea timpilor justițiari, i se dă posibilitatea vinovatului să recunoască, ,,… în tot sau în parte, pretențiile părții civile…”, în acord cu cel ce-și asumă plata daunelor (Al. 2). Astfel, ,,… instanța obligă la despăgubiri…” Cele rămase în afara ,,conștiinței cetățenești” pot fi revendicate cu probe.
Om bun să fi fost și neamurile să te fi avut la inimă. În două luni au vreme să nu te lase pe lumea cealaltă cu o urmă de tristețe că nu ți s-a făcut dreptate. Dețin opțiunea de-a cere continuarea acțiunii civile. Decesul e una la mână, aceleași proceduri se aplică la reorganizarea, desființarea sau dizolvarea părții civile, care poate fi doar persoană juridică. Atributele inculpatului sunt repetate în dreptul părții responsabile civilmente, continuarea acțiunii civile fiind condiționată de indicarea moștenitorilor, succesorilor sau lichidatorilor. Cele două ,,teze” sunt valabile, a treia, Al. 3, a fost abrogată, fără să i se mai citeze conținutul. Am căutat acel inițial Art. 24 în formă completă. De negăsit legea 135/2010 așa cum o ,,fătară” născătoarele-i. În schimb mi-am aruncat o privire la mai bătrânul Cod de procedură penală, mai vârstnic ca mine cu un anișor. Mici schimbări, decalări și-un limbaj mai pe înțelesul poporanului. C-o definire a părților mai aproape de-nceput, la itemul geamăn: 24. Clar și curat.
Mi-e cazmaua cu coada scurtă, de aceea n-am dat de desființatul Al. 3, să-i aflu nerostul. Chiar și următorul articol, 25, s-a debarasat de unul dintre alineate, 4, iar câteva dintre celelalte au suferit modificări în 2013, prin voința și litera legii 255. Al. 1 hotărăște una pentru toate: ,,… atât asupra acțiunii penale, cât și asupra acțiunii civile.” Cu excepția achitării inculpatului sau încetării procesului penal: ,,… instanța lasă nesoluționată acțiunea civilă.” – Al. 5. Bine, bine și prejudiciul? În civil. Dacă lucrul este restituibil, se înapoiază vătămatului (Al. 2). Dacă-i înscris fals, nu tocmai legal sau situație de restabilit, Al. 3 rezolvă favorabil părții civile, chiar dacă aceasta nu s-a constituit. Reversul alineatelor 1 și 2 din anteriorul Art. 24 se formulează în Al. 6 al curentului, neconstituirea de parte civilă și neindicarea moștenitorilor duc la nesoluționarea acțiunilor civile.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share