Fărădelegea lui Călin – Mica Chi


Dogme păcătoase, studenți….
Românu-i cu ce a moștenit. I-a zis Ceașcă de nucleară, pe aia o știe, i-a băgat în cap radioactivitatea, altele nu-s! De-alde chestiuni de fizică. O întreagă listă cu avanposturile materiilor nucleare și radioactive, primire, deținere, cedare…, import-export (mira-m-aș de putință doar în forma asta, fără ,,ilegale” în coadă), folosire, producere, procesare, manipulare, depozitare, transport, deturnare…. Al. 2, Art. 345, propune 5-12 ani pentru cel ce sustrage materialele amintite. Nu știu de ce am o îndoială că procedura nu are o variantă adresată celui ce fură de la altul pentru a pune la dispoziția autorităților aceste substanțe. Mă-mboldește cumva Al. 5, înjumătățitorul pedepsei pentru culpa Al. 1, 3 și 4. De la 10 la 5 ani, de la 15 la 7,5 ani când tevatura Al. 1 și 2 produce vătămări corporale (cum să nu producă?) și de la 20 la 10 dacă muriră vreo câțiva în aceleași condiții. Al. 6 schimbă o regulă. Insuficient. Avea nevoie de două. Și de cea prin care amenda era transformată numai în zile de închisoare pentru persoanele juridice. Dar, unde este relevanța și aplicabilitatea? N-avem nicio amendă agățată de finalurile alineatelor, nicio stipulare care să vizeze persoanele mai sus amintite, nicio separare după categoriile cunoscute. De unde pe nepusă masă excepția de la Al. 2, Art 137, cum că suma unei zile-amendă se mărește la 500-25.000 lei?
Poate la articolele sărite, cu folos, să se fi pus problema amenzii. La Art. 344, despre ce pățește îndrăznețul falsificării, ștergerii, înlăturării ori modificării – ok, am reținut! – fără drept a marcajelor de pe armele letale.
Art. 343, omis intenționat, se leagă de nenumăratele pasaje ce disecă infracțiunea în câte părți consideră necesar, uneori reușindu-se exhaustivitatea fenomenului împotrivit legii. Compararea imediată cu Art. 345 elucidează neajunsul propus. Uzul de armă. În două versiuni. Letală și neletală. Fără drept. 3 și 2 ani. Atât? Culpa, vătămarea, omorul, numărul de persoane chiar nu au importanță? Armele interzise?
Și-astfel ne transferăm către următoarele chestionări. Conținutul acestui capitol se oprește la explozibili? Materialele chimice componente în armele de același tip, bacteriologice, biologice…. Nimic? Aha! După împopoțonarea Al. 1, Art. 345, omologul Art. 346 se rezumă la producere, prelucrare, deținere, transport ori folosire a materiilor explozive, dar introduce o nouă situație care fabulosului 345 i-a scăpat: experimentarea. Abia acum pot emite, cu caracter retroactiv, dezacordul față de maximizarea sustragerii în raport cu fabricarea în sine. Se dau 10 ani pentru hoție, la Al., 2 și doar 7 ani pentru una dintre faptele ilicite de la Al. 1. Devine imposibil să judeci în parametri normali o așa neglijență, să nu specifici cazul rănirii. Prin urmare, după voia Codului Penal, doar se moare la Al. 4. Bre, hoțu-i hoț și pentr-un ou, și pentr-o găină! Al. 3…. Grijuliu. Furași mai mult de-un kil, produsăși, prelucrași…, ai fitil, telecomandă? 12 ani!
Primu’ lui 346. Sau 346 cu 1. Strămoșii explozibilului. Traducere liberă de la precursori. Al. 1 – copiat până la ,,folosirea materiilor explozibile”, adăugit, prefăcut și scurtat: ,,… punerea la dispoziție sau utilizarea de precursori explozibili restricționați…”; fără ,,… orice alte operațiuni privind circulația acestora…” Dacă pare banal, să se știe că nu-i deloc. Al. 2 a găsit o portiță pentru o mărire de pedeapsă. Tot punere la dispoziție, dar de agentul economic publicului larg. Or fi cetățeni, persoane fizice, juridice…? Uimește și puținătatea anilor de detenție: maxime de 5 și 7 la Al. 1, respectiv Al. 2. Surpriză! Sustragerea de la Al. 3 egalează punerea la dispoziție din Al. 2.
Art. 347. De la Art. 342 la 346(1), excepție Art. 343 și câteva alineate la restul, tentativele se pedepsesc. Jur că nu mai întreb cum!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share