Cenaclul Alexandru Sihleanu – 27 Octombrie 2018


ANIVERSARE CENTENAR, CU EPIGRAMĂ

​Sâmbătă, 27 octombrie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat a debutat, la cafeaua literară, pentru relaxarea spiritelor, cu un moment de divertisment, susținut de Matincă Costea, pe un monolog de Tudor Mușatescu, Reclamațiune, un monolog-cuplet de Matincă Costea, Sunt un om nenorocos, o culegere de miniaturi umoristice, Dragoste cu haz, în aranjament Matincă Costea și aplauze pentru interpretare, și memorie.
A urmat lectorul de serviciu, Dumitru Hangu, cu o poezie și un grupaj de epigrame. Dumitru Hangu s-a făcut remarcat în Cenaclul Alexandru Sihleanu prin monografii, promovând Valea Râmnicului Sărat, geografic, istoric, etnografic și epigrame. Poezia prezentată, o poezie de atitudine, de promovare a valorilor culturale locale, este precedată de un motto semnat Nicolae Grigorescu: „Este o inspirație a D-tale. Este tot așa de frumoasă și naturală cum am cunoscut-o eu și mai mult D-ta. Am imortalizat prin asta Bisoceanca, costumul județului D-tale și un tip de munteancă.”„(Frumoasa Râmniceacă) – Cu drag de Râmnicu Sărat,/ Cu drag de Valea Râmniceană,/ La un trecut îndepărtat/ Frumoasa mănăstire din poiană,// Timpul iarăși ne permite/ Să jucăm la o chindie,/ Urmașii vechilor elite,/ Balul care-o să mai fie.// Vrem un Râmnic navigabil/ Către zările culturii,/ Prin orașul adorabil/ Toate tainele pădurii.//Ne recheamă-un dor acasă,/ „Bisoceanca” într-o ramă/ Și vechea costumație aleasă,/ Aceeași… Frumoasă Râmniceană.” Dl Dumitru Hangu este un epigramist care face cinste Cenaclului: „(Atitudine în ajunul centenarului) Azi, românii, cu mândrie,/ Își amintesc de centenar/ Și mai dau o bătălie/ La iarbă verde, la grătar! (Lipsă de succesiune) S-a făcut Marea Unire,/ De mari bărbați ce-au fost fruntași,/ Dar s-a stins a lor mărire/ Că n-au lăsat în loc urmași. (Jocurile Marii Uniri) Buzău, Alba, Dealul Spirii,/ Locuri ce aduc noroc,/ Sârbă, brâu, hora unirii,/ Însă… fără „Kazacioc. (Ison) Mă opresc puțin la mine,/ După cum permite rangu’,/ La final să fie bine,/ Tuturor voi ține… hangu!” Îi urăm un călduros La mulți ani!
„Astăzi, la Cenaclul literar-artistic Alexandru Sihleanu este o zi deosebită, sărbătorim pe dl Dumitru Hangu, începând cu momentul de divertisment al tânărului nostru Matincă Costea, care de fiecare dată ne împrospătează memoria cu momente vesele, de unii uitate, de alții aplaudate. Pentru mine a fost o încântare și o revelație, din tinerețea mea, privind viața la bloc. Îmi place tot ce ne prezintă, cu o intonație specifică, dl Matincă. Dl Hangu ne-a recitat multe epigrame, cu un conținut bogat, bine ticluite, pentru care îl felicităm! Îi dorim sănătate, mulți ani fericiți alături de familia d-lui frumoasă.” (Elena Cambeșteanu)
„Mi-a plăcut atmosfera din Cenaclu Alexandru Sihleanu, o atmosferă plină de dinamism, imprimat de actorul râmnicean Matincă Costea, care ne încălzește cu momentele de divertisment și avem bateriile încărcate pentru o săptămână. Sunt multe lucruri interesante în prezentarea dlui Matincă, ca niște pastile de viață reală, într-o interpretare frumoasă. Îl mai așteptăm cu mare interes și bucurie. Dl lector Hangu este un specialist în epigramă și apreciem spiritul pătrunzător al mesajului transmis prin această activitate laborioasă de epigramist. Este o activitate apreciată de cititor, deoarece menține conectarea la realitatea imediată. Mulțumim pentru lucrarea prezentată și îl mai așteptăm cu epigrame asortate. La mulți ani, cu multe epigrame!” (Adrian Câmpeanu)
