Fărădelegea lui Călin – Tay(l)or-ese


– Vine Iliescu! Mă duc să-l văd pe tăticu’ meu!
Mama și alte femei au purces din simpatie în nouăzeci și… doi, maxim și trei, să ia Piața Primăriei cu asalt, să-și vadă eroul în carne și oase. Nechemate, nu expres nominalizate pe listele vreunui comenduiri politice, doar dintr-un imbold al reflexelor compensatorii: ne-a scăpat, ne-a dat…. În privința-mi a fost mai ușor, cum plăcerea îmbulzelii a fost dintotdeauna nulă, mi-am satisfăcut curiozitatea de la înălțimea camerei de repetiție, din clădirea Casei Armatei, c-un cap ițit pe fereastră. Și n-am rămas cu mai mult de-o frântură de chip remisă memoriei de-o blitz-uire irisală norocoasă: la poarta parcului autoturismul prezidențial încetinise.
Ce făceam noi prin locașul de timp liber și festiv al ostășimii fruntașe? Printre multe altele, eșecuri interpretative numeroase, ,,furam” tehnologie de origine străină și-i încercam valențele cu-ndemânare și materiale românești, spre fabricarea unor instrumente de-nnebunit ,,hoardele” rurale-mbulzite-n cămine și corturi: chitare, tobe, boxe și amplificatoare. Precum toată nația română a avut nevoie de un model viabil ca să se-nalțe la nivelul altora. Totul până la falsurile oficiale. Sigilii, ștampile sau instrument de marcare din uzul celor a căror titulatură încorporează termenul ,,public” sau au încuviințarea autorităților statale să poarte o asemenea desemnare. Dânșilor, pentru sfruntarea de-a falsifica astfel de instrumente o pedeapsă exemplară de 6 luni – 3 ani sau amendă (Al. 1). Celorlalți 3-12 luni. Acum curiozitățile. Inșii pasibili corecțional în Al. 1 sunt extrași din Art. 176 și Art. 175, Al. 2, diferiți de persoanele cu definire oficială ,,funcționar public” doar prin lipsa substantivului, năpăstuiți inutil de curentul Art. 317, primesc mai mult decât cel a cărui responsabilitate este cu mult sporită. Întrebarea cea mai simplă geaba, m-am edificat de ceva vreme că ai lor nu pățesc mai nimic, însă noi….
Vede-se că doar fabricarea diseminează infractorii, folosirea fake-urilor malaxează toate tipologiile, fără să le numească, și matematic reunește perioadele de detenție în una de lejeră și diversă deliberare judecătorească: 3 luni – 3 ani. (Art. 318)
Aceleași ,,demne” pedepse pentru ,,instrumentele” de import. (Art. 219)
Orice modificare într-un act oficial, chiar unul cu importanță redusă, produce schimbări radicale, un ,,nu” adăugat, o cifră infiltrată, o ștersătură, are consecințe iremediabile. Închiderea într-una dintre pușcăriile naționale sau oriunde în lume este exact ce merită, dar nu cât trebuie. Dacă teribilismul și disperarea oamenilor obișnuiți pot scoate la iveală nebunii de moment, 3 ani sunt suficienți să șteargă greșeala, scuzele și iertarea funcționarilor publici sunt inacceptabile, după ispășirea celor cinci ani, era necesar să i se interzică ocuparea vreunei funcții publice, cum se specifică în alte articole, nu la modul general ca în Al. 2, Art. 320: ,,… și interzicerea unor drepturi.”
De la contrafacere la redactarea de la bun început cu deficiențe voite, fie ascunzând sau mistificând adevărul, fie omițându-l, în cadrul falsului intelectual, prin mâna și voința singurului protagonist disponibil: funcționarul…. Tot cinci ani în celulă, însă nici urmă de interdicție. (Art. 321)
Mai puțin pentru semnături private pe acte falsificate, uzate sau date spre folosire altcuiva: maxim 3 ani sau amendă. (Art. 322)
Dă de înțeles articolul precedent, ,,… prin modurile prevăzute în Art. 320 sau în Art. 321…”, că ,,oficial” poate fi atribuit inclusiv actelor particulare, mai ales când mod se poate numi și acela al exercițiului public, dar este dezmințit aici, la Art. 323, la folosirea unei astfel de hârtii, condamnând diferit uzul de fals. Și acest articol are un recurs la activ, particularizat pe ,,… fapta de folosire, cu vinovăție, de acte vamale false la Registrul Auto Român, în vederea verificării unui autoturism adus din străinătate în vederea înmatriculării…”
Astfel rememorez motivele ,,neîntemeiate” ale multor amendamente în Constituția americană: prostia…. Să nu fi fost evident că actul vamal este cât se poate de oficial și vinovat înseamnă în cunoștință de cauză?

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share