Cenaclul Alexandru Sihleanu – 3 Noiembrie 2018


PE ARIPILE DORULUI, TRECUTUL ÎȚI VORBEȘTE

​Sâmbătă, 03 noiembrie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, deoarece chitara invitatului special Manea Agheană a rămas tot mută, a debutat, la cafeaua literară, pentru relaxarea spiritelor, cu un moment de divertisment, susținut de Matincă Costea, pe un pamflet de George Topârceanu, Ripostă, un monolog-cuplet de Ion Măgârdiceanu, Rugăciune, o culegere de miniaturi umoristice, Eu și Suzana, aranjament în monolog Matincă Costea și aplauze pentru interpretare, și memoria demnă de invidiat.
​A urmat lectorul de serviciu, Matincă Costea, care a prezentat sub genericul România centenar, un articol intitulat Barbaria teutonă și câteva capitole din cartea pe care o semnează, Orașul de sub dealuri, Ed. Rafet, 2016. Ex: „(Barbaria teutonă) Așa a calificat marele Nicolae Iorga invazia germană din primul război mondial și atrocitățile întreprinse, când orașul nostru a căzut sub ocupația invadatorului după Bătălia de Crăciun, prin confruntarea de la Racovițeni, din 22 decembrie 1916. După cum confirmă istoria, la data de 27 decembrie, orașul Râmnicu Sărat este cucerit de trupele germane, în prealabil fiind bombardate Palatul Administrativ, fosta prefectură a județului, Teatrul din Grădina Publică și Școala nr. 3. Incredibil, dar adevărat! Bisericile sunt transformate în grajduri, iar școlile în lagăre (închisori) pentru populația locală ce nu respecta ordinele germane de ocupație. Dacă nu salutai un soldat invadator, indeferent de grad, te păștea o pedeapsă cruntă: bătaie sau încarcerare. Nu aveai voie să părăsești domiciliul înainte de ora 7, fiindcă te aștepta o persecuție cruntă, a ocupantului care capturase și clopotele bisericilor, precum și bunuri din locuințele râmnicenilor, sublinia avocatul prestigios Victor Dimitriu în declarația sa. Populația râmniceană era obligată să presteze muncă degradantă în slujba învingătorului. Părea incredibil că oamenii din țara lui Beethoven, Goethe sau Schiller, precum și a altor personalități de factură mondială, se pot comporta astfel, însă războiul n-are legi. Dar la Mărășești avea să se petreacă marea revelație, după care a urmat consfințirea Marii Uniri din 1918.” Memorialist, documentarist, cu un vizibil sentiment patriotic, creator de texte umoristice, dar și un bun interpret, creator de epigrame, creator de versuri care se pot pune ușor pe muzică. Îi dorim multă sănătate.
​„Două epigrame: (Bară la bară) DNA-ul să nu piară!/ Avocat și procuror,/ Îi aplaudăm la bară,/ La procese… cu umor. (Stresul epigramistului) Analize la ce am,/ Unde sunt acum nu știu!/ Dacă-mi bați noaptea în geam,/ O să-ți spun… că-i prea târziu. Pe dl Matincă să-l țină Dumnezeu sănătos, să ne mai bucure ședințele Cenaclului „Alexandru Sihleanu” cu umor.” (Dumitru Hangu)
​„Dl Matincă Costea, cu toate că nu s-a născut în Râmnicu Sărat, iubește trecutul, prezentul orașului. I-am citit cartea și mi-a plăcut mult felul în care descrie chiar și teritoriul de lângă Râmnicu Sărat. Se vede că nu iubește numai umorul, iubește și istoria acestor locuri și este un bun patriot.” (Safta Leaută)
​„Dl Costea Matincă, lectorul de astăzi, a reușit să ne rețină atenția, nu numai prin monologurile prezentate, unde unde D-sa vine și cu explicații necesare. Ceea ce este de apreciat la lectorul de astăzi este, nu neapărat construcția frazei pe care ne-a citit-o, cât valoarea istorică, documentară. Este multă istorie în ceea ce ne-a citit dl Matincă. Citindu-i și alte lucrări, am rămas plăcut impresionat de talentul evocator al autorului. Reînvie locuri, oameni, fapte. Din lectura D-sale descoperim un oraș încărcat de istorie, de legende. Orașul de sub dealuri este personajul titular al romanului. Râmnicul este un personaj, a avut o viață. Ceea ce a făcut d-lui prin această carte este un lucru salutar, în sensul că nu trebuie uitat acest oraș așezat la hotarul dintre Moldova și Muntenia, în calea marilor drumuri. Eu nu pot decât să apreciez efortul dlui Costea Matincă și să-i urez în continuare viață lungă și să mai scrie astfel de volume.” (Mihail Constantinescu)
