Fărădelegea lui Călin – P=0


Ba ori ba. Se, nu se?
Un ultim paragraf, sub forma Al. 3, al de-nceputului Art. 14 din titlul II, lasă impresii confuze, c-ar putea exista o acțiune penală reală pe toată durata procesului penal, dubii furnizate de expresia ,,… se poate exercita…” De-ar fi fost de tipul condiționalității…. Dar…. Măcar partea introductivă are darul luminării de minte, face referiri la sarcina principală ce i s-a prescris (ca să înțelegeți cât cântărește limba română în elucidarea unui set de acțiuni, ce bine și rău fac standardele lexicale multiple): ,,Acțiunea penală are ca obiect tragerea la răspundere penală a persoanelor care au săvârșit infracțiuni.” Acest alineat unu este, totuși, parțial în contradicție cu al treilea, pare că vrea să ducă învinovățirea făptașului până la capăt, dar are sentimentul că n-ar dori să-și finalizeze intențiile, lăsându-le în seama procesului penal. Al. 2 propune momentul declanșării: ,,… prin actul de inculpare…”
Existența anterioară a definirii suspiciunii și cumulului de certitudini ar fi redus Art. 15 la tăcere. Doar probele concludente pot conduce la ,,… presupunerea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune…” Până aici se putea renunța. După, însă, situația contrară trebuia onorată, nu neapărat în acest loc, fiindcă articolul următor prezintă o listă cu ,,… cazuri care împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acesteia.”
Știam, și repetiția nu face rău nimănui: nu-i scrisă-n lege infracțiunea, adios gând rău din partea societății celui ce-o comite. Art. 16 ține să reamintească că-și respectă promisiunea făcută dintru-nceputul Codului Penal în cel de Procedură…, adăugând câteva derogări și consecințe firești ce decurg din ea. Relații logice. Al. 1 – ,,Acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare… dacă: a) fapta nu există;” Converge probabil din chestiunea ,,societate democratică”. Lit. b): ce spuneam, că hoțul neprins…, cu alternativa ,,… nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege;” Ați observat discrepanța? Aproape că se recunoaște neregula, dar deh, dacă vina lipsește din carte…, statul are mâinile legate. De și le-ar auto încătușa…. Înainte de dac-al Al. 1 se prea poate ca acțiunea penală să se fi declanșat, însă ,,… nu mai poate fi exercitată…” Sub nicio formă lit. c) nu poate fi cauza, niciun proces și culisele lui nu-ncep fără să ,,… există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea;” Generalisimă, lit. d) are totuși argumente să întrerupă șirul de suspiciuni și certitudini când ,,există o cauză justificativă sau de neimputabilitate;” Le știm. Apărare…. E)-ului nu-i găsesc scuze, că lipsește plângerea, nimic de zis, dar că nu există nici sesizarea organului competent…. Nu-i nicio confuzie, am tot găsit pe parcursul acestor coduri sintagma autosesizarea organelor…, încât nu sunt pregătit să accept că nimeni nu pune capăt și nu scoate la iveală vinovăția, chiar dacă m-am tot mirat de unde și până unde se ajunge la acțiune din oficiu. Lit. f) scoate de sub acuzare în cazul amnistiei și prescripției, dacă suspectul sau inculpatul decedează, ori când persoana juridică a fost radiată. Primele două situații sunt acceptabile, restul nu. Cuiva trebuie să i se facă dreptate, măcar, simbolic, cineva trebuie tras la răspundere. Fie mort ori radiat. Am frunzărit cu folos Penalul, de aceea nu lăsam la voia întâmplării retragerea plângerii penale de la lit. g), aș fi condiționat valabilitatea actului retractil de tot pachetul de constrângeri stipulat în codul mamă (tată, în fine, părinte), inclusiv împăcarea și acordul de mediere. Specificații generoase așteptam și la lit. h), pentru ,,… o cauză de nepedepsire…” Lit. i) mă depășește, nu cunosc cine și ce este autoritatea ,,… de lucru judecat;” ultimul paragraf iartă, nu știu dacă întrutotul, în speța ,,a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat.” După neliniști, calmare. Al. 2 revine asupra lit. e) și j): nu-i la momentul specific, ,,… acțiunea penală poate fi pusă în mișcare ulterior…”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share