Cenaclul Alexandru Sihleanu – 4 Mai 2019


DRAGOSTEA, LIANTUL DINTRE CREDINȚĂ ȘI ARTĂ, ESTE INGREDIENTUL CARE MENȚINE VIAȚA PE ACEASTĂ PLANETĂ

​Sâmbătă, 4 mai, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană, „Trăiască România”, versuri Ion Nicolescu, muzică Nicu Alifantis, și câteva melodii de dragoste creind o atmosferă deosebit de plăcută, și aplauze pentru prestația invitatului special Manea Agheană și chitara sa. Dumnezeu să-i dea sănătate!
A urmat, un moment de divertisment, la cafeaua literară, susținut același Matincă Costea, ca o datorie de suflet, pentru relaxarea spiritelor la ședințele Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, pe un monolog de Tudor Mușatescu, Reclamațiune, un monolog-cuplet de Matincă Costea, Sunt un om nenorocos, un pamflet de George Topîrceanu, Ripostă și un monolog culegere, Dragoste cu haz, și… aplauze pentru interpretare și memorie. Să-l țină Dumnezeu sănătos!
A intervenit invitatul special Manea Agheană și chitara sa, cu melodii patriotice.
Lector de serviciu, Ecaterina Chifu, care și-a prezentat cartea Emin și Vero(poezie), Ed. AmandA Edit, 2019: „Cărțile lui Mihai Eminescu și cele dedicate lui, cu dragoste, trebuie să le ținem cât mai aproape de inima noastră. Prin ani, dăruim tot mai multă iubire celui ce este „soarele literaturii române” cum l-a considerat Gheorghe Bucur, cel ce a scris recent o carte derpre Eminescu. Dar, oricât de multă iubire i-am dărui marelui poet, ea nu poate vindeca „rana adâncă de pe conștiința neamului nostru, cea mai sângeroasă”, cum o definește Crina Palas – moartea jertfelnică a poetului în interviul luat lui Petre Țutea ce-l consideră pe Eminescu„omul deplin al culturii române”. Am realizat cartea ca pe un dialog poetic Mihai Eminescu – Veronica Micle, așa cum dorea la 22 de ani Eminescu, un dialog El/ Ea și am dat glas celor două voci, purtând un dialog al două suflete ce reprezintă cuplul etern, prin timp și spațiu. Cartea se deschide cu acest dialog, în poemul „Două suflete”, care ține loc de motto. Am ales drept cuvânt înainte un eseu pentru care am primit un premiu la Concursul Internațional Dor de Eminescu, în care fac un portret fizic și intelectual al marelui poet, unul artistic. Am imaginat apoi replicile ce și le-ar spune cei doi îndrăgostiți, prilej în care eul liric dispare, autorul se depersonalizează, căci prin anumite modalități de adresare, cei doi protagoniști apar reali, când tandri, entuziaști, când triști, septici, victime ale destinului nefast. Studiind opera celor doi poeți, cărora le-am tradus versurile în franceză, am constatat că de fapt multe poezii sunt scrisori versificate, adresate ființei iubite. În final l-am prezentat pe poet ca pe un posibil salvator al neamului, o o speranță pentru viitor. Cartea are și o postfață unde am argumentat rațiunea pentru care am făcut acest demers liric, nu pentru apărarea lui Eminescu, fiindcă se apără singur de detractori, ci pentru a pune în lumină o iubire ce trece dincolo de spațiu și timp.” Pe coperta a IV-a autoarea a scris: „(…) Deoarece anul 2020 va fi poate Anul Internațional Mihai Eminescu, am adus un omagiu marelui poet, precum și Veronicăi Micle, ființa care i-a stimulat imaginația, încât a creat versuri nemuritoare închinate iubirii. Ei trăiesc plenar povestea lor de iubire, la cea mai înaltă tensiune sentimentală. (…) Cartea este destinată adolescenților, dar și iubitorilor de poezie de toate vârstele, celor ce au o sensibilitate aparte și mai pot crede în frumusețea și puritatea iubirii, celor care mai aspiră spre fericire.” Succes!
Un moment muzical, deosebit, susținut de invitatul special Manea Agheană și chitara sa, cu melodii de dragoste.
