Fărădelegea lui Călin – …


….
Cam așa încep unele articole, cu nimic despre chestiuni importante. Se-ntind ca cașcavalul prăjit în direcția dorită și se așteaptă la recenzii pozitive din partea cetățenilor.
Uite că suntem proști, nu ne-a învățat nimeni ce este acela sistem informatic, cum se manipulează corect și… defectuos. Chiar nicio vorbă despre? Aceeași problemă pur românească, întâi sancțiunea și mai apoi…. Construim după. Cred – când n-am crezut? – într-o formulare diferită, atotcuprinzătoare și deslușitoare, pentru genericul Capitolului VI, în loc de ,,Infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice”, ,,… datelor electronice”, fiindcă termenul uzat de dânșii este aproape inutilizabil, face referire la ,,calcul”. Vechiul. Totuși, trec peste micul neajuns, m-am înțelepțit între timp. Ca să pic iarăși în capcanele neînțelegerii. Art. 360 aliniază trei pasaje, ce tratează trei problematici ce coexistă. Articolul s-ar fi pretat la debut cu Al. 3, după tehnica simplistă și de mintea copiilor de cinci ani: ,,… prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate…” – intenția primordială fusese de stipulare doar a procedurilor, dar nici ceilalți termeni nu pot fi ignorați și nici tratați atât de special, calculatorului și sistemului de operare le pot fi atribuite particularizarea. Procedeul: setul de operații pentru deschidere și utilizare. Diferite de la unitate la unitate și software-ul de bază. Toată tevatura trimite către întâiul, Al. 1: ,,Accesul, fără drept, la un sistem informatic…” Din nou sunt sigur de raționament, nu m-am înșelat, oricare ar fi mașinile și mașinațiunile, ca să intri, trebuie să manipulezi. Și de aici s-a născut a doua întrebare, referitoare la decizia ,,fără drept”-ului și dacă ,,… restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori…”, de la Al. 3, nu-i tot un drac. Al. 2 ,,stă-n picioare” în logica conexării, infracțiunea se săvârșește dacă prin acces se obțin ,,date informatice”, bineînțeles cu premeditare. O atare abordare trebuia să atragă a doua variantă: culpa. Vrând, nevoind, intrând în contact cu o sumedenie de informații, le înmagazinezi cel puțin pe moment automat, vizual sau auditiv, ori în ambele situații sunt trecute direct în creier. Însă mai bine era ca toate pedepsele să fie reunite deopotrivă cu ilegalitățile.
Art. 361 întărește bănuiala anterioară, că nu se dorește limpezirea sintagmei ,,sistem informatic”. Interceptarea unei transmisii de date informatice…. Cum se face, să știm să ne ferim de zona complicității ori vinovăției, sau, ca excelenți cetățeni, să sesizăm organele abilitate? Altfel ne uităm ca vițelul la poartă nouă și ne trezim condamnați degeaba. Al. 2 mă bagă în ceață: se ,,… sancționează și interceptarea, fără drept, a unei emisii electromagnetice…” Cu ce se prind undele?
Următoarele două articole se puteau înscrie în unul singur. Perturbarea de la Art. 363, nu gravă – ce înseamnă grav? – se produce prin aceleași metode ca la Art. 362: modificare, ștergere, deteriorare sau restricționare de acces la date. Pentru unul șapte ani, celălalt doar cinci.
Tratarea infracțiunilor trebuia făcută prin adăugare: dacă fapta de la Art…, Al… este urmată de transferul de date, să zicem ca la Art. 364, atunci pedeapsa se mărește cu…. sfert, jumătate, un an, doi…. Nu-i normal? Acces, unu, scop de obținere de date, doi, acces limitat, trei, interceptare, patru (putea fi unu), transfer, cinci, modificare, șase, perturbare gravă, șapte. Dac-avem un năstrușnic de hacker care le face pe toate? Ia 30 de ani, pe puțin?
Tandem. Abia aici. Melanjul alineatal, Art. 365, adresat faptelor ilegale de fabricare a dispozitivelor de comitere a infracțiunilor de la 360-364, punerea la dispoziție, distribuire, inclusiv a parolelor, codurilor de acces, etc, pe de o parte, și deținerea necuvenită a celor iterate. Ăl de le face obține 3 ani de corecție, noul proprietar doar 2.
La final tentativele (Art. 366).

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share