Fărădelegea lui Călin – soda leD


De-a-ncracilea. După rețetarul patentat.
,,Actele la control!” Mă mir că nu m-a dat dracului, așa, ca de început. Tratamentul Codului Penal este identic. Prezentare târzie sau deloc. Un nou titlu, al optulea, se comportă aidoma, gargariseală pe tema constituirii de grup infracțional organizat, fără precuvântare, acel ,,se înțelege” de la final de Art. 367, tocmai la Al. 6. Direct în pâine. Penalizări pe cinci linii, care mai de care mai îndrăzneață. De exemplu, Al. 2 căruia nu i-am putut da de merchez, criptologia incifrării îmi este necunoscută și-îmi schimbă tot arsenalul de logici: ,,Când infracțiunea care intră în scopul grupului… este sancționată de lege cu pedeapsa detențiunii pe viață sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.” L-am redat in integrum ca să nu se spună că mi-s vorbele potrivnice. Acum. De principiu. Ce pricepui. Nimic. Alăturarea, compararea și deliberarea sunt cât se poate de nepotrivite: unu-i scopul, una tentativa și alta fapta. Trebuia stabilit un raport adecvat, etapizat: 1/4, 1/3, 1/2…. Apoi înfierată nefăcuta. Sau nu. Lucrurile decurg în următoarele alineate normal. Bănuiesc. Însă. Fie și pe hârtie, mi se pare exagerat ca la un plus de vinovăție să se bifeze concursul de infracțiuni. Al. 4 pune problema bine, denunți înainte ca banda de ticăloși să fie descoperită și să-și ducă la îndeplinire, scapi nepedepsit, Al. 5 gândește strâmb, cel puțin în privința Al. 2, unde practic nu există nicio infracțiune, ci doar o prezumpție de faptă, și pentru pedeapsa, înjumătățită, celui ce înlesnește ,,… aflarea adevărului și tragerea la răspundere…” Că omul dă din gură și le mai și scrijelește pe ce apucă, iar după proverbul ,,Hoțul neprins este negustor cinstit.” s-ar fi cuvenit mult mai puțin sau nimic, poate o corecție de gândire. Cum spuneam, la sfârșitul articolului se definește grupul…: ,,… structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pe o anumită perioadă de timp și pentru a acționa în mod coordonat…”
Doar propun, în sensul celor iterate, fraza tuturor trupelor muzicale: ,,Susținem un concert incendiar la…” Ori lozincile unor partide și acțiunile înainte și după elecție…. Aici este rost și de instigare, ,,… verbal sau scris sau prin orice alte mijloace…”, la Art. 368, Al. 1, și include la Al. 2 și funcționarii publici, adică aleșii…. Știți pe cineva pus după gratii 3 sau 5 ani?
Art. 369 are aceleași conotații, incitarea la ură sau discriminare. Politichia cu asta se ocupă.
Scurtimea Art. 370 mă determină să observ lipsa de aplecare profundă și necunoașterea terminologiilor între care se pune un egal incorect: constrângere și corupere. Ambele sub tutela încercării de determinare a unei persoane de a comite o infracțiune. Atenție, fiindcă intrăm pe un teren periculos, este doar o tentativă de convingere, nu un fapt cu urmări, ce greu poate fi dovedită și cântărită, cu propuneri ,,indecente” ce ar putea concura la pedepse de detenție pe viață sau mai mare de 10 ani, înfierate doar cu 1-5 ani.
Adineauri se difuzau pe Tv ,,răscoalele” din Piața Victoriei, imagini cu indivizi ce culcau la pământ un jandarm și-i cărau bâte și alte obiecte pe unde apucau. Ia să se fi înăsprit Art. 371 și pentru ,,violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor…”, în public, să se stea la închisoare nu doi ani, maxim, ci 10, 12, 15 ani. Mai vedeam ,,efuziunile”?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share