Cenaclul Alexandru Sihleanu – 23 Februarie 2019


FOCUL VIU DIN ZORII EXISTENȚEI

​Sâmbătă, 23 februarie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, cu un moment de divertisment susținut de Matincă Costea pe un cuplet de Matincă Costea, Până când?, un monolog de Matincă Costea, Declarația unui suporter, o miniatură umoristică, culegere Matincă Costea și un monolog de Ion Măgârdiceanu, Eu sunt Nică Titirează și… aplauze pentru interpretare, și memoria de invidiat.
​Subliniem și astăzi lipsa trubadurului Manea Agheană și chitara sa, și îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i redea sănătatea necesară de fi prezent, cu muzica sa, în mijlocul nostru.
​A urmat lectorul de serviciu, Costică Dîrstaru, cu un material documentar, FOCUL VIU DE LA ANDREIAȘU, din care exemplific: „(…) Andreiașu se află în bazinul hidrografic al râului Milcov, pe cursul superior al acestuia. Condițiile naturale au constituit mediul prielnic întemeierii în acest loc a comunității umane, cu sute de ani în urmă. Localitatea Andreiașu este un loc binecuvântat de Dumnezeu, unde se află Focul Viu, maluri cu sare, izvoare de petrol (păcură), straturi de cărbuni, din străfundurile căruia țâșnesc la suprafață izvoare de apă sărată, iodată și sulfuroasă, cu efecte miraculoase. (…) Comuna Andreiașu are pe teritoriul său una dintre cele mai importante monumente naturale, Focul Viu, monument spectaculos al naturii, destul de rar întâlnit în lume. Focul Viu iese direct din pământ și arde neîntrerupt, cu flacără ce ajunge uneori la doi metri. De acest fenomen spectaculos și fascinant, mai ales pe timp de noapte, se leagă multe legende și mistere. (…) Focul Viu de la Andreiașu se află pe Valea Milcovului, în amonte de orașul Odobești, într-o zonă deluroasă, cu aspect muntos, la o altitudine de cca 430 m, unde există o Rezervație Geologică Peisagistică și Forestieră. Pentru a ajunge la Andreiașu, din Focșani te îndrepți pe drumul DN2M Odobești, Broșteni, Mara, Reghiu, Andreiașu. În centrul comunei traversezi podul peste Milcov, urci în pantă cca 600 m și ai ajuns în Rezervația Geologică a Focului Viu. Partea dreaptă a Milcovului, între Pârâul Sării și Pârâul La Războaie, (zona Focului Viu), a fost declarată monument al naturii încă din anul 1967. Ea se întinde pe o suprafață de 306 ha, unde domină pădurea de brazi. Focul Viu este un fenomen natural, generat de gazele care ies prin crăpăturile scoarței pământului și se aprind spontan prin frecarea cu rocile și în contact cu aerul. Denumirea ilustrează faptul că aici au loc emanații de gaze care ard continuu, apariții rare în dealuri.” Cu abnegație și sentiment patriotic, călăuzite de un talent documentaristic, dl Costică Drîstaru realizează, pentru cine are ochi și urechi și mai ales pentru generațiile care vin din urmă, adevărate monografii prin care caută să promoveze frumusețile locurilor natale. Alături de Costică Drîstaru, în Cenaclul literar-artistic „Alexandru Sihleanu” există un alt talent monografic, dl Dumitru Hangu, care caută să promoveze, din punct de vedere istoric, geografic, etnografic, locurile natale și totodată Valea Râmnicului Sărat. Din urmă vine dl Viorel Dodan cu o „epopee” a satului românesc actual, află în lucru, amintind de Marin Preda. Cinste lor!
„Lectura dlui Costică Drîstaru constituie, fără îndoială, un document monografic și etnografic. Materialul este, dacă vreți, un îndemn la excursie, mai ales pentru cei pasionați de turism. Materialul reflectă, într-o frumusețe scriitoricească, pitorescul Văii Râmnicului, care trezește interes de factură turistică, rivalizând cu Valea Prahovei, fiind, însă, lipsită de confortul celeilalte. Materialul mi-a răscolit amintiri din vremea tinereții mele.” (Matincă Costea).
