Propoziții pretențioase – Aclamă


S-o mai găsi cineva să ne poată aconta, pe-o vreme ca asta, câinoasă, iernatică, ne-o acorda vreun client șansa unui început de sezon promițător?
Nenorocite vremuri, vânturi acerbe, temperaturi de februarie. Bani aruncați cu nemiluita în… foc, în lemnul pentru încălzit. Buzunare golite exact când bat la ușă datoriile și Paștele, în loc să achiți facturile la lumină și apă, trebuie să oprești prima căruță, din care se tot laudă gureșii că-ți bagă soarele în casă, ca să te perpelești la el. Acirai pe lângă ,,Domnul” să fie îngăduitor, alte bancnote, mai devreme de începutul lui Mai, nu mai pup. La îndemnul femeii. Disperantă, ca-ntotdeauna când cuțitul se apropie de os. ,,Ia să vezi….” Dar dura. Și ajutorul ,,divin” lipsă mă lăsa cu fierea uscată, dădea acolia-n mine, îmi exploda acneea unde nu-mi trăsnea prin minte, pe frunte, după ureche, la inghinalul nasului, gura se usca de parcă mestecasem aconit, se aciola-n mine frica și ieșea abia…. Cum să mai aclami existența Creatorului cu-așa întârziere voită? ,,Să te încerce. De-aia!”
Din pricina asta am renunțat să-i mai amintesc numele la necazuri. Degeaba-mi acream inutil existența, singura salvare stătea-n pământeni. Pământiii crescuți la coada sapei. Apăreau de neunde la ușa atelierului, când caietul de evidență a promisiunilor de muncă era virgin sau plin de linii orizontale peste adrese, nume și numere de telefon. Ăsta, al lui Chiaburu ori Boieru’ – lapsus – de la Puiești, primise dezlegare de la fiu-său să purceadă la târg după nen-tu Călin Sandu, dar nu în orb, unul trecut prin viață nu se încrede total în odraslă, chiar general să fie – doar sergent -, mai dă cu vorba acolea, prin vecini, mai pe departe, pe la fostul CAP, la moară, la cârciumă, la ăi de vând scândură…. Că le călcasem bătătura. Cu bagajul ăsta și două sticle de vin s-a prezentat la atelier. Frig. Noi pe lângă sobă. ,,Bre, nea Căline! Să pui zincată și io pe casă. Imediat după sărbători.” Surâsuri pe chipuri. Volubil. Înalt. Ton gutural.
Mai. Căldură sufocantă. Acreai castraveții până seara. Leac acneii debordante. Casa, după tiparul unicat al meșterilor zonali: horn cu anvergură mare, acoperit de-o parabolă ticluită din lemn și tablă, pe partea din spate, sfert de cerc pe față, la intrare, frânt în șase felii, două dolii, colțuri și… pantă destul de abruptă, incomodă. Cu pretenții. Foile cutate. C-așa-i obișnuiră tinichigii.
Tot tacâmul. Jgheaburi, căzănele. Pe trei laturi, a patra era flancată de-un garaj. În locul acela și-n ziua aceea am dat acidei vorbe liber, spre a lăsa unui gând bun spațiu. Mă-ntrebase tata: ,,Ce facem, mergem?” Cum nu? Ce dacă este 5? Sărbătoresc prin muncă! Onomastică pe acoperiș! Dă-i cu Cola, cu Eugenia de la magazin, cu înghețată. Dar fără să înștiințez restul suflării curții, pe proprietar și soție. Atât trebuia, să mă aclame, să-mi ridice osanale nenica, ar fi făcut ture ca acarul chefereului până la cârciumă, cu pretextul oficial al cinstirii mele și pe ascuns al lui, căci….
La vreo lună după, își cată de drum la Râmnic, vesel, ca de obicei, modelat de moș Anghelache de peste șușa în spiritul graiului liber, popular până la despuiere totală și intenții sexuale de neîmplinit, nașul, deh – ce-i mai zicea finei, femeie în prag de anii pensiei (da’ numai ei?), ,,Du-te fă-n…”, de sub ochelarii cu dioptrii maxime prinși rural cu elastic, însă se adapta imediat după interpelant, avea nevoie de-o scânteie stârnitoare, ele, ei, nu conta, simplu trecător, cu găleata la fântână, ajungeau de toată ocara -, cu un vinișor, pentru necesități de ins plecat de cu noapte. Taca-taca, hă-hă, ce bine că ne-am găsit, l-a luat apa și…. Unde să-l trimiți în starea aceea avansată de inconștiență? La somn.
Când s-a trezit…. Ce om, nea Călin!
Dar și eu! Drept urmare, că tot m-ați urat de jumătate de secol, mă aciuez p-acilea, pe la ziar, să vă mulțumesc cu gratitudine!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share