Cenaclul Alexandru Sihleanu – 8 Decembrie 2018


DRAGOSTEA, LIANTUL DINTRE CREDINȚĂ ȘI ARTĂ, ESTE INGREDIENTUL CARE MENȚINE VIAȚA PE PLANETA PĂMÂNT

​Sâmbătă, 08 decembrie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, pentru relaxarea spiritelor, cu un moment de divertisment susținut de același Matincă Costea, veșnic tânăr și ferice, pe un monolog de Sadi Rudeanu, Cureaua, un cuplet Matincă Costea, Ghinion și o scenetă, culegere, Căsătoria, încheiat cu aplauzele asistenței. Absența invitatului special Manea Agheană și chitara sa a lăsat un gol în suflete.
​A continuat lectorul de serviciu, Georgeta Iuga, cu un grupaj de poezii, sub titlul generic Tablouri. Stil clasic, cu multă sensibilitate, între eros și trecerea implacabilă a timpului, „Cu speranța-n suflet, Dumnezeu cu noi”. Ex: „(Ciclicitate) O iubire moare, o alta se naște,/ Boare pământească între Crăciun și Paște./ Zămisliți odată-n nouă luni venim,/ Într-o lume nouă să-Ndumnezeim,// Cu iubirea noastră oameni, specii, soiuri,/ Minerale, stele și ideile roiuri/ Navigăm: pe ape limpezi și ușoare,/ Hume ațintite cu ochii spre Soare// Sau în ape tulburi, navigăm greoi,/ Cu speranța-n suflet, Dumnezeu cu noi,/ Ne trântesc furtuni, ne ridică valuri,/ Cu ochii spre cer, găsim alte maluri. (Remember) În noaptea aceea, la cumpănă de ani,/ Când Dansul era zeul la care ne-nchinam,/ Figuri de clar-obscur, de vrajă, de mister,/ Cu ochi de foc și floare la rever,/ M-ai prins de mână și într-o feerie,/ Între argint, zăpadă și Pleiade o mie,/ Din casă am pășit pe \Karate-scârțâite.// „Pentru tine-am venit”, ai spus pe șoptite// Și mi-ai furat sărutul fără vrere,/ Necunoscut, timid, brațe, putere/ Sub arc de foc, pleiade patinau./ În ger cumplit oamenii admirau//Iubirea ta fără cuvinte-a dăinuit,/ În gesturi și priri de leu rănit./ Liniștea mea e un tezaur care/ Nu strânge-n el și stele căzătoare.”
Dumitru Hangu a prezentat evenimentul ,,Proiectul Scriitori râmniceni – Centenar literar de la Școala Gimnazială Grebănu, organizat de către prof. Marcu Gabriela împreună cu dir. adj Mariana Pruteanu. Au participat elevi de la Școala Grebănu și Școala Homești, conduși de învățătoarea Gina Iordache. Elevii au recitat versuri din poeziile lui Duiliu Zamfirescu. Au participat, în calitate de invitați: Dumitru Hangu, Manea Agheană, Cenaclul Alexandru Sihleanu și Gheorghe Petcu, Buzău. Au participat cadre didactice de la Școala Grebănu. Dumitru Hangu a prezentat elevilor biografia scriitorului Duiliu Zamfirescu, 1858-1922. ,,Născut la data de 3 octombrie 1858 în com Plăinești, jud. Râmnicu Sărat, în prezent Dumbrăveni, jud. Vrancea. Copilăria și-a petrecut-o în satul natal. Părinții, Sultana și Lascăr Zamfirescu din Plăinești, Sultana, mama sa, era sora renumitului arhitect Mincu. Duiliu Zamfirescu a terminat Liceul Matei Basarab și Facultatea de Drept din București. După absolvire a fost numit supleant de ocol la Judecătoria Hârșova. În 1881 a fost numit procuror la Târgoviște. În urma unui concurs, în 1885 a intrat în diplomație, fiind mai întâi numit funcționar la Ministerul de Externe. În 1888 secretar de legație la Roma, în 1892 este numit atașat la legația din Atena, iar în 1894 atașat la legația din Bruxelles. Plăinești (Plainești) vine de la Alexandru Plagino, fost ministru de finanțe în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, trimis extraordinar și ministru plenipotențiar în Italia și Marea Britanie. Localitatea Dumbrăveni s-a mai numit: Târgul Cucu, Plăinești și Suvorov. Pe lângă justiție și diplomație, Duiliu Zamfirescu a avut și o bogată activitate literară: Fără titlu (nuvele și versuri), 1883, În fața vieții (roman), 1884, Alte orizonturi, (versuri), 1894, Imnuri păgâne (versuri), 1897, Viața la țară (roman), 1898, Poezii nouă, 1899, În război (roman), 1902, Tănase Scatiu (roman), 1907, Îndreptări (roman), 1908. În 1909, Duiliu Zamfirescu a fost ales membru al Academiei Române. Adevărata valoare a operei lui Duiliu Zamfirescu a stabilit-o George Călinescu. Duiliu Zamfirescu a arucat anatema asupra arendașilor de tipul lui Tănase Scatiu, el fiind de fapt fiul arendașului Lascăr Zamfirescu din Plăinești. George Călinescu în Istoria Literaturii Române mărturisea: Tatăl lui Duiliu Zamfirescu avea o poziție materială nu strălucită, dar nici mizerabil.” Dl Dumitru Hangu a amintit și de Cultura Cândești: ,,Satul Cândești face parte din com. Dumbrăveni. S-au creat confuzii între Cândești Buzău și Cândești din fostul județ Râmnicu Sărat. Din Cultura Monteoru se cunosc două centre importante: Sărata Monteoru și Cândești, unde s-au descoperit „grupări tribale asemănătoare”. Așezarea dacică de la Cândești s-a descoperit pe malul stâng al râului Râmna. La Cândești, pritre altele, s-a descoperit și un valoros tezaur care se află la Muzeul de Istorie al României.”