​„Îl admir, îl prețuiesc mult pe poetul, scriitorul, talentatul orator, dl Matincă Costea. Pe lângă activitatea scriitoricescă, dl Matincă este și un neliniștit, și neobosit căutător al frumosului, a naturii, a divertismentelor. Dl Matincă ne-a amintit că au trecut o sută de ani și prea puțin am vorbit despre evenimentul Marii Uniri. Îi mulțumesc pentru introducerea în domeniu. Consider că este importantă prezentarea cărților autorilor. Râmnicu Sărat este bogat în personalități istorice, dar și în catacombe. Îi mulțumesc și îi doresc sănătate, să ne încânte în continuare.” (Costică Drîstaru)
​„Momentul de divertisment prezentat de dl Matincă Costea, astăzi, are aceeași valoare ca și celelalte pe care le-am audiat de-a lungul timpului și care ne-a încântatsufletul. Cartea din care ne-a lecturat, astăzi, aș considera-o o monografie structurată în niște eseuri literare. O monografie umană a Râmnicului. În personajul principal Cornel, întâlnit în majoritatea acestor eseuri, eu îl regăsesc pe autor, deoarece întâmplările și faptele redate în carte ne arată că personajul Cornel a cunoscut aceste personalități reale ale orașului, cum ar fi: lăutarul Cahane, Marian Anghel, Valeriu Cojocaru, ș.a. Toate aceste întâmplări dau valoare de realism acestei cărți și cuprinde și multă informație. Critica literară susține că o carte pentru a avea valoare artistică trebuie să cuprindă și informații, să cuprindă în paginile ei și momente din viața autorului, ceea ce predomină în această carte. Unii scriitori creează anumite pagini informându-se din alte surse, ceea ce dă valoare livrească operei sale. Un autor consacrat trebuie să aibă talentul dozării în toate, dar marea majoritate a paginilor unei cărți de beletristică trebuie să fie creată pe baza imaginației scriitorului. Îl felicit pe dl Matincă Costea pentru această carte.” (Aneta Pioară)
​„Începând cu momentul umoristic și încheind cu monetul lectorului de serviciu, consider că azi a fost o zi Matincă Costea, mai ales că este marcat de patriotismul local. Legat de acest patriotism o epigramă: Prezenți azi, umor și proză,/ Chiar de viața nu e roză, Un patriotism local/ În orașul de sub deal. Legat de divertisment: Iar cu flerul de actor/ Dai pastila de umor./ Suzana face perdaf,/ De ghicești în lapte praf. Referitor la situl arheologic: Eram tare încântat,/ Râmnicul e remarcat,/ Prin situl descoperit,/ Care azi s-a isprăvit. Felicitări!” (Nicolae Constantinescu)
​„Consider că astăzi am avut plăcuta ocazie de al revedea pe maestrul scenei râmnicene, binecuvântatul actor de revistă Matincă Costea. O zi plină de literatură, memorialistică deosebit de consistentă în informații inedite, legate de orașul de sub eoliene. Așa cum se vede, dl Matincă este un talent multilateral, artistic și literar, fiind motorul acestui Cenaclu literar-artistic „Alexandru Sihleanu”, care săptămânal ne hrănește sufletește, pentru care n-am cuvinte să-i mulțumesc. Maestrul să știe că membrii Cenaclului „Alexandru Sihleanu” îl prețuiesc pentru efortul depus săptămânal pentru crearea atmosferei plăcute în cadrul ședințelor.” (Adrian Câmpeanu)
​„A fost o zi superbă, cu oameni minunați, am omagiat ,,Sâmbăta morților-Moșii de toamnă” și am sărbătorit întâlnirea oamenilor dragi din Cenaclul „Alexandru Sihleanu” printr-un cuplet admirabil prezentat de dl Matincă Costea, tot d-lui funcționând ca lector de serviciu și ne-a prezentat una din cărțile d-lui Orașul de sub deal. Felicitări autorului, felicitări și pentru compoziția Barbaria teutonă. Îi dorim ani mulți și fericiți!” (Elena Cambeșteanu)
​Dumnezeu să-i dea sănătate invitatului nostru special Manea Agheană să poată reveni alături de noi.
​Sâmbătă, 10 noiembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Valeria Popa. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share