Fărădelegea lui Călin – NN N


Cupluri caraghioase se perindară la ocârmuirea prezidenței.
Tolomacul și mironosița. Senator și deputat(ă). Semnatarii primei ediții în formă pur democratică, europeană și… întârziată. Publicarea Codului de Procedură Penală avu loc acuși 9 anișori, cam pe timpul acesta, 15 iulie, intrarea în drepturi abia de la 1 februarie 2014. Chichițe politice, bag de seamă, vreun dosar de prin sertare. Geoană și Roberta. Interesantul și legista.
M-am hotărât greu la alegerea următoarei legi ce ține de căpătâi românului, factorul determinant se ascundea însă tot între cuvintele uneori idioate, alteori prea pretențioase și deloc explicabile în goana cotidiană după informații nepermanente. Pare criptografie titlul, și este, aidoma tentativei eșuate a translate-ului de a da un răspuns corect cererii virtuale. Latină-română. ,,Ne – nu face”; ,,Ne b – face b”; ,,Ne bis – face de două ori”; ,,Ne bis i – eu fac de două ori”; ,,Ne bis in – face de două ori pe”; ,,Ne bis in i – eu fac de două ori pe”; ,,Ne bis in id – că ne bis in”; ,,Ne bis in ide – nu-i de două ori în aceeași”; ,,Ne bis in idem – ne bis in idem”. Concluzie firească: limbile-s aceleași. Genericele însă coincid, încercările de descifrare relevă același lucru, oricare ar fi cheia: pentru o singură faptă, o singură condamnare. Săritura tocmai la Art. 6, cu antet romanesc, și nu prea, se datorează acestui moț în frunte literar, ce s-ar fi putut constitui în secundul Art. 1, imediat după motivul existenței acestui nou set de reglementări (CPP) la reglementare (CP), ori în terț, după un eventual Art. 2, înlocuit cu actualul Art. 4 – prezumția de nevinovăție. Părere proprie, subiectivă, fără urmări juridice.
De ce să fie dificil, când există căi mai ușoare de rezolvare? Referire la lege în formă inițială și la cea finală. Art. 1 dezvăluie această cutumă întortocheată de scărpinare nefirească după ceafă la Al. 2, în parantezele căruia se specifică modificarea adusă până la momentul aplicării: lege la lege la lege. 255 din 19 iulie 2013, publicată la aproape o lună (fiindcă vara-s vacanțe, presupun), încadrabilă la medii ca întindere, are doar 109 articole și pare rezonabilă dup-un scroll rapid, nu și dacă încerci să cauți locul indicat: Art. 102, pct. 1. Îți zici că-i primul și- i lesne. Da’ de unde! Fantasticul articol deține recordul absolut: 50 de pagini A4! Stupoare! Nu cred că a scăpat prea puțin din conținutul Codului de Procedură Penală. Și-atunci, nu mai bine se abroga forma inițială? Chiar cu riscul încă unui număr plusat la cele din legislația anului 2013 sau identificarea cu acesta, modificator. Cât privește textul Art. 1, el se rezumă la stipularea că ,,Normele de procedură penală reglementează desfășurarea procesului penal și a altor proceduri judiciare în legătură cu o cauză penală.” – Al. 1 și ,,Normele de procedură penală urmăresc asigurarea exercitării eficiente a atribuțiilor organelor judiciare cu garantarea drepturilor părților și ale celorlalți participanți în procesul penal…” – Al. 2, continuat cu respectarea Constituției, tratatelor….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share