Propoziții pretențioase – Ailor


Tot n-am priceput ce-i cu aste agone, declinații, înclinații de ac de busolă în raport cu axa nord-sud. M-aș fi lămurit la o discuție cu domnul Teodorescu, proful de geografie din generală. Pardon, gimnaziu.
Inclusiv dânsului trebuia să-i calc bătătura pentru o reparație, o înlocuire de zincată, dar am ratat ocazia. Cum des se întâmplă de-un an încoace. Să nu mă chestionați nici de numele tuturor străzilor, rar se-nfig în cap, din încrengăturile cartierului în care-i locuitor nu numai dascălul responsabil cu orientarea în lume, sol și subsol, ci și cea de istorie, madam Ceaușu, doar Intrarea Dacia a rămas. Sau Daciei. S-a sedimentat pentru pomina unui moș, însă mai ales a unei babe ce s-a – s-au ținut scai să le dregem un horn, un geamlâc și niscai burlane și jgheaburi noi la o bucătărioară de vară. În plus unicitatea încadraturii cadastrale în Râmnic, a…, să-i zic fundăturii sau piațetei mai curând, a ei și a următoarei, cu aluri de forma literei ,,P”.
Moșulicii ciudați. Câți dintre ei. Clienții. Aș umple-o listă cu cel puțin 50. Nu departe de cartierul Țigarete, îl intitulez după vechea denumire în lipsa actualului uitat, se întinde cea mai lungă dintre străzile urbei, Matei Basarab, exceptând șoseaua europeană prepusă bulevardul Unirii. Acolo, pe la jumătate, se adăpostea o bătrânică într-una dintre rarele locuințe de secol 21 cu cerdac, cocoțată pe câteva trepte, una asemănătoare a supraviețuit pe Amurgului, dar stă ascunsă în spatele unui zid de bolțari și a unei porți imense, căreia-i mai vizitam curtea hoțește după câte-o minge obraznică de-i mai sărea gardul, printre lăcrămioare și ament și doar o dată interiorul, pironit locului în camera anticei domnișoare, ptiu, numele…, a, Marioara!, cu ochii în pianina cu ,,alămi” pe capacul din față pentru lumânările concertelor de seară. Pe când vecina era ca un urs în toate cele, încotoșmănată cu montoane, mai puțin vara când cel mai mare exces de despuiere era o cămașă de noapte fără mâneci, cu grăsimile atârnând de humerus și radius, bătrânica matei-basarabșteană era un țâr, cu glas ascuțit, cu cine să zic că se aseamănă, gata, știu!, cu cerșetoarea de la biserică, a mai tinerică de cere-o lețcaie – mi-a zis într-o zi: ,,Hoțule, tu ai bani!” și vă jur că eram lefter. Două zile a durat lucrarea. Tablă nouă. Cu chiu și vai am convins-o să cumpere cuie de șapte, singura soluție pentru un suport dur învelitorii, din a cărei structură doar șarpanta putea, cu indulgență, fi acceptabilă, scândura, dacă se mai putea numi așa, ajunsese să măsoare, de atâta vechime, doar un centrimetru, tare ca stânca, elastică, însă crăpată, aproape imposibil de fixat pe căpriori, casantă – nu mi-am scăpat piciorul și mi-am belit bunătate de maleolă, genunchi și inghinal? La un prânz, cu toate că refuzasem ospitalitatea, ne-a servit pe verandă. Grijulii cu vârsta am dat o mână de ajutor la farfurii, mâinile-i cam tremurau și n-am vrut să pățim ca în alt caz, de istorisit pe viitor. Înăuntru, un ins, mai de-un 55 de ani, ,,tinerel”. Îmi face semne Cristi. După masă: ,,Auzi, știi unde m-am găsit cu baba? La ginecolog! Îi spunea nevesti-mii că nu mai poate! Ăla din bucătărie i-o fi amant.” ,,Te-ai țicnit? Ăștia doi, ambii…?” ,,Da, mă!” Am turnat cruci de la șapcă spre tricou. ,,A-nnebunit omenirea! Profanare de cadavre, bre!” Am terminat de acoperit, de încheiat, de strâns falțul pe șorț, operațiune de cel puțin o oră, să tot plimbi scara și să urci la cucuiata din deal e la fel de solicitant ca și cum te-ai aventura alpin pe vreo creastă. Tata cu urarea de final – ,,S-o stăpâniți sănătoși!” – fără să realizeze că făcuse și-o aluzie, am chicotit doar noi; noi – strâns de scule și recuperat de cuie, o parte le folosisem din ale noastre; băbuța, cu acute vulpești – ,,Să mai iau și eu vreo câteva…”; Eu, după o rapace apucătură a ei – ,,Ți-ajunge!”

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share