Cenaclul Alexandru Sihleanu – 10 Noiembrie 2018


PE VERSURI DE FABULĂ ÎN SLUJBA EDUCAȚIEI

​Sâmbătă, 10 noiembrie, ședința Cenaclului literar-artistic „Alexandru Sihleanu” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, a debutat, la cafeaua literară, mulțumită prezenței trubadurului Manea Agheană, cu „Imnul orașului Râmnicu Sărat”, versuri Matincă Costea, muzică Manea Agheană, interpretare, voce și chitară, invitatul special Manea Agheană care a interpretat câteva cântece patriotice benefice pentru atmosferă. Aplauze! Dumnezeu este mare! Sperăm să-l revedem.
A intervenit Matincă Costea, cu un Omagiu adresat dlui Manea Agheană: Te-așteptăm cu bucurie!/ Cât ar fi timpul de dur,/ Spui „prezent” la datorie./ Manea ești un trubadur! A continuat, ca un echilibru artistic, același Matincă Costea, „veșnic tânăr și ferice”, cu un moment de divertisment, pe un monolog de Teodor Speranția, Tunsă sau rasă, și două pamflete, culegere Matincă Costea: Amor muncitoresc și Duminicile unor chinezi, și aplauze… pentru interpretare și memorie.
Muzica invitatului special, a trubadurului Manea Agheană, muzică de dragoste, a încântat asistența.
A urmat lectorul de serviciu, Valeria Popa, cu fabule, „specialitatea casei” fiind fabula și povestirea. Pe 07 01 2015, Dumitru Hangu scria: „Atac la fabulă: Bum, bum, bum și tropa, tropa,/ Să vă spun de doamna Popa/ În a scrisului dibace,/ Atac dur la dobitoace./ Știți… o vulpe dintr-un sat/ Doarme cu vulpoiu-n pat,/ Pantera aproape goală/ O puteți vedea la bară,/ Vrăbioi și vrăbiuța/ Stau în pat și se dau huța,/ Doi gâscani, apoi cocoșu’,/ Merg la Felinaru roșu,/ Capra-și pune silicoane,/ Iar doi țapi îi dau târcoale./ Și la toate ce v-am spus,/ Va zâmbi și domnul râs.” Astăzi, Valeria Popa a prezentat, printre alte fabule, La Felinarul roșu, replică la fabula lui Dumitru Hangu, Atac la fabulă: „Nu prea departe de sat, lângă o pădure,/ La o bere sau un „țoi”, cu miros de prune,/ Vulpea, râsul, vrăbioiul, măgărul, chiar și cocoșul,/ Ce de fapt era președinte la „Felinarul roșu”,// Se-ntâlniră la o bârfă, cum multora le place,/ Să despice firu-n patru, neavând ce face…// Și… povesteau, care cu care, cine cu cine,/ Și de cum se calcă curca,/ Și cum se jupoaie nurca,/ Cum s-alintă pisicuța/ Când în pomul de alături/ Motănelul o dă huța…// În dugheană „bara” se vedea ca-n ceață./ Acolo o panteră cam goluță,/ Simplă și neprihănită,/ Te băga în boală./ Cum doi iezi, behăiau de foame,/ Că un doctor cam năuc/ I-a pus caprei silicoane…// S-au luat chiar și de cocoș,/ Ce de fapt era președinte,/ Că prea se scoală cu noaptea-n cap./ Că nu-i mai ajunge…/ De aceea o puicuță cam năroadă,/ Îi puse cocoșului dinainte,/ O cafea fierbinte, ca s-o țină minte…// Râsul ce era secretar,/ Se tot foia prin țopăiala din bar,/ Că se auzeau pe afară/ Scârțâieli și șoapte./ …Trecuse, cu pufnituri, mărfarul de noapte.// Unii s-au apucat de râs,/ Pân’ ce râsul supărat, a ridicat laba-n sus./ – Măi, unde vă treziți, la cinematograf?/ Dintr-o labă vă fac praf!// Și uite așa, seară de seară, baba, chiar și moșul,/ Cleveteau de ce vedeau la „Felinaru roșu”/ Și gândeau, cum Dumnezeu a lăsat pe pământ,/ Din loc în loc,/ Câte o asemănare, între OM și DOBITOC…// Dle Hangu, aceste toate s-au întâmplat/ Într-o noapte de vis, mai de demult,/ În zori, pe când luna a apus.” Îi dorim fabulistei Cenaclului Alexandru Sihleanu multă sănătate și inspirație pentru a crea noi momente plăcute. O așteptăm.
Tot muzică de dragoste, dragostea fiind elementul care ne unește, a cântat și ne-a încântat trubadurul Manea Agheană. Dumnezeu să-i dea sănătate!
„Ziua de astăzi a fost una specială avându-l prezent pe cantautorul nostru drag Manea Agheană, care ne-a prezentat un buchet de melodii pentru inimă suflet și istorie. Dl Matincă Costea nemuritorul, adorabilul, ne-a prezentat un buchet de proză satirico-literară ce ne-a antrenat la snoave, glume, care a fost un preambul la ce a urmat să ne spună lectorul de serviciu, dna Popa, ticluind o frumoasă fabulă, printre alte multe divergențe dintre soacră și noră. Dna Popa ne-a prezentat trei fabule bine ticluite de condeiul d-ei. Să fim sănătoși, să ne mai întâlnim la ora de literatură și muzică.” (Elena Cambeșteanu)
„Dna Popa poate fi liniștită, pentru că nu are concurență la fabulă. Fabula dnei Valeria Popa este întotdeauna bine venită și o așteptăm cu deosebită plăcere. N-am cuvinte pentru dl Matincă Costea. Toată stima pentru trubadur, lipsa lui se cunoaște, parcă ne lipsește ceva.” (Dumitru Hangu)
„Fiind într-o zi mare, ziua a zecea și Cenaclul Alexandru Sihleanu este de nota zece. Prezența celor doi maeștri a dat un plus notei zece și mulțumesc pentru clipele și momentele cu care am fost răsplătiți de către maestrul Matincă Costea și trubadurul de excepție Smarandache Agheană. Pe acest fundal artistic, dna Valeria Popa s-a prezentat cu momente „fabuloase”. Cititorii, prin reprezentantul lor, apreciază talentul dnei Valeria Popa, căreia îi doresc multă sănătate și fabule reușite. Așteptăm următoarea întâlnire, cu mult interes și nerăbdare.” (Adrian Câmpeanu)
„În virtutea faptului că dna Valeria Popa este o fidelă și constantă în relația cu scrisul, ne-a oferit și azi o lectură plăcută, antrenantă și amuzantă.” (Matincă Costea)
„Mai întâi vreau să mulțumesc pentru atmosfera plăcută creată la Cenaclul Alexandru Sihleanu de artiștii noștri, dl Matincă Costea și dl Manea Agheană, care de fiecare dată găsesc resurse să ne binedispună și să ne încânte. Referitor la lectorul de serviciu, dna Valeria Popa reușește, de fiecare dată, să creeze momente deosebite, cu paralele între cele două lumi, umană și animală. O calitate deosebită este talentul de povestitor și morala de înaltă clasă care se desprind din text. O felicit și îi doresc sănătate și să ne mai încânte.” (Georgeta Iuga)
„Ca de fiecare dată, cele două piese de bază ale acestuia au ținut și astăzi să ne aducă o stare de bine, ceea ce m-a inspirat și le-am compus câte o epigramă. (Domnului Matincă Costea) Din atâtea mii de stele/ Pe care le pot vedea,/ Plăcută vederii mele/ Este tot domnul C-o stea! (Domnului Manea Agheană) Pe domnul Manea Agheană/ Îl stimez cum se cuvine,/ Căci, cu a lui chitară/ Ne-aduce starea de bine! Despre dna Popa, ca lector de serviciu, pot să spun, cel puțin pe plan local, este singura care a ales domeniul artistic al fabulei, dovadă și cărțile d-ei pe care le-a scris până în acest moment. Fabulele d-ei au un parfum aparte și aș putea spune că sunt ușor de recunoscut în peisajul local al literaturii. O felicit pentru perseverență. Îi doresc multă sănătate și multe fabule.” (Viorel Dodan)
„Astăzi, în sfârșit, în Cenaclu au revenit armoniile muzicale, cu revenirea dlui Manea Agheană. Legat de momentul dlui Matincă Costea, unele monologuri, chiar dacă au fost repetate, capătă o valoare prin interpretare. Continuând cu lectorul de serviciu, dna Valeria Popa, legat de fabula cu măgarul, pentru mine un animal sfânt. Știu, măgarul e un dar,/ De la Domnul, Cel cu har./ Omu-i, uneori, mai rău,/ Decât dobitocul său. (Fabula) Fabula îi tot mai rară…/ Animale, viața lor…/ Au și drepturi, pot să ceară/ De la noi… mai mult umor. Și în final dna Valeria Popa: Fabule precum se știe,/ Doamna Popa iar ne scrie./ Ce este corect în viață,/ Cu morala sa ne-nvață. Felicitări!” (Nicolae Constantinescu)

