Cenaclul Alexandru Sihleanu – 16 Martie 2019


UNEORI EDUCAȚIA ÎNSEAMNĂ ȘI EPIGRAMĂ

​Sâmbătă, 16 martie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană, câteva cântece de sezon și… aplauze pentru prezența, și , mai ales, prestația trubadurului Manea Agheană, care a însuflețit atmosfera. Să-l țină Dumnezeu sănătos, pentru a ne bucura de prezența lui!
A urmat un moment de reculegere, pentru cel care a trecut în neființă, scriitorul Marin Ifrim. (1 dec. 1955, com. Bălăceanu, jud. Buzău – 14 martie 2019, București).Pe 07.02.2019 scria, In memoriam dr. Valeriu Bistriceanu: „Trăim cu lumânarea aprinsă încă din prima zi de naștere,/ Zi de zi, pas după pas, cât ține cărarea îngustă/ A fiecărei făpturi fâlfâite de vântul cosmic./ Am făcut împreună cu un prieten 62 de pași/ Într-un timp ireal. Atât a putut el număra. Peste/ Milioanele de cifre din neuronii omului mergător./ Astăzi ar fi făcut încă doi pași, precum omul/ Pe lună: doi pași mici pentru omenire, doi pași/ Cât două secole pentru el. Doi pași pentru cei/ Iubiți. Doi pași cât Ecuatorul. Trăim cu singurătatea/ În noi încă din prima zi de naștere. Mai singur decât/ Singurătatea nimic nu e mai plin. În singurătate se/ Adună viața și toți cei 62 de pași, plus doi nefăcuți./ Nu e pas în care viața să nu fi locuit, nu e prezent fără/ Singurătatea celor dragi. Încă de la Facere cineva a/ Împărțit lumea în două, unii acolo, alții aici, deși peste tot/ Clopotele sună a bronz greu ca viața și ca singurătatea/ De dincolo de pământul din Cer. De la un timp, din/ Degete cresc lumânări aprinse cu tâmpla, iar lacrimile/ Devin diamante albastre precum cerul de sub cimitir.” Asistența a deplâns moartea prematură. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
A continuat, cu un moment de divertisment, ca un echilibru, susţinut de Matincă Costea, care sâmbătă de sâmbătă, ca un modus vivendi, descreţeşte frunţile celor care iubesc literatura, dar şi divertismentul, oferind un micro spectacol, la modul plăcut. Astăzi a relaxat atmosfera cu un monolog de Sandu Anastasescu, Ghiță Piuliță, un cuplet de George Mihalache, Păi se poate?, o miniatură umoristică, creație proprie, Felicitări, și un micro cuplet, tot creație proprie, Moda.
A intervenit invitatul special Manea Agheană și chitara sa, cu Trăiască România, versuri Ion Nicolescu, muzică Nicu Alifantis și câteva melodii care anunță sosirea primăverii și a berzelor la Sibiu.
A urmat lectorul de serviciu, Dumitru Hangu, cu un grupaj de epigrame, din care exemplific: „(Exportul românesc) Fain ministru domnu’ Daea,/ Îi propus pentru „Oscar”./ Exportăm ce papă oaia,/ Mazăre-n… Madagascar! (Jocurile Marii Uniri) Râmnic, Alba, Dealu’ Spirii,/ Locuri ce aduc noroc,/ Sârbă, brâu, hora unirii,/ Însă… fără Kazacioc. (Guvernanților noștri) Guvernanții nu știu bine,/ Sigur lor nu li s-a spus,/ Noi fiind un stat în sine,/ Răsăritul îi… apus! (Doamnei Viorica) Viorica lui Dăncilă,/ Prim-ministru n-am să-i zic./Dânsa crede că-i acvilă,/ Dar e-un pițigoi mai mic. (Patriotism local) Eu beau puțin și încă pot,/ Sunt respectat, mă urc pe scene,/ Am fost și sunt un patriot,/ Beau numai vinuri râmnicene. (Epigramiștilor râmniceni) Epigrame fără sare,/ Peste timp s-au adunat,/ Sigur, doar din întâmplare/ Și la Râmnicu Sărat. Dumitru Hangu este un talent monografic, un talent epigramistic, cu un pronunțat sentiment patriotic. Este un membru de bază al Cenaclului Alexandru Sihleanu. Cu sănătate și succes în continuare!”
Invitatul special Manea Agheană și chitara sa i-a urat „La mulți ani” lui Nicolae Constantinescu și câteva cântece de dragoste.
