Fărădelegea lui Călin – Cu(l)ori


Bicicletele-s păcătoase. Dar și mersul la gunoi.
Sunt la modă placa, tija și șuruburile, un modus operandi care pune ținte mersului mai abitir ca mânjeala de ghips a la M. Homescu. Doctorul de ieri dădea termen redus: o lună. Apoi să te ții! Fugeau picioarele ca-n sprinturile de 100 de metri la Olimpiadă, iar mâinile dereticau mai ceva ca…. Medicinistul actual întreit: 90 de zile. Picioru-n bernă, brațele suspendate în stil indian. Și-ar fi luat-o la sănătoasa Vasile, dar rana din pulpa stângă…. El, nu autorul inopinatei deschideri de portieră. Nici nu avea cum, măcar bănuia, dacă nu-și mai aducea aminte Codul Rutier, că-l putea paște, pe șofer, un dram consistent de pușcărie. Cine-l cunoaște pe domnul Ghinea își poate închipui mimica facială și setul de vorbe pentru o așa grozăvie neașteptată și dacă n-ar fi fost temperamental intempestiv s-ar fi ales cu…. Nimic. Seria de litere încolonate sub stindardul Al. 3 și tutela Art. 338 exonerează făptașul în cazul părăsirii locului accidentului de către victimă. Adică nea Vasile s-ar fi ridicat, ar fi măturat cu mâna dreaptă țărâna depusă pe cracul pantalonului și mâneca gecii, ar fi reîncălecat șaua biciloanței și-și vedea de drum ca fantasticele personaje de film: Hopa sus! Vai de osul lui fisurat! Vai de cel căruia i se întâmplă să-i fie distruse bunurile, fie ca participant la trafic, fie în nefericita cale a conducătorului zurbagiu. Bonomia Codului Penal scutește de pedeapsă când ,,în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale” și autorul părăsește locul faptei. Doar? Da-i fărâmă autoturismul, îi distruge gardul, casa, cățelul, purcelul, poate fi chiar atât de nesemnificativ? Al. 2 este blândețea întruchipată, 2-7 ani celui ce schimbă ,,… starea locului…” sau ,,… șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale…” Și-mi susțin punctul de vedere pe baza terminologiei uzate: ucidere. Care-i tot una cu omorul și nu cu moartea. Mai potrivită întâmplării neprevăzute: accidentul.
Nu l-am întrebat pe Dan ce-i păți pielea șoferului nepăsător cu soarta mihăileștenilor. Că pe-aci stă scris adânc: 1-3 ani. 800 de butelii lăsate la voia și mila Domnului într-un vehicul ,,… pe partea carosabilă a drumului public…” N-am chestionat polițiile noastre locale cum la prânzul mare se pot da rotocoale cu cauciucurile dimprejurul lui nenica Săndel Vlahuță fără nicio sancțiune. Că are Art. 339 un Al. 2 eficace pentru liniște publică: un an. De departe se califică toți obișnuiții cu opririle în mijlocul șoselei la o șuetă ca de la…. Al. 1 și 3…. Depinde de ce înseamnă obstacol și semnalizare rutieră fără autorizație. Și fără încărcătura periculoasă, lăsat în voie, cu șofer cu tot, vehiculul poate fi estimat drept piedică în calea circulației
Iară culpa. Din nou diferențe. De data asta operată cu treimi. ,,Nu așa, pune și tu anunț…” Spune franc, nu că reparația ar fi o problemă și trebuie să fie ,,… îndeplinite condițiile prevăzute de lege…”, ci urmele de accident nedeclarate. Zici lege, devii punctual și marci numărul, anul…. În rest, Art. 340 se asigură că cei cu atribuții privind verificarea tehnică și ,,peticirea” fac treabă bună. Altfel se aleg cu 2, 5, 10 ani în cel mai rău caz sau din culpă cu câte parte a treia retezată din pedeapsă.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share