​„(Lectorului de serviciu) – Azi Sihleanu iar zâmbește,/ La Cenaclu’, cu al său nume,/ Am primit frumoasa veste:/ Cunoscuți vom fi… în lume. (Scriitorul zilei) – Zile rele, zile bune,/ Scriitor de veche viță,/ Citind ale sale glume/ Nicu, dar și Ștefăniță! Mi-au plăcut, întotdeauna, poeziile dnei Iuga. Am remarcat: Metafore îmbrăcate în versuri,/ Poezie cu fiori,/ Zgomot ca un cârd de ciori./ Criticii au scris pe dungă:/ Îi bună, că n-a fost prea lungă. (Dumitru Hangu) ”
​„Poeziile dnei Georgeta Iuga sunt îmbrăcate în metafore. O comparație care mi-a plăcut în mod deosebit: Sărutul ca un zbor de fluturi. Am găsit un vers de sezon: Ne ninge timpul cu flori albe de gheață. Poeziile dnei Iuga sunt cu adevărat creație literară, deoarece sunt bine construite și au tot ce trebuie unei creații literare. La partea muzicală mi-a creat o stare de nostalgie. (Replică domnului Hangu) Poezii răsunătoare,/ Cântec de privighetoare./ Când te-aud mă trec fiori,/ Nicidecum un cârd de ciori!” (Nicolae Constantinescu)
​„În ciuda posibilităților creatoare, dna Iuga, lectorul de azi, ne-a oferit o lectură mult prea scurtă. Totuși creația are esență bogată în figuri de stil, sensibilizează timpanul. Sincer să fiu, mă așteptam să aud poezii, specie în care dânsa dovedește multă fantezie și profunzime. Mă așteptam să ascult mai mult.” (Matincă Costea)
​„Întreaga pasiune a dnei pentru iubire se vede în compozițiile dânsei și dacă iubirea are mai multe nuanțe, de natură, de familie, de oameni în general, am văzut că iubirea vine de la divinitate și consider că este un lucru deosebit, că un om are un Dumnezeu și n-a trecut prin viață degeaba. A fost sensibilă la toate situațiile vieții. În general ce dai, tot aia primești. Sunt bucuros că a luat în dezbatere iubirea, findcă este esențială pentru existența noastră.” (Dumitru Bardaș)
​„Astăzi am asistat la o întâlnire a membrilor Cenaclului „Alexandru Sihleanu” unde am fost martor la recitalul binecunoscutului actor Matincă Costea, care a dat o notă de destindere spectacolului literar-artistic și țin să-i mulțumesc pentru prestația de înaltă ținută artistică și îl mai așteptăm în mijlocul nostru. Cenaclul a fost echilibrat în partea literară de dna Iuga pe care o consider un cercetător în domniul filosofiei, astăzi abordând iubirea, care încă este nedescifrată și este de domeniul poeților să facă lumină în această problemă. Iubirea a fost inventată de poeți și tot ei trebuie să facă lumină în această dilemă: A iubi sau a nu iubi. Consider că dna Georgeta Iuga trăiește intens ceea ce scrie și experimentează pe propria inimă, tema iubirii. Impresionantă și vocea cu care își exprimă aceste trăiri. Îi mulțumim și apreciem calitatea actului literar-artistic și o mai așteptăm cu astfel de poezii.” (Adrian Câmpeanu)
​„Ca de fiecare dată, ședința Cenaclului Alexandru Sihleanu de astăzi a demarat cu brio prin aportul dlui Matincă Costea cu ale sale cuplete și monologuri. În atmosfera deja creată, am audiat versurile lecturate de dna Georgeta Iuga, versuri care reflectă iubirea ca temă poetică, încadrată într-o altă temă poetică de mare anvergură, trecerea ireversibilă a timpului. Deoarece poezia este mesajul sufletului către lumea înconjurătoare, fiecare poet în felul său relevă acest fapt. În forma unei imense metafore, semnatara versurilor de astăzi prezintă iubirea în cele patru momente ale vieții: adolescență, tinerețe, maturitate, și bătrânețe, obținând astfel un ciclu de patru poezii, cuprinse în titlul Tablouri. Referindu-se la iubire în perioada tinerețe, poeta spune: În suflet cresc aripi de înger. Expresii și figuri de stil precum personificări și comparații de înaltă valoare artistică dau valoare literară versurilor pe care le-am audiat, menționând în ultima poezie a acestui ciclu: Ne ninge timpul cu flori albe de gheață. În momente de melancolie, autoarea scrie la cumpănă de ani în poezia Remember, în care trăiește în trecut și spune adresându-se, parcă, iubitului care nu-i mai este alături: Mi-ai furat sărutul fără vrere. Felicitări!” (Aneta Pioară)
​În încheiere, speranța că săptămâna viitoare vom avea și aportul muzicii trubadurului Manea Agheană, ne încălzește sufletele.
​ Sâmbătă, 15 decembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Dumitru Hangu. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share