„Dl Dumitru Hangu, lectorul de azi, ne-a prezentat un colier de perle epigramistice de toată lauda. Ele vizează atât personaje de la nivel înalt, cât și cele de la nivelul de jos. Epigramele citite astăzise dovedesc caustice, incitante, încărcate de umor și de ce nu, delicioase. O bilă albă dlui Dumitru Hangu pentru lectura cu care ne-a încântat. O atenție deosebită pentru colegul nostru Manea Agheană, care în ciuda unor necazuri, frecventează cu pasiune întâlnirile Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, delectându-ne cu vocea sa deosebită, dar și chitara sa fermecată. ” (Matincă Costea)
„Melodiile prezentate de trubadurul Manea Agheană au vestit nu numai primăvara, care se pare că a sosit, nu numai calendaristic, dar și vara. Multă sănătate îi doresc! Dlui Matincă, cu riscul de a mă repeta, Dumnezeu i-a dat misiunea de a ne binedispune cu monologuri și cuplete. Să fie sănătos! Dlui lector de astăzi, epigramistul Dumitru Hangu din orașul lui Cincinat Pavelescu, numai de bine. În spiritul tradiției, ar fi frumos ca la Râmnicu Sărat să fie și un cerc al epigramiștilor. A fost o ședință într-o zi de primăvară frumoasă.” (Mihai Doina)
„Epigramele le-am conceput întotdeauna ca pe niște bombe. Când ascult o epigramă, mă văd la poligon trăgând cu pușca cu lunetă, cu care trebuie neapărat să ochesc. Probabil, că și dl Hangu trage cu arma cu lunetă. Ascult cu încântare epigramele dlui Hangu, care deseori își ating ținta, dar trebuie să răspund la provocare. Arta compunerii epigramei constă, după mine, în felul cum o lansezi. D-lui are multă iscusință și talent. Este un coleg, cu care mă mândresc. (Dlui D.Hangu) Atenție! Citește Hangu/ Voind să vă facă terci,/ Dar de se întoarce bumerangu’,/ Va face pagubă-nciuperci. (Dlui d. Hangu) Îi asculți, cu încântare,/ Epigrama dumisale/ Și îți zici plin de mirare,/ Despre dânsa: super tare! (Dlui Matincă Costea) Când recită domn Matincă,/ Firea-ncremenește fiindcă/ Dovedește mult talent,/ Mereu la Divertisment. (Dlui Manea Agheană) Când Manea interpretează,/ Cu talent evoluează/ La cea mai înaltă cotă,/ Îi dau cea mai mare notă.” (Mihail Constantinescu)
„Urmărind desfășurătorul ședinței Cenaclului „Alexandru Sihleanu de astăzi”și audiind programul, constat, cu plăcere, că și astăzi am avut o ședință reușită. Revenirea în mijlocul nostru a dlui Agheană este o bucurie pentru toți. Ne-a prezentat trei momente pline de muzică și candoare, cu un repertoriu adecvat anotimpului. Îi mulțumesc și îl felicit. Aceleași cuvinte de înaltă apreciere am și pentru talentatul și omul de cultură al Râmnicului Sărat, Matincă Costea, care ne-a încântat, de asemenea, cu prezentarea acelor cuplete pline de ironie, dar și de zâmbet, în care întâlnim aspecte din societatea românească. Felicitări! Lectorul de serviciu, epigramistul de seamă al râmnicului Sărat, care la diverse festivaluri de epigrame din țară, ne-a prezentat astăzi diverse catrene cu valoare de epigrame, în care a înțepat cu un ac plin de simpatie, dar și de dispreț adresate unor persoane din diverse medii ale societății românești, mai ales politice. Îi mulțumesc și îl felicit pentru activitatea culturală.” (Aneta Țâru-Pioară)
„Deoarece ședința de astăzi a început cu dl Manea Agheană care ne-a încântat ca un vestitor al primăverii, îl felicit cu o epigramă. Primăvara a venit,/ Domnul Manea a vestit!/ Atmosferă fermecată,/ Cu chitara minunată. Trecând la momentul de umor al dlui Matincă, mi-a atras atenția monologul Păi se poate? și afirm că fără umorul d-lui nu se poate. Îi dedic o epigramă. Eu îi zic, azi, că se poate./ Cu umorul este frate/ Și recită cu talent./ E Matincă, evident! Despre lectorul de serviciu, dl Hangu, ne încântă ironizând fin, prin versurile d-lui și îl felicit prin epigrame. Bilă albă, dl Hangu,/ Azi ne-arată care ți-e rangu./ Eficiente, cu fler,/ Epigrame în colier. Cu o pușcă azi țintește/ Prin lunetă și ochește,/ Nu cu gloanțe, ci cuvinte. Îl îndemn, tot înainte!” (Nicolae Constantinescu)
În final, Aneta Țâru-Pioară a cântat Avem o țară sfântă și mândră, acompaniată la chitară de invitatul special Manea Agheană.
Sâmbătă, 23 martie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Mihai Doina. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share