„Toată stima pentru ce ne-a prezentat, astăzi, lectorul de serviciu. (Doamnei Ecaterina Chifu) Emin și Vero printre noi,/ Să ne fie bine chefu!/ Primăvară prin zăvoi,/ Ne prezintă, doamna… Chifu. (Dlui Dumitru Sandu) Cu 70 de ani în spate,/ Constat acum că nu-i ușor,/ Cu o mulțime de păcate,/ Dar și valiza cu umor. (Doctor Mircea Homescu) Homescu Mircea a trecut/ Și-n Râmnic, totuși, a rămas,/ Pentru acei ce l-au cunoscut,/ În viața lor… măcar un ceas. În perioada 11-12 mai, la Buzău va avea loc Festivalul Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”, ediția a XX-a și debutează sâmbătă, 11 mai, ora 16:00, la sala Consiliului Judeațean, cu epigrame, program artistic, tombolă, cartea de epigrame „Douăzeci trecute fix” (Cenaclul „Nigrim”), ș.a.” (Dumitru Hangu)
„Dna prof. Ecaterina Chifu ne-a oferit o lectură deosebită care mi-a plăcut indiscutabil. D-sa nu este o debutantă, fiind o veche creatoare în domeniu și ca atare dovedește maturitate în ceea ce ne-a oferit azi.” (Matincă Costea)
„În primul rând, pe dna Chifu am cunoscut-o la un congres al Uniunii Scriitorilor Europeni de Limbă Română și mi-am dat seama că este un suflet sensibil, chiar foarte sensibil și m-am întrebat, mereu, de ce această pasiune pentru Eminescu. În primul rând că este filolog, dar este o veșnică căutătoare a iubirii absolute. Aceasta se observă din poeziile sale, din titlurile cărților. O felicit pentru poeziile pe care le scrie, pentru întreaga sa activitate. În al doilea rând, îi felicit pe domnii Manea Agheană și Matincă Costea pentru contribuția lor.” (Paulina Georgescu)
„Astăzi se deschide o carte, cu un suflet frumos, ca o floare, doar suntem în luna florilor. Ne este dat să auzim o poveste autentică, din inimă, expresia sincerității a directeții, caracterizată prin oralitate, expresivitate și frumusețe. Felicitări! (Dlui Matincă) Fiți atenți cu toți fiindcă/ Azi recită domnul Matincă/ Ce spune tendențios,/ Sunt un om nenorocos. (Unor doamne cam cu chef de vorbă) Când Roma fu atacată,/ Știți de cine a fost salvată!/ Când cu vorba nu-ncetați,/ Oare ce vreți să salvați?” (Mihail Constantinescu)
„Protagoniștii ședinței Cenaclului „Alexandru Sihleanu”, de astăzi, au reușit și de data aceasta să ne încânte, să ne bucure, să ne mai dea un imbold de a nu părăsi această locație. Dl Matincă Costea, cu talentul său nemărginit, ne-a prezentat cuplete din care se desprind lecții de morală. Cantautorul Manea Agheană demonstrează încă o dată, prin talentul său, dragostea de oameni și de viață, delectându-ne cu melodii diverse, de înaltă valoare artistică. Felicitări! Lectorul de astăzi, prof. Ecaterina Chifu, ne-a prezentat volumul „Emin și Vero”. Ne-a demonstrat prin opera sa despre care ne-a vorbit și ne-a citit câteva din poeziile sale, că se alătură, cu drag, eminescologilor români. Cronica inserată, ca prefață cărții, „Dor de Mihai Eminescu, geniu universal”, cât și poeziile lecturate denotă dragostea autoarei față de poetul național. În poezia sa autoarea a înlocuit eul poetic print-un dialog între Eminescu și Veronica care întruchipează marea iubire dintre oameni. Dacă urmărim poeziile lui Eminescu observăm că acesta exprimă, în lirica sa, dorința și durerea de dragoste. În toate poeziile iubirea este neîmplinită, este doar dorită, pentru că singura în care iubirea este împlinită este nuvela Geniu pustiu. Dna Ecaterina Chifu ne-a demonstrat că este o mare cunoscătoare a operei eminesciene și o felicit pentru toată activitatea d-ei.” (Aneta Țâru Pioară)