​„Despre momentul maestrului Matincă Costea, mi-a atras atenția cupletul Până când?, deoarece ne arată tristul adevăr din societatea românească, actuală și astăzi. Îl felicit, iar despre dl lector de serviciu, Costică Drîstaru, pot spune că este interesant acest material despre locuri pe care nu toți le cunoaștem. (Focul Viu) Focul Viu e inedit/ Fiindcă nu e de oprit/ Și pe pompieri a-nvins,/ Niciodată nu l-a stins. (Dlui C. Drîstaru) A stins flăcări, fel de fel,/ Nimeni nu este ca el./ Ne vorbește azi de-un foc,/ Ce nu se stinge deloc! Felicitări!” (Nicolae Constantinescu)
​„În primul rând mă refer la prestația dlui Costea Matincă, la cea mai înaltă cotă. Îi oferim cea mai mare notă. Acum, referitor la lectorul nostru de astăzi, se impune, din capul locului, o precizare. Ceea ce am audiat, nu aparține literaturii, darrelatarea este foarte bine realizată. Propozițiile și frazele sunt armonioase, precum curgerea apelor de munte, de unde vine d-lui. Relatarea dlui Drîstaru are rigurozitate, are caracteristicile unei opere științifice, o construcție solidă, din care răzbate un puternic patriotism și este o invitație la drumeție. (Dlui Drîstaru) Ziua până-n prag de noapte,/ Ai stins focurile toate./ Numai unul precum știu,/ Arde findcă-i Focul Viu! (Dlui Matincă) Ne descoperi înșirând,/ Relele de pe Pământ./ Când te-ascult, mă-ntreb în gând:/ Până când măi, până când?” (Mihail Constantinescu)
​„Apreciez, în câteva cuvinte, prezentarea momentelor umoristice ale maestrului Matincă Costea, care ne atrage, irezistibil, săptămânal cu momentele de destindere, fiind un adevărat medicament antistres, oferindu-ne, în același timp, un model de a privi viața fără încrâncenare și de a-i savura părțile comice, deoarece privind viața chiar în detaliu, și a trece peste momentele hazlii pe care le oferă zi de zi, nu facem decât să ne întristăm, să nu ne mai bucurăm de farmecul vieții, care nu este altceva decât un joc de situații contradictorii și surprinzătoare. Îi doresc dlui Matincă Costea aceeași putere de a-și prezenta produsul pentru a ne energiza săptămânal. Îi mulțumesc pentru spectacolul umoristic oferit. Dl lector Costică Drîstaru este un patriot ce ne prezintă frumusețile zonei în care s-a născut, pe care nu le poate uita deoarece au ceva deosebit, Focul Viu. Este o invitație de a vizita aceste plaiuri mirifice și misterioase. Dl Drîstaru este un cercetător care scoate la lumină lucruri interesante despre zona natală. Îi doresc spor la treabă!” (Adrian Câmpeanu)
​„Mulțumim dlui Matincă Costea pentru textele umoristice prezentate, care au darul de a înviora atmosfera. Despre lectorul de serviciu, felicitări dlui Drîstaru pentru lucrarea sa cu caracter documentar și evocativ, pentru aducerea în prezent a locurilor natale, a frumuseții și valorii acestor locuri. Spor la treabă!” (Georgeta Iuga)
​„Dl Matincă Costea, ca de fiecare dată, prezintă la începutul ședinței Cenaclului „Alexandru Sihleanu” din repertoriul său artistic, mai vechi sau mai nou, cu aceeași căldură și talent, momente umoristice care te binedispun. Felicitări! Consider că materialul prezentat de lectorul de serviciu, dl Costică Drîstaru, aparține jurnalismului. Acesta poate fi un articol de ziar în care autorul cunoaște în profunzime Valea Milcovului și cu subiectivitatea care îl caracterizează, descrie, cu patos și lux de amănunte, frumusețea și bogăția locurilor natale, punctul culminant fiind Focul Viu de la Andreiașu. Scrierea este bună. Felicitări! Ardem, ardem toți, de toate,/ Ardem focurile toate,/ Numai Focul Viu, nepoate,/ Nu-l sting neamurile toate!”(Aneta Țîru-Dumitreșteanu)
​„Dl Matincă este întruchiparea povestirii Tinerețe fără bătrânețe. D-sa ne dăruiește tuturor tinerețe. Dumnezeu a făcut lucrarea Sa (pe dl Costea) pentru noi, cei din jurul „puștiului” Matincă. Sigur, vârsta le are pe ale ei… Dar, dincolo de dureri de spate, reumatisme, junghiuri și insomnii rămâne pentru mine pe un podium deosebit. Dumnezeu i-a dat misiunea să ne binedispună cu monologuri și cuplete. Dumnezeu să-i dea viață ușoară, iar nouă să ni-l mai lase pe regele divertismentului. Dl Drîstaru, specialist în apărarea vieții și a bunurilor concetățenilor, este înzestrat de Dumnezeu cu multă dragoste de neam și de țară, motiv pentru care a îmbrățișat cariera militară. Dl Costică Drîstaru este o persoană înzestrată și cu alte, alese, calități umane: eroism, dăruire, compasiune, perseverență și talent scriitoricesc. Pe lângă calitatea sa de „om harnic și priceput la toate”, dl Costică Drîstaru ostenește prin arhive adunând documentație pentru cărțile sale. D-lui pune în circulație tezaurul adunat cu trudă și multă cheltuială. Cărțile pe care le scrie au scopul declarat de autor: „pentru informarea și educația urmașilor dacilor”. Tot ce a publicat până azi este „clădit temeinic” (expresia aparține dnei prof. dr. Carmen-Gabriela Bostan, din Ministerul Învățământului). Ca semn de recunoștință și adâncă prețuire a actului educativ, istoriografic și cultural, concretizat în cărțile sale, dl Costică Drîstaru este recompensat cu Diploma de Onoare de către Asociația Profesorilor Universitari, în anul 2014. Noi, colegii din Cenaclul Alex. Sihleanu, îi putem descoperi și alte calități, vizitând la Muzeul Municipal din Râmnicu Sărat, sala amenajată, personal, cu materiale aduse de acasă, iar pe altele le-a procurat (nu pe gratis) de la Buzău, de la foștii colegi de serviciu din Râmnicu Sărat, de la Muzeul Foișorul de Foc din București și din alte surse pe care doar D-sa le știe. Doresc lectorului putere de muncă și să lanseze noi cărți!” (Mihai Doina)
Sâmbătă, 02 martie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului „Alexandru Sihleanu” va fi Floarea Stănescu, cu „Elogii pentru cel care a fost Grigore Radu Stănescu. Vă așteptăm, cu drag!”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share