Fărădelegea lui Călin – Mai român


Știți vorba: abia i-a mijit mustața și….
Varianta personală are bază-n călimară: nici nu ți s-a uscat cerneala pe angajare…. Dar cine a făcut afirmația stă-ntr-o gravă eroare: pixul este cel ce mi-a înlesnit forma legală de așezare-n banca loco culturală. De evidențiat, proverbial, ,,Cine-ai fost și ce-ai ajuns.”, patent ce-a făcut din neaoșa noastră obârșie una ultra pretențioasă și prețioasă. Pe-acest crezământ se fundamentează întreaga pledoarie a Codului Penal când înșiră infracțiunile împotriva siguranței statale. Înainte de a-mi da cu părerea despre oportunitățile textuale, reamintesc, să rămână de căpătâi gândului și încercărilor neconforme: și tentativele de fraudă la vot se pun după gratii (Art. 393).
Mult n-a mai rămas din acest alegat legislativ, tematic au rămas de dezbătut doar problemele situațiilor cele mai grave și protagoniștilor: concetățeni cu valoare sporită. Mă pusesem pe cimilituri și-ndrumare populară cu un scop: să ne mai vedem din când în când lungul nasului ca nație. Am intrat în rândul lumii și tocmai de aceea, după viziunile novatoare, ar trebui să lăsăm anumite ifose deoparte. Trădarea, de exemplu. Nu poate fi actul unui singur individ, să vinzi o țară alteia, azi, e un proces destul de elaborat. Se mai întorc timpurile când regii puneau teritorii la masa de pocher gaj, pot și miză? Pământ? Au și alții. Inși de dârvală pe moșia noului stăpân? Nici la 106, nici la 1800, cu atât mai puțin în ist secol n-o să miște mână și picior de țăran și orășean slugarnic. Nu la maniera capului plecat și sărumâinii boierului deznădăjduit. Acel ipochimen este cineva, aparține unui grup ce acționează sub comandă și-ar putea provoca, după Art. 394, război sau ocupație militară străină, știrbire teritorială, de suveranitate și (,,sau” pun ei în paranteză, greșit) independență statală, acel individ are acces la toate nivelurile de securitate. Despre următoarele litere itemizate, de-ndeplinit dezideratele anti naționale, putem discuta, ca viabilitate cu sfert de gură sau închisă. Lit. b), ,,subminare economică, politică sau capacității de apărare a statului.” Pe rând. Economie românească pură n-am avut niciodată, nici în regalitate, nici în comunism, cu atât mai puțin în cotidian și-n viitor, în afara plugului de lemn și bordeiului nu ne putem lăuda nici invențional, nici tehnologic cu nimic. Politica, să nu intru într-o buclă lexicală uzată, unuia, contra lui și variațiunilor între, se datorează străinilor, nu însă la maniera copierii modelului, ci adaptării după nevoi. Apărarea statului? A, de import și exportabilă. Lit. c): ,,aservire față de o putere sau organizație străină.” O fi uniunea europeană ambele? Lit. d): ,,ajutarea unei puteri sau organizații străine pentru desfășurarea unei activități ostile împotriva securității naționale.” De vreo 30 de ani cam asta se întâmplă, sub masca afilierilor și alinierii la cerințele mondiale. Ce ziceam, ajustare. Cum toate astea se întâmplă oricum, cu legi ajutătoare, cu direcții naționale strategice, ori condamni toate oficialitățile, cu aparatele aferente la 10-20 de ani de închisoare, ori scoți din Cod toate articolele învinovățitoare. Sunt formale. O ultimă poziție adversă, însă corectă. Pentru astfel de infracțiuni nu adaugi pedepsei ,,interzicerea exercitării unor drepturi”, ci tuturor. De fapt, românește, trădarea punea gâtul sub securea casapului.
Pacepa. Singurul trecut în barca ,,dușmanului capitalist” cu, spune-se, informații…. Atunci, poate, vitale. Ce-l interesa pe Reagan sau pe Jimmy Carter ce trai ducea Nicul cu Ileana la ceas de seară sau aiurea pe toți câmpii? Să anihileze ce? Foamea poporului, mizeria, îndoctrinarea? La ce bun? Cine le-a trăit ți simțit din plin fuseră. De acolo până dincolo aceeași stereotipă pedeapsă, fără nicio diferențiere, Art. 395 ia un cetățean, speră ei la unul obișnuit, fără culpă, ci vinovat în baza ,,transmiterii…, procurării, deținerii de date sau documente…” (a se ști că un set de date formează un document) ,,… de către cei ce nu au calitatea a le cunoaște…” Și punem stop. Nu calitate, nu acces. Ci complicitate cu cei de la care vin secretele. Trădare în tandem, sancționată, dacă este de importanța vizată, doar pentru cel din afara sistemului. Inechitabil.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share