Fărădelegea lui Călin – Mann, frau… da!


În genul european al campaniilor cum că să ies la vot.
E mitic și pueril îndemnul la candidatură. Aruncat oricui…. Produce efecte la sfântul așteaptă. Ce lipsește unui oarecare? Numele. Poziția. Grupul ce i-ar putea aduce adevăratele semnături. Cele…. Oricâte. După sau cu mult înainte întrebările determinante: pentru ce, pentru cine, pentru cât timp. Și de ce. Lăsând ipocrizia undeva acasă. Fiindcă de-alde pentru binele localității, pentru cetățeni, pentru un mandat, pentru că era nevoie de unul determinat ca…. Fi-vom serioși. Să lăsăm legea să-și urmeze cursul, chiar și doar pe jumătate. Art. 385 condamnă împiedicarea ,,… liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales…” și ,,Atacul… asupra localului secției de votare…” Știu, așa a fost botezat, trebuie totuși să fi fost un motiv la alegerea acestui termen, întemeiat, a numi alegerea, exercitarea exercițiu pare și este o deplasare grosolană de sens. Sau nu. Înăuntrul explicației primare stă un adevăr crunt, votul a fost și va fi doar o acțiune repetată menită să formeze deprinderi celor deștepți. Sper să bănuiți care.
Am observat târziu că dispăruseră lozincile scurte și fără obiect, așezate românește, într-o rână, după proiectul-experiment de-a muta contoarele electrice pe o singură parte a străzii, acolo unde stau înțepeniți stâlpii de beton, dispuși asimetric față de strămoșii de lemn impregnați, exemplare pe cale de dispariție de la Centrul Cultural până-n buza Dallas-ului. Bine sau rău, oricare ar fi părerea părtinitoare, un strop de curățenie vizuală tratează nemulțumirile ivite-n spațiul social și chiar dacă nu bagă-n traistă – o pungășie acceptată cu brațele deschise în legislaturile de ,,tristă amintire” -, descrețește frunțile și ține limba-n gură. S-o mai spun? Cred că… da. Înainte n-avea lumea telefon, acum că are, cu condiția să intre după cortină și să maimuțărească hârtia electorală c-o ștampilă, poate fenta mituitorii Art. 386 imediat, iau zece banii și votează unul, caz pentru care, dacă se face dovada – mult aș vrea să știu cum -, ofertant și primitor se fac vecini de celulă vreo 3 ani. Ies dintre bunurile de ,,dar” cele ,,… cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.”
Și iar…. Sistem simplu. Ca la bancomat. Introduci codul, apeși opțiunea, revii în caz de eroare, validezi și…. Ai votat! Nu fără drept, nu de mai multe ori, nu cu introducerea mai multor buletine, nu cu identitate falsificată. (Art. 387)
Votul despre care vorbeam există, desigur, în alte sisteme, diferite de elecția populară euro, loco și național-parlamentar-prezidențiale. Fraudarea lor primește o pedeapsă de cinci ani, mai mare cu doi ani decât la precedenta infracțiune. (Art. 388)
Nițică explicațiune de-ar fi încercat Al. 1, Art. 389, mă determina să consider ca parte a violării secretului votului fotografierea opțiunii și dezvăluirea altei persoane; îmi elucida misterul cuantumului amenzii. Că-n alte legi se specifică. Dar ce pățește-un alegător de rând nu este valabil pentru un membru de comisie, lațul cătușelor stă strâns pe încheieturi 3 ani.
Povesteam colegilor cum se face campanie în Germania. Pretendent la sfatul cetățenesc sau primar, se pune timp de-un an de zile la întrebat oamenii ce le dorește suflețelul și-apoi încropește planul de promisiuni – atenție, împlinibile! – și caută să sensibilizeze pentr-o picătură de încredere viitorul elector. Cât privește ziua și metodele de colectare a opțiunilor…. Ceas, strună, nicio urmă de suspiciune și bănuială. Și ălui din urmă ins de i se dă pe mână urna mobilă, merge din casă-n casă cu gândul cel mai curat. Numai la noi transportul de către persoane neautorizate, trimite la închisoare 2 ani, numai noi ne putem închipui că sunt nebuni în stare să deschidă cutiile cu voturi înainte de termen. Grăbiți și… curioși! (Art. 390)
Nu eu am adus în spațiul public prezumția de vinovăție a mașinii de propagandă și acțiune a lui Băsescu. Cum că una era la Râmnic, și nu numai, în procesele verbale de numărare și validare și altceva a ajuns la Buzău, cum peste noapte Geoană a pierdut președinția. Multe spune Art. 391, iar printre ele, urmare a îngrijorărilor anterioare, figurează pedepsirea celor ce înscriu pe listele permanente ori complementare – nu știam că se numesc așa – a persoanelor fără drept să apară în ele.
Și referendumul tot alegere se cheamă. Deci…. (Art. 392)

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share