„După cum știm cu toții, arta indiferent care ar fi ea, este subordonată vieții. Textele umoristice prezentate artistic de dl Matincă Costea ne-a demonstrat afirmația mea de mai devreme. Felicitări! Epigramele prezentate de lectorul de serviciu, sunt inspirate, de asemenea din toate sferele vieții noastre cotidiene și respectă structura acestei specii literare. Majoritatea epigramelor audiate emană o morală bună de luat în seamă. Critica în artă are rolul de a îndrepta, corecta viciile care bântuie caracterul oamenilor. Le consider educative. Felicitări! Și o epigramă. Am ascultat doar epigramă,/ Că la catedră Hangu a fost,/ Care a trimis o telegramă,/ Cum că tot ce-a spus, a spus cu rost.” (Aneta Pioară)
„O să fiu foarte scurt. Mă bucur că vă revăd și să regăsesc aceeași atmosferă prietenească și de lucru în cadrul Cenaclului literar-artistic Alexandru Sihleanu. Dlui Matincă Costea, în primul rând, multă sănătate, spor la lucru, să vină cât mai des și să să ne aducă vechile monologuri și cuplete pe care le ascultam acum 50 de ani. Dl Hangu văd că este prins mereu în realitatea contemporană pe care o descrie și o critică în același timp, ceea ce ne demonstrează că încă mai sunt oameni cu care putem sta de vorbă și să spunem lucrurilor pe nume. La mulți ani dlui Dumitru Hangu!” (Ion Mușat)
„(Dl Hangu înainte de a lua cuvântul) Aș veni, eu, la Cenaclu,/ Însă, totuși, am o teamă,/ Că vine Constantinescu/ Și-mi face o epigramă. (Unor epigramiști râmniceni) Îmi păreți de viață,/ Nu cred că o să faceți față./ După câte văd, se pare/ Aveți deficit de sare. (Unor poeți) Vor să urce pe Olimp,/ Cu al poeziei nimb./ Însă după câte știu,/ N-au ajuns nici pe Siriu. (Dlui Hangu) Atâtea epigrame pentru un om,/ Aproape câte frunze sunt în pom,/ Dar țin neapărat să-i respect rangu,/ Doar e vorba de primarul Hangu. Epigramele mi-au plăcut, sunt lucrate bine, deși ar putea să creeze și mai bine. Puțini vorbesc despre formă. Cred că și dl coleg trebuie să insiste asupra formei. La poezie să se insiste mai mult pe formă. Îl felicit! Este pe drumul cel bun, să dea înainte cu epigrama că este puctul lui forte. Dl Matincă Costea își face menirea cu multă responsabilitate, reușind să ne descrețească frunțile.” (Mihail Constantinescu)
„Astăzi, la monologul dlui Matincă Costea mi-a atras atenția o lecție de anatomie și anume, limbajul lui Tudor Mușatescu: clavicula piciorului stâng, plus baza antebrațului. Mereu, mereu știi să faci haz,/ Chiar de e omul în necaz./ Ca la Matincă vezi mai rar,/ Antebraț clavicular. Legat de lectorul de serviciu, este mai bine să se axeze pe epigramă, acolo este punctul d-lui forte.” (Nicolae Constantinescu)
„ Dl Dumitru Hangu este un epigramist talentat. La mulți ani!” (Grigore Leaua)
„Pentru că ședința a început, ca de obicei, prin cuvântul dlui Matincă Costea, îi urez sănătate multă și felicitări pentru ceea ce realizează. Pentru dl lector, dlui Dumitru Hangu, urez sănătate și la mulți ani! Vreau să mai spun, unul dintre marii noștri scriitori, Stelian Cucu, râmnicean de origine, dar care a fost nevoit, din cauza bolii să stea departe de oraș, aprecia foarte mult epigrama și în scrisorile sale cu Costache Florea spunea: Epigrama face parte din miliția literară. Îi doresc sănătate, minte luminată, la fel și dlui Matină Costea, pentru a realiza mai departe aceste momente literare atât de plăcute.” (Valeria Popa)
„Se pare că azi a fost ziua umorului și a satirei, dar în aceeași măsură a onomasticii, privind creatorul programat pentru azi, dl Dumitru Hangu, căruia îi urez tradiționalul „La mulți ani”! Am reușit să ne confruntăm cu o epigramă de calitate, dat fiind faptul că avem de-a face cu un vechi epigramist. Numele său, spre mândria noastră, se găsește în paginile revistei Epigrama. Consider că aceasta constituie o onoare pentru Cenaclul „Alexandru Sihleanu” și adresăm, pe bună dreptate felicitările de rigoare. Să ne trăiască și să scrie mai departe.” (Matincă Costea)
Chitara invitatului special Manea Agheană îl așteaptă să revină în Cenaclul Alexandru Sihleanu. Îi dorim multă sănătate!
Sâmbătă, 03 noiembrie, începând cu ora 11:00, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” va fi Matincă Costea, Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share