Fărădelegea lui Călin – Ca mama

De-ar fi altele ca ea. Mi ți-ar pune cu botul pe labe toate loazele.
Legile cer cam multe, unele imposibil de pus în practică. Ne luăm pe noi, meseriași din tată în fiu de patru generații, plecați cu straițele încărcate de fiare și lemne să asigurăm somnul liniștit cui solicită – aproape oricui -, – a nu se crede că includem între servicii cine știe ce experiențe magice, sunt însă destui ,,breslași” care în deceniile ultime declarau tabla montată de ei magică, lipsită de posibilitatea unei deversări pluviale accidentale în tavanele clienților -, noi, inși cu ficsonomia obrazului și cetățeni ai urbei în care dacă nu ești neam ai cunoștințe. Bună ziua, deci, vei da și mâine, și poimâine, și-n veacul ce-l ocupi cu voie divină. Și atenție personală sporită. Nevoie mare de ea, ghilotina atârnă asupră-ți secundă de secundă. Am mai pus pe răboj cât din bruma de bani obținută face obiectul câștigului material net, în acest efemer cotidian reconsiderat pe plus, dar nu substanțial, și ce alte cheltuieli diminuează drastic venitul până la nimic sau mai mult de atât. Datorii neonorate, trecute-n viitor, după o parafrază la un proverb: ia lasă pe mâine, ce nu poți da azi! Art. 348 este update-at, pregătit să primească la sânu-i, iadul răufăcătorilor, micii drăcușori ce-și încearcă veleitățile fără drept, aici în sensul inexistenței unei autorizații. Această jumătate speram să aibă un spațiu aparte, să fie chiar lipsă la apelul infracțiunilor unde pedeapsa se încadrează între 3 luni și un an, să i se ceară doar sancțiunea amenzii ori…. O patalama pentru meserie se obține ușor, a dispărut orice opreliște, poate accede orice… tâmpit – nu este un invectiv menit să jignească, dar nici să rămână fără urmări -, o diplomă oferită gratuit unor inși ce-și lălăie… și o hârtie care să înlesnească statului taxarea la sânge. Să nu mire că vreo doi, trei dobitoci au profesat ca medici. De la un curs de 10 ore la celebrul Lipatti pentru instrumentist, se poate lesne ajunge la profesor universitar al academiilor de muzică și doctor…. În sensul micii diversiuni divagante, abia a doua jumătate a articolului se pretează la condamnarea cu închisoarea, ,,… exercitarea acestora (profesii…) în alte condiții decât cele legale…”, depășind sensul direct, acela ce nu cuprinde niciunul dintre cazurile Codului Penal, se poate considera ilegal inclusiv acest drept de profesare obținut după astfel de școlarizări rapide, facile și futile.
Un muzicant, acolo, treacă-meargă, că dăunează doar urechii și poate fi redus la tăcere cu ignorare totală, dar ce le facem celorlalți? Avem agricultori cu milioanele și nu dau socoteală nimănui dacă au fost școlarizați să pună sămânța corect în pământ, lor nu li se cere pensie, sănătate, doar un impozit pe teren și acolo pe producție, avem căruțași, tăietori de lemne, house-cleaners, bătători de-un cui în grinda propriei case, adunători de fier vechi, precupeții de la piață, meserii numeroase la periferia societății fără cerințele responsabilității încadrabile în lege. Nu neapărat făcute după ureche. După litera acestui Art. 348 de pus la zid. N-o spun doar ca să-mi procur circumstanțe atenuante, ci fiindcă ceea ce facem mulți dintre noi abia acoperă hrana pe o lună. O realitate pe care-am cunoscut-o îndeaproape, cu urmări dezastruoase.
De aceea aș semna mâine impozitarea pe venitul global declarat fără obligația autorizării până la un nivel de câștig și responsabilitate față de societate. Și cu posibilitatea optării pentru cele două mari dări: pensie și sănătate. Art. 349. Despre securitatea în muncă și climatul propice, adică fără accidente și îmbolnăviri profesionale. Despre cine nu le ia, nu le asigură. În frăție cu el, Art. 350, cu același număr de ani și aceleași două categorii de pedepse, condamnă ,,nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”: 1/2-3 ani, respectiv 1/4-1 an dacă ambele se săvârșesc din culpă. M-aș opri la conținutul Al. 2, Art. 350: ,,… se sancționează repunerea în funcțiune a instalațiilor, mașinilor și utilajelor, anterior eliminării tuturor deficiențelor pentru care s-a luat măsura opririi lor.” Din două motive: alineatul este incomplet, nu specifică nimic despre spațiile ce pot dăuna sănătății, închise pentru aceleași pericole, omoloage mașinilor…; nu poate constitui motiv de îndulgență la Al. 3, cel despre culpă. Singura culpă acceptată ar fi prostia și neștiința de carte, excluse amândouă însă. Utilajele supuse testărilor, reparațiilor, etc, sunt semnalizate corespunzător. C-așa scrie-n ,,carta” protecției muncii.
În capitolul de față, cu patru articole, Codul Penal impune pe ultimul ca viabil, terminând subit ,,Infracțiuni privitoare la regimul stabilit pentru alte activități reglementate de lege” cu Camăta. Cu o explicație unică și sumară: ,,Dare de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată….” Astfel au ajuns casele de amanet și băncile legale: cu hârtie de la împărăție. Dar a se observa surplusul inutil: ,,ca îndeletnicire”. (Art. 351)
E cert, ca mama, ca mamă-va, ca mă-ta… ar proceda orice femeie….

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share