„Dacă cei dinaintea mea au amintit că este o zi importantă, eu nu o să fiu contra. Dl Matincă Costea, cu scurgerea timpului, devine tot mai sus, în privința momentelor de binedispunere. La Cenaclul Alexandru Sihleanu este mereu un meci, un duel, între trubadurul Manea și cetățeanul de onoare al Cenaclului. Coincidența este că amândoi încep cu litera M și la fiecare meci câștigă Cenaclul. Aș avea o propunere: în fiecare an, la zece noiembrie, să sărbătorim pe cel ce azi a primit apelativul trubadurul. Dumnezeu să-l ajute, în continuare, să ne îndulcească ședința cu cântece încă mulți ani de-acum încolo. Pentru lectorul de serviciu, aștept o piesă de teatru despre muscă, promisă de dna fabulistă Valeria Popa.” (Mihai Doina)
„Cu permisiunea membrilor Cenaclului Alexandru Sihleanu, aș începe micul meu spici, cu două evenimente ce-mi par a fi importante pentru mine. Primul, m-a impresionat expoziția Râmniceni nemuritori, realizată de Muzeul Municipal, care ne amintește de personalitățile istorice ale orașului nostru. Al doilea, astăzi se împlinesc a sută de ani de când România s-a alipit Antantei. În ceea ce privește pe cei doi amfitrioni, dl Agheană căruia îi spun bine a revenit în rândurile noatre, îi doresc sănătate și mulțumiri pentru faptul că ne deschide atmosfera cu chitara, și cât despre dl Matincă, sunt în asentimentul antevorbitorilor mei. Să-i dea Dumnezeu sănătate, să ne bucurăm mulți ani de glumele d-lui. Privitor la lectorul de serviciu, dna Valeria Popa este unica fabulistă, până în prezent, în orașul nostru. Îi mulțumim și îi dorim succes în continuare.” (Costică Drîstaru)
Sâmbătă, 17 noiembrie, lectorul de serviciu al ședinței Cenaclului literar-artistic Alexandru Sihleanu va fi Aneta Pioară. Vă așteptăm, cu drag!

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share