Fărădelegea lui Călin – Ban chetă


Definirea credulității: încredere oarbă. Supusă prostiei.
Izmene pe călător și averea în mâna altuia. Eram pregătit să povestesc o întâmplare, de altfel model pentru altă ,,pildă”, dar i-am pierdut locația între articole. Mi-am refuzat plăcerea ,,bătrânească”, doar eu și nea Vasile ce ne închipuim că suntem la prima relatare, am băgat de seamă obiectul de ,,transfer” necuvenit al Art. 238: bunul mobil. Includ aici, la renunțări, se leagă de prima, situația statutară a casei. Și cred, chiar și legea își permite, să o instalez la mutabile. Oricum ar fi, ce tratează articolul, abuzul de încredere, poate foarte ușor încadra și locuința, încredințată, ,,… în baza unui titlu și cu un anumit scop…”, sper să se subînțeleagă ori să fie atent judecătorul la dezvăluirea tuturor împrejurărilor și clauzelor precis stipulate, cu martori și alte cele, doar pentru o custodie temporară nu poate face obiectul însușirii, folosirii…. Am găsit o deficiență în exprimare, chiar două: a treia infracțiune, ,,dispunerea”, urmată de ,,…, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia…” n-are nicio noimă; pentru surorile din enumerare, ,,Însușirea… sau folosirea…” o lipsire totală de ,,a”-ul ce precede ,,unui…”
Aceleași înșelări de încredere a creditorilor la Art. 239, într-un prim alineat, incomplet, înstrăinarea, ascunderea, deteriorarea sau distrugerea, total sau parțial, de bunuri, valori din propriul patrimoniu. Bănuiți ce era necesar spre integralizare, papier-ul ce atestă operațiunile ilegale. Al. 2 pune în dreptul aceleiași pedepse, până la 3 ani, achiziționarea de bunuri sau servicii când creditatul nu-și poate achita obligațiile, ,,… producând o pagubă creditorului.” Nedumerire continuă. Puține-s tranzacțiile ce lasă plata de izbeliște, dauna ,,cămătarului” poate fi cuantificată doar pentru serviciile neplătite, însă pot fi recuperate destul de ușor, instanța e la o plângere distanță, bunurile pot fi reținute în contul datoriei.
N-am știut niciodată semnificația bancrutei, îmi crease imaginea unei infracțiuni bănești de proporții, o înșelăciune ,,inginerească”. Când colo…. Simplitate. Insolvent întârziat cu șase luni la înștiințarea împrumutatorului de imposibilitatea achitării. (Art. 240)
Ați auzit de sinonimul detriment. La bancruta frauduloasă este indus fără să existe termenul adecvat: ,,Fapta persoanei care, în frauda creditorilor:” Una-i una și fraudarea-i a bună. Altfel se înțelege exact invers. (Art. 241)
Art. 242…. Pricinuirea de pagube nu poate fi geamănă cu gestiunea frauduloasă, nu întrutotul, posibilitatea culpei involuntare – a se lua sensurile lexicale – este viabilă, grija pentru lucrurile altuia putând căpăta coordonatei neglijență și pedepsită întocmai. Ar putea primi chiar mai mult de 3 ani, cota finală licită, ar putea plăti despăgubiri și nu o amărâtă de amendă. Sau ar scăpa doar c-o mustrare. La Al. 2 făptașul este chiar lichidatorul averii infractorului. Lui i se dau 5 ani. Însușirile necuvenite sunt furt, dobândirea de foloase patrimoniale, adăugate precedentelor alineate, idem. Deci 7 ani, hoțule!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share