„Astăzi am asistat la un spectacol complet de muzică, divertisment și poezie, susținut de maeștri în muzică, în divertisment și în domeniul cuvintelor alese, și atmosfera a fost deosebit de antrenantă pentru mine. Ca cititor, am avut bucuria de a descoperi creația și frumusețea poeziei eminesciene care tratează frumoasele sentimente de iubire. Consider că autoarea este fascinată de Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, pentru care caută să ni-l ridice, să ni-l prezinte în adevărata valoare. Felicit pe toți care au participat la ședința Cenaclului Alexandru Sihleanu, atât pe plan literar, cât și pe plan muzical și divertisment.” (Adrian Câmpeanu)
„Toți cei care fac referiri la viața lui Mihai Eminescu, nu vorbesc și despre frații săi. Familia Eminovici, Gheorghe și Raluca au avut 11 copii. Părinții s-au căsătorit în 1840. În 1845 se naște Nicolae, care devine în 1866 ofițer și lucrează în Râmnicu Sărat timp de 18 ani. Ca ofițer s-a căsătorit cu sora Veronicăi Micle. Deci, Mihai Eminescu a călcat în Râmnicu Sărat. Regina României a dorit să-l vadă. Eminescu a avut mai multe convorbiri literare cu poeta Carmen Silva, regina Elisabeta, soția Regelui Carol I. Eminescu a fost prezent la curtea regală, dar și aici păstra simplitatea înconjurătoare pe care o avea în toate rapoartele sale omenești, dar când MS a dorit să-i ofere o distincție, el s-a împotrivit cu energie și un contemporan a menționat în presa vremii: „Rege el însuși al cugetării omenești, care alt rege ar putea să-l premieze?” Din acest refuz înțeleg, încă o dată, genialitatea poetului pentru care orice coborâre în lumina convențională era o nepotrivire firească.” (Mihai Doina)
„Le mulțumim celor doi artiști, dl Matincă Costea și dl Manea Agheană, care cântă fiecare pe melodia sa și ne încântă. În legătură cu poeta noastră de astăzi, care a lecturat, pot spune, doar, că este ca struna unei viori, cântată în fapt de seară.” (Valeria Popa)
„Dlui Matincă Costea și dlui Manea Agheană urări de bine și multă sănătate, să-i țină Dumnezeu în putere, iar dnei Ecaterina Chifu o dedicație: În această zi de mai/ Am gustat ceva din Rai:/ Poezii cu multă iubire/ Și pentru neam, cu nemurire./ Scrie mult, scrie cu har/ Și ne lasă tot în dar,/ Să alungăm ura din noi,/ Precum alungă vântul spuma/ Și soarele topește bruma,/ Să alungăm ura din noi,/ Să fim veseli ca iarba după ploi.” (Safta Leaută)
„Încep, astăzi, cu citatul din cântecul lui Gheorghe Gherghiu, „Unde dragoste nu e, nimic nu e”, pe care nu l-a amintit maestrul Manea Agheană și pe care îl felicit că ne-a încântat. Astăzi a fost dragoste și în muzică, și în umor, și în poezie, mai ales. (Dor de Eminescu) Simt că este peste tot,/ Dragoste precum socot,/ Muzică, vers și umor,/ Împlinind un veșnic dor. (Glas din cer) Se aude glas din cer,/ De eternul giuvaer,/ O poveste de iubire,/ Regăsită printre file. (Doamnei Chifu) Autoarea când grăiește,/ Povestea se retrăiește,/ Cu Luceafărul Emin,/ Un înger blond și un destin. (Doamnei P. Georgescu) Primăvara e în toi,/ Buzăul este cu noi/ Și vorbind de Eminescu,/ Cu noi e doamna Georgescu.” (Nicolae Constantinescu)
„Am în minte, din anii de liceu, o poezie anonimă: Se schimbă vremea scumpo/ Și sunt chemați bătrâni,/ Simțim că nu mai suntem/ Pe unde-am fost stăpâni./ Copiii noștri astăzi, nu ne mai iau în seamă,/ Iar fiii lor, nepoții,/ De mult nu mai au teamă,/ Lipsiți de cuviință și fără de cruțare/ Își fac cu ochii semne râzând de mama mare./ Mă fac că nu văd astea, deși le văd pe toate/ Și lacrimile-n gene se lasă rezemate./ Noi suntem musafirii întârziați oleacă,/ Pe care toți i-așteaptă să plece și nu mai pleacă”. (Dumitru Sandu)
Invitatul Manea Agheană și chitara sa, a avut ultimul cuvânt, cu melodii patriotice. Dumnezeu să-l aibă în pază, să-l revedem.
Sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Alexandru Relu Niță, elev Liceul Pedagogic Buzău. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share