Fărădelegea lui Călin – Sim 2


Colegii pot, eu de ce nu?
Subiectul Halep mi-e tabu. De câte ori se ivește, renunț să arunc mingi la fileu. Carevasăzică, despre campioni doar de bine. Și dacă ea este SimOne, eu mă declar titlul. Până la proba contrarie, vă las dreptul de-a da cu tifla convingerilor mele: nu găsesc la ea ce aveau mai marii… ei înaintași. Vă rog să-mi acordați ceea ce și ultimul dintre criminali merită: prezumția de nevinovăție, inserată la Art. 4, Al. 1. Chiar mai mult de atât, insist să nu mă judecați cu subiectivism, Al. 2 obligă organele judiciare să renunțe la orice îndoială formată înainte de administrarea probatoriului, să-l interpreteze în favoarea suspectului ori inculpatului.
Unde este dreptate și Dumnezeu se dă la o parte (!). Am această tendință, nefericită, să privesc oameni și fapte după cum se văd și se aud. Și miros. Drept care dau verdicte tăioase: nu e…. Metode primare, deseori mai eficiente decât toate științele domeniului, dar și ale altora, simți când acel cineva are calitățile necesare unui tip deosebit. (Bâlbele lui Hagi, puținul lexical, nu m-au determinat niciodată să-i schimb eticheta din rege al fotbalului în cea de antrenor ineficient – după majoritatea prea-des-schimbiștilor, devenise ultima găină acum nu mulți ani -, aventurile casnice ale lui Ilie Năstase, altercațiile, injuriile, nici ele n-au alterat o părere bine-nțelenită în solul convingerilor, altul ca el nu fu! Așa, ca o paranteză, vulgarism, violențe și tupeu a etalat și C. Boureanu – un… neica…- , iar lui nu i-a mai sărit poporul tot în cap. Ce lipsește la Halepă? Parc-un soi de….) Cam la fel, de fapt identic, se exprimă Art. 5, dorește aflarea adevărului despre oricare făcută a cercetatului penal, cu probe, obligație strictă pentru organe…, ,,… atât în favoarea, cât și în defavoarea suspectului sau inculpatului…” Ce depășește normele sau nu ține seama de ele, reaua-credință ce defavorizează pe cel vizat de toate cele patru ,,funcții” judiciare, ,,… se sancționează conform dispozițiilor prezentului cod.” De Procedură Penală.
Să ne bisăm idem. Am reajuns la Art. 6, ciudățelul cu titulatură desfășurată în sens repetitiv, ce se putea numi simplu: limitări ale funcțiilor judiciare (ca să fiu în ton…). Adicălea, nu se scoală alți salariați (am zis-o intenționat, angajații aparatului judiciar se supun Codului Muncii și realității: sunt niște slujbași cu simbrie și nu persoane cu drept suprem și pe viață – ba încă și cu pretenderisire succesorală – de constrângere a libertăților…) după condamnarea și ispășirea făptașului cu pretenții de înc-o dată la închisoare pentru aceleași greșeli, chiar dacă nelegiuirea se numea anterior altfel.
Art. 7 mă trimite automat către o zonă cerebrală des uzată: apelul la secvența din comediile polițiste BD cu Caragiu și Dem. ,,Trebuie să-mi câștig și eu pâinea-ntr-un fel. Nu pot, nu pot să te las jefuit de escroci!…” Și măcar de ar deborda sistemul de atâta conștiință, aici de uz în folosul dreptății. Problema la care încerc o rezolvare rezidă în această punere în mișcare și exercitare a acțiunii penale din oficiu de la Al. 1: cum, cine, când, de ce. Cauzalitate alimentată de ,,… atunci când există probe din care rezultă săvârșirea unei infracțiuni…” De unde vin? De unde le culege procurorul?… Gogoașă! Acest exces de autoritate, această cu de la sine putere nu poate fi pusă în operă decât în două cazuri: vâlvă publică sau probe adiacente dintr-un alt dosar penal. Însă, pentru ambele are nevoie de o aprobare. Vom afla și de la cine, sigur, pe viitor. Al. 2 taie din avânt justițiarului, limitând atribuțiile începerii acțiunii penale dacă ,,… nu există un interes public în realizarea obiectului acesteia.” Iar Al. 3 îl pune în așteptare: ,,… procurorul pune în mișcare și exercită acțiunea penală după introducerea plângerii prealabile a persoanei vătămate sau după obținerea autorizării ori sesizării organului competent…”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share