Cenaclul Alexandru Sihleanu – 22 Iunie 2019


MORAVURI ȘI… NĂRAVURI ÎN PENIȚA EPIGRAMEI

Sâmbătă, 22 iunie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană, „Trăiască România”, versuri Ion Nicolescu, muzică Nicu Alifantis, interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană și… alte câteva cântece patriotice, și… aplauze pentru prezența și mai ales prestația trubadurului Manea Agheană, care a însuflețit atmosfera.
A continuat, cu un moment de divertisment, acelaşi Matincă Costea, care descreţeşte frunţile celor care iubesc literatura, dar şi divertismentul. Astăzi, a relaxat atmosfera cu un monolog de Sandu Anastasescu, Altădată la alegeri, un cuplet de Matincă Costea, Sunt un om nenorocos. Aici, s-a oprit, probabil să-și tragă suflul, și a dat cuvântul trubadurului Manea Agheană și chitara sa, care a încântat audiența, printre alte melodii, cu Ploaia formației Cargo. Matincă Costea a continuat cu un monolog, culegere, de Matincă Costea, Dragoste cu haz, și a încheiat în aplauzele asistenței pentru interpretare și memorie.
Invitatul special Manea Agheană și chitara sa a creat o atmosferă deosebit de plăcută cu melodii de dragoste.
Ședința de astăzi a fost dedicată epigramei. Mulțumesc dlui Dumitru Hangu pentru inițiativă. Creatorii de epigrame au venit… după „buzunarul” fiecăruia, căutând să creeze o atmosferă cât mai plăcută. Felicitări!
​„Încercăm, de astăzi, să venim cu epigrame pe teme și pe rime date din revista Epigrama, să acordăm o atenție mai mare și acestei specii literare. La nivel național avem 18 Cluburi/Cenacluri, cuprinse într-un clasament Top E 88. Pe trimestrul trecut, Cenaclul „Alexandru Sihleanu” din Râmnicu Sărat a întrunit media 6.44, cu epigramiștii: Laurențiu Turcu, Viorel Dodan și Dumitru Hangu. Cea mai mare medie 7.22 și dacă ne uităm în curtea vecină, „Nigrim” Buzău are media 7.00. O „bătălie” pe puncte, foarte strânsă. (Politicienilor noștri) Politicieni cu glorie,/ Intră în istorie,/ Foarte greu, că au păcate,/ Ușa lor… îi cea din spate! (Alegeri la români) Când aleg ei ochiu’, bârna,/ Micii sar mai furioși./ După ce se-nchide urna,/ Vor primi… numai gogoși! (Visul unui alcoolic) Zicese că-i bună apa./ Eu catolic vreau să fiu!/ Să fie o zi cu „Papa”,/ Celelalte… cu rachiu. (Curtea Constituțională) Constituția îi clară,/ Însă, unii cântă-n cor./ Fără drept, ei vor să ceară,/ Că de fapt… îi curtea lor! (Drumurile noastre) Marginile de șosele,/ Străjuite de mulți plopi,/ Pe mijloc îi vai de ele./ Vedem asfaltul… printre gropi!” (Dumitru Hangu)
​Fiindcă dnii Laurențiu Turcu și Viorel Dodan au fost absenți motivat, și-au transmis epigramele pe mail lui Vasile Ghinea, care a „suportat”… lectura.
„(Esență )Voind să-nvețe abstinența,/ Strămoșii-au ars via pe ruguri!/ Azi, noi am reținut esența:/ Vinul se face și din struguri! (Dorință… în Post) Cât suntem în Postul Mare,/ Eu, cu firea-mi emotivă,/ Aș vrea, de la guvernare,/ Să ne facă și-o… colivă! (La modă) Spun unii, azi, c-ar fi la modă/ Trecutul să ni-l cultivăm!/ Să-l înviem pe Țepeș-Vodă/ Și pe vecie să-l votăm! (Vânătoarea și pescuitul) Este o modă-n aste vremuri,/ A celor de la guvernare:/ Să pescuiască-n ape… tulburi/ Și să vâneze… vrăjitoare. (Membrilor cenaclului) Mie-mi place mult catrenul,/ Cu plăcere-l folosesc,/ Dar nu vreau să plictisesc/ Și să faceți toți ca… trenul!” (Viorel Dodan)
„(Unui emancipat) Nedorind ca să se creadă/ Că ar fi un încuiat,/ Se plimba mai ieri pe stradă/ Având șlițul descheiat. (Mascate) Fața – pete de culoare,/ Pleoape – pline de turcoaz…/ Sunt o mască, frățioare/ De te-ntrebi: mai au obraz? (Unorliceeni) Se înjură pe culoare/ Bieți elevi fără de haz…/ Debitează prostioare/ De te-ntrebi: chiar n-au obraz? (Dorință) Ce le-aș prinde eu de mână,/ Ce vârtos le-aș strânge, frate!/ Ce le-aș duce la centură…/ Dar la cea de castitate! (Întrebare) Cu cămașa descheiată/ Și centura atârnată/ Te întrebi: să fie fată?/ Fu odată…” (Laurențiu Turcu)
„(Calculatoarelor) De când cu calculatorul,/ Tot mai mare e calvarul,/ Încât stând mereu la coadă,/ Poți să-ți serbezi centenarul. (La spital) De soliciți internarea, Ești trimis în lumea largă./ Costă mult hotelizarea/ Și n-ai fost adus pe targă. (Rochia)Rochia tinde să dispară,/ Albă, roz, portocalie,/ Devenind o piesă rară,/ Prezentă la cununie. (Unui fotbalist) Te consideri o vedetă/ Persecutată de soartă./ Când te-aclamă spectatorii,/ Șutezi, dar… pe lângă poartă. (Unui profesor de matematică)Când ne explici teorema,/ Pe Pitagora-l citezi,/ Însă, la barul „Boema”,/ Cu Bachus te antrenezi! O epigramă de Octavian Moșescu: Că râmnicenii sunt sărați,/ O dovedesc în epigramă./ Dar, că se cred și talentați,/ Aicea e cumplita dramă.” (Matincă Costea)
​„(Dlui Constantinescu) Pe cât e azi de combativ,/ …Și cum vorbea mai înainte,/ Mă uit la el admirativ:/ Ce minte, domnule, ce minte! (S.O.S) Pierind pe câmpul de onoare,/ Cu țara-n suflet și iubire de glie/ Eroii României, întru veșnicie,/ Din vina noastră pier în uitare. (Soldatului erou) Rupt în fund, cu-o pușcă veche/ Și viteaz fără pereche,/ Pentru țara sa se stinge/ Oferind prinos de sânge.” (Mihai Doina)
​„(Unuia… la modă) Azi a revenit în modă,/ Pe insula-nsingurată,/ Primitiv prăjit la cotă/ Și la portofel de-o fată.” (Georgeta Iuga)
​„(Unor epigramiști care ies mereu în față) Numai unii stau în față,/ Că așa este în viață!/ Au valoarea cea mai mare,/ Numai dacă sunt parale! (Destinație de vacanță) Eva plină de speranță,/ Destinația vacanță./ Și când a pornit la drum,/ A luat frunza drept costum. (Ploaie de vară) S-a pornit ploaie de vară,/ Însă Eva e afară,/ Speranța s-a năruit./ Frunza ei s-a veștejit.” (Nicolae Constantinescu)
„Am ascultat cu atenție și melodiile dlui Manea Agheană și divertismentul dlui Matincă Costea. Le apreciez întotdeauna. Referitor la epigramele audiate, mai mult sau mai puțin reușite, am urmărit ca autor de epigrame, să dau creațiilor o factură artistică. Ca să contrazic pe unii scriitori râmniceni, că epigrama este o specie minoră, nu este adevărat. Valoarea epigramei constă în poantă. Vreau să nu existe disensiuni între creatori. (Dlui Bardaș) Domnul Bardaș când atacă,/ Ține foarte bine garda./ Are ca armă cuvântul,/ Nu utilizează barda. (Unui deputat care doarme la ședință) Îl privești nepăsător/ Și apoi l-auzi sfor, sfor./ L-o fi adormit chiar Domnul/ Și se luptă acum cu somnul. (Unui „cântăreț”) Când l-auzi cântând în strană,/ Te întrebi cu voce tare:/ A ieșit un mort din groapă/ Să ne facă o cântare? (Unor „creatori”) Vor să urce pe Olimp,/ Cu al poeziei nimb,/ Însă după câte știu,/ N-au ajuns nici pe Siriu.” (Mihai Constantinescu)
​Din nou, invitatul special Manea Agheană și chitara sa, și-a făcut cu prisosință datoria, cu melodii folk.
​„Felicit pe toți realizatorii ședinței, de astăzi, a Cenaclului „Alexandru Sihleanu” pentru că ne-au oferit aceste plăcute hohote de râs, că avem nevoie de mult umor în societatea contemporană. Umorul este o alternativă la toate situațiile care creează o psihoză în masă. Poporul român este vesel, îi place viața și face haz de necaz. Prin creații umoristice trebuie să aducem lumină în sufletul poporului. A fost o ședință reușită.” (Ecaterina Chifu)
„Interesantă ședința de astăzi. Mulțumirile mele creatorilor, succes mai departe. Mulțumesc dlui cu chitara, Manea Agheană, pentru încântarea și cântarea care ne-o face. Mulțumesc dlui Matincă Costea pentru umorul oferit. Epigrama este foarte bună pentru că îndreaptă unele moravuri. Este bine să lași ceva în urma ta. Este bine, cât suntem pe pământ, să nu existe invidie între noi.” (Costică Drîstaru)
„Admir foarte mult epigramiștii. Epigrama este o sursă de ați deschide zâmbetul foarte repede. Poanta dă savoare epigramei. Apreciez pe toți epigramiștii șile doresc mult succes.” (Valeria Popa)
„Activitatea este și poate fi și mai bună. Avem un Cenaclu literar-artistic, care poartă numele Alexandru Sihleanu, considerat primul poet râmnicean, cu care ne mândrim.” (Dumitru Bardaș)
„Am numai cuvinte de apreciere la adresa artiștilor din diferite domenii complementare, cum este dl Matină Costea, care, cu mult talent interpretativ, deschide ședințele Cenaclului Alexandru Sihleanu și relaxează atmosfera în duet cu dl trubadur Manea Agheană, pentru care am un deosebit respect. De asemenea, s-a prezentat o specie literară care necesită multă experiență de viață, inteligență și umor în a scrie epigrame și nu este la îndemâna tuturor. Se dovedește prin numărul mare de participanți la acest duel epigramistic că Râmnicu Sărat este un izvor de talenteepigramistice. Să susținem duelul epigramistic în continuare. Mulțumim participanților la această zi plină de bucurie și bună dispoziție.” (Adrian Câmpeanu)
Muzica invitatului special Manea Agheană și chitara sa a încheiat ședința. Mulțumim în mod deosebit pentru prezență și mai ales pentru prestație. Sănătate să îi dea Dumnezeu!
Sâmbătă, 29 iunie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului „Alexandru Sihleanu” va fi Vasile Ghinea. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share