Fărădelegea lui Călin – Tată, io vreau să mă fac hoț!


Să te mai și întrec! Vorba Dolănescului.
Să uit? Te spală de moralitate pe creierași o afirmație de genul ,,Îl admir pe cutărescu și-aș vrea să fiu ca el!”, el-ul fiind unul dintre bișnițarii cei mai pârliți de la capul Podului Bulgarului, devenit în apogeul edilismului local de veac 21, anii primi, afacerist subcontractant al pusului de pavele în Centrul Râmnicului. Mirajul parcursului ,,de succes” m-a determinat să intitulez astfel limbarnița de față. Ascultând personajul elogiind golanul, raționamentele m-au împins la o întrebare pe care nu i-am adresat-o atunci. Acum zece ani. Nu sub forma asta: ,,Măi…, du-te la ăl bătrân și comunică-i ce vrei să devii de mâine!” Că-i părinte și l-ar fi cârpit imediat, mai ales pentru antecedentele penale ale familiei acelui model de urmat.
Nu e clar, nu? Nu pentru Art. 124, care nici una, nici alta are convingerea fermă a infaibilității metodei sale, a reușitei, crede că în situația unui regim privativ de libertate, ,,… un program de pregătire școlară și formare profesională potrivit aptitudinilor sale…” în centrul educativ unde a fost internat, iar sună a spital și boală, rezolvă situația de degradare comportamentală. Chestiunea ce mă iscodește și nu-mi dă pace se învârte în jurul potrivelii de ,,talente”, dacă puștiul are înclinație către ceva cum se determină aceasta și dacă se vrea îndrumat. De obicei delicvenții nu vor să audă de nimic, refuză orice. Iar dacă se descoperă că se pricepe cel mai bine la… furat? Doar de aceea a fost ,,evidențiat”, are înclinații spre șterpeleală. Îl îndrumi în marea artă a manglelii? La Al. 2 ,,Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între unu și trei ani.” Al. 3, identic cu fârtații de la pedepsele majorilor, aduce dovada de netăgăduit că-n locurile de adunare pe perioadă lungă a delicvenților rata de recuperare este mai mică decât cea scontată, aducerea în lege a posibilității înfăptuirii unor noi infracțiuni certifică existența multor disfuncționalități și carențe de reeducare. Da, e clar! Vina aparține acestui sistem. Al. 4, după ce precedentul fu dur și adăugă la pedeapsă încă o parte, ,,… fără a depăși maximul prevăzut de lege…”, ori a schimbat educativul cu detenția, îngăduie persoanei ce ,,… a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale…” să stea acasă, cu asistare zilnică, dacă nu a împlinit 18 ani sau liberarea definitivă dacă a atins frumoasa și interesanta vârstă a majoratului. Dar, în ambele situații, cu restricții ce țin, la Al. 5, de Art. 121. De nu, în Al. 6, se întoarce de unde plecase. Finalul aparține Al. 7, unde se impun măsurile efectuării pedepsei neexecutate sau trecerea într-un centru de detenție dacă adolescentul în răstimpul perioadei de indulgență judecătorească săvârșește noi infracțiuni.
Art. 125 este identic cu 124 structural, tot atâtea alineate, identice ca subiect, diferă doar centrul de internare, aici de detenție, unde se recuperează minorii, cu regim de pază și supraveghere și programe intensive de reintegrare socială.
Oriunde se găsesc buruieni mai rele decât cele printre care crește. Art. 126 se autointitulează al schimbării de regim de executare. Cu dreptate pe jumătate. Alăturând articolele disparate despre scopul și metodele reparatorii pentru infractor, se constată similitudini de peste 90%, astfel că centrele de educare, detenție și penitenciar sunt doar particularizări după vârstă. Să alături un minor de un major este nefiresc, chiar dacă unul are 18 ani și o zi, iar colegul de celulă fără, primul trebuie trecut alături de cei mari, să știe, chiar dur, că din secunda doi are alte responsabilități și merită să fie ,,răsplătit” ca atare, nu doar pentru că ,,… are un comportament prin care influențează negativ sau împiedică procesul de recuperare și reintegrare a celorlalte persoane internate…” Mă întreb ce mai păzesc educatorii acestuia și mă mai deranjează un aspect nominal: copilului îi spui copil. Nu persoană.
Despre calculul duratei…. La Art. 127 ca la 71-73.

Distribuie:
Share

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share