Fărădelegea lui Călin – Ei…, se știeee!


Îmi stătea pe limbă numărul. Ridicasem mâna dreaptă școlărește….
Mâncam. Unde-i de hrană, să fie și ceva pentru…. Și m-am pironit la televizor, uitând furculița în aer. Să răspund, să nu…. 153 sau 156? Iau zece sau pic la examenul….
Rușinos. Procuror sau ministru de justiție, să nu știi o chestiune elementară, ba mai mult, să se sesizeze ăi de te propuseră că ești botă și să spele…. Cu intervenții jenante.
Cu toate dubiile mele, cu oscilații și eram mai bun de ținut frâiele nelegiuirilor, la fel ca mine, restul românilor cu glagorie.
Constituția? 156 de articole-n cap! Dar ce ziceți despre ce urmează? Ceea ce-n atât de pătimitul Cod Civil părea schimbabil. Nu pasajul cu adjudecări pro și contra, restul, la fel de grave și amenințătoare la adresa viitorului. Omenesc. Fiindcă animalele pot conviețui oricum. Și țin de ele infracțiunile contra familiei. Bigamia Art. 376, incestul, Art. 377, abandonul familial, Art. 378….
Căsătoriile multiple. Rezolvabile simplu. Un catastif electronic mondial, bărbatul și muierea înscriși, angajatul un click și scapă ambii condamnabili în cele două alineate, bigam și consoartă în deplină cunoștință de cauză. Anii corectori îi pricep, ce caută amenda agățată-n cozile lor…. Nu.
Incestul îmi depășește rațiunile, dar și formularea Art. 377: ,,… săvârșit între rude în linie directă sau între frați și surori…” Din aceeași maică or fi rude de gradul 2? Un ,,raport” sexual, care tot act este, consimțit și penalizat cu până la 5 ani.
Art. 378, după titlu, abandonul de familie, dă impresia că va vorbi explicit despre protagoniști, mamă, tată și copii. Dimpotrivă. ,,Raportul” se rezumă la ,,… obligația legală de întreținere…”, de parcă acesta este punctul nevralgic al căsniciei, ,,… față de cel îndreptățit…” Cine-s? Soția, odraslele, părinții, verii…? Că icea nu-s specificații. Prima literă a Al. 1 conține un termen inadecvat cu tematica și explicația antetului: alungarea. Cât privește partea a doua, după lăsarea fără ajutor și părăsire, expunerea la suferințele fizice și morale trebuiau defalcate și detaliate. Și necesitau un adaos: traumele mintale. Lit. b și c se confundă, neîndeplinirea obligațiilor de întreținere și neplata pensiei de întreținere-s același lucru. Al. 2 mai caută nod în papură condamnatului la executarea întreținerii, Al. 3-5 caută să-l absolve până la închiderea procesului, cu condiția să se achite de sarcini.
Poate copilul vede altfel lucrurile. Poate instanța a greșit și reținerea minorului unilaterală de către un părinte să aibă acceptul mărului discordiei. E drept să-l bagi la zdup cel puțin o lună? Moralul progeniturii nu se zdruncină iremediabil? Repară statul dauna? Al. 2, Art. 379, curent, este prea blând, condamnă în aceleași marje, 1-3 luni, cel căruia judecata i-a dat în grijă custodia și împiedică părinții de drept să aibă legături cu copilul. Al. 3 cere o plângere pentru punerea în mișcare a acțiunii penale.
O scurtă revenire la tema generală, propusă în capitolul aferent problematicilor dezbătute azi: infracțiuni contra familiei. Pretext. Împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu. Legătura? Distruge cadrul familial ,,Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat… un minor…” sau cel care-i trimite după gratii 3 luni-1 an, lăsând învățăcelul fără ghiozdan, mâncare nu numai pentru școală, ci și pentru prânz și cină. Haine… și-un suflet cât de rece, dar acolo, lângă el. Asta este soluția salvării neamului de ignoranță? (Art. 380)

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share