Fărădelegea lui Călin – Nea Propiem


Împreună. De adevăr și interpretarea lui.
Fug ideile ca…. Fug militarii de oaste. De când lumea și arcanul. Că li se urăște cu pușcatul, de statul planton, de drepți și pe loc repaus când i se năzărește comandantului. Sculat și culcat la ordin, acasă și-n afara garnizoanei – că așa e-mpărțită țara soldatului – cu bilet de voie. Am urât traiul cazon, obiceiurile extrase din regulament, gardul impus libertății în zilele de…. Pace, domnilor, e pace de vreo 74 de ani! Gradatul, subofițerul, ofițerii sunt la fel ca fiecare dintre noi, inși plecați la serviciu pentru un pospai de umplut burta.
Fricoși sau lași, după cum i-ar cataloga restul, infractori în ochii legii. Suficiente 4 ore sau maxim o zi lipsă, absenteism nejustificabil ,,… în timp de război, pe durata stării de asediu sau a stării de urgență…” Pedeapsă aplicabilă până la ultimul, ,,… oricărui militar…” 1-3 ani. (Art. 413)
Avem totuși armată îngăduitoare. Fără să-i declare oficial pierduți definitiv din rândurile oastei, cu termenul adecvat, Art. 414, Al. 1, califică obișnuit lipsa la apelul nominal, o depășire de 3 zile a absenței nemotivate, însă mărește limita superioară, față de precedentul Art. 413, la cinci ani. Abia la Al. 2 titlul articolului coincide cu subiectul tratării legislatice: dezertarea. Dar în situații speciale: în cârdășie (,,doi sau mai mulți militari împreună”), înarmat, în timpul misiunilor în afara teritoriului românesc. ,,Recompensare” cu 3-10 ani după gratii. Timpul se reduce în vremuri de restriște și conflict armat, Al. 3, însă continuă seria de ore de la același 413, după cel 24 de ore ai ,,încuviințarea” tratamentului dezertorial. Aceeași condamnare de până la 10 ani.
Ne conformăm. Luăm antetul, lăsăm un spațiu, fixăm o liniuță, continuăm cu înc-un loc viran pe câmpiile vocabulelor și ne desfășurăm dezinvolt. Ca de obicei. ,,Încălcarea consemnului Art. 415. – (1) încălcarea regulilor serviciului de pază, intervenție, însoțire sau de securitate…” La mine-s de-a valma, în Codul Penal sunt pe linii separate, dar totuna-i, separarea cu prescurtare și număr nu pot induce legătura între nume și explicație. E clar însă, abaterile de la norme sunt și trebuie pedepsite. Și-s de-o teapă cu absențele și dezertarea, corespund condamnările și situațiile. Santinelele ,,destrăbălate”, puse de pază muniției… ori altor obiective ,,… de un deosebit interes militar de stat…” ,,se bucură” de țuhaus 1-5 ani, iar cele certate cu regulamentele în război… se cumințesc în 3-10 ani.
Similitudini inclusiv la Art. 416. Trei alineate, ultimele două identice la condamnare cu ale Art. 415. Două mici diferențe: separarea stării de asediu și stării de urgență de război; cifre diferite pentru punerea după gratii. Totul pentru părăsirea postului sau comenzii.
Habar nu am de ce-mi bat capul să înțeleg cum se aleg marjele și limitele în luni și ani, de ce primele alineate ale amintitelor articole oscilează între 3 luni și un an, 1-3 ani și 3 luni-3 ani aici, la Art. 417, ori ce mod de decriptare se poate aplica cuplei decuplatoare de stări de maxim pericol pentru nația-ne, de ce s-a inventat o astfel de constrângere, oricare ar fi necesitățile: execuția unui ordin. Doar ca să se pună botniță refuzului? Și dacă insubordonarea are motive întemeiate?
Toate relele pe capul aceluiași oropsit inferior: nu se supune, plătește. Face pe zbirul cu superiorul sau șeful, constrângându-l la dizolvarea normalului îndatoririlor de serviciu, la bulău 3 ani. Se-nhaitează și-și forțează mai marii, în fața trupelor adunate ori cu arma, se mai adaugă 4 ani. E și răzbel, de trei ori patru ani. (Art. 418)
Abuzul de autoritate vizează pe cei c-un grad în plus. Țintește (sau bate) doar în vătămarea gravă a intereselor legale. De cele corporale nu văd niciun interes. (Art. 419)
Echidistanța…. Iată, îngrijorarea mea se risipește, sus, jos, de se dovedesc lovirile contra, Art. 420 le pune-n…, le face dosar și le-nchide între rame. 5 anuți, pe ,,liniște”, pe ,,zarvă generalizată” înc-o treime.
Un chicuț de aritmetică la școală și-ar fi fost limpede că treiul și cinciul sunt de-o vitregie